Rode Kruis wil meer AED’s in gemeente Kampen
Rode Kruis wil meer AED’s in gemeente Kampen Drie vrijwilligers

Rode Kruis wil meer AED’s in gemeente Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het Rode Kruis Kampen-IJsselmuiden wil de opbrengst van de juni-collecte voor een deel besteden aan de uitbreiding van het aantal AED’s in de gemeente. Een AED wordt gebruikt tijdens een reanimatie na een hartstilstand.

Elke dag krijgen 35 mensen een hartaanval buiten een ziekenhuis. Op dit moment overleeft minder dan één op tien personen een plotselinge hartstilstand. De eerste minuten zijn in zo’n geval van levensbelang om de bloedsomloop en het zuurstoftransport te herstellen. Uit onderzoek blijkt mensen tot wel 70 procent meer overlevingskans hebben als er binnen zes minuten een AED wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat er altijd een AED beschikbaar is.

De coördinator Fondsenwerving van het plaatselijke Rode Kruis, Axel Damming: “Er hangen hier al best veel AED’s. Het probleem is dat een deel daarvan bij bedrijven hangt. Die kun je dus niet op elk uur en op elke dag gebruiken. En een hartstilstand trekt zich nu eenmaal niets aan van kantoortijden.”

In de week van 16 tot 22 juni wordt er in Kampen en IJsselmuiden gecollecteerd voor het Rode Kruis. Een deel van de opbrengst gaat naar de vaste kosten, zoals onderhoud van materiaal en training van de vrijwilligers. Axel Damming: “Dit jaar hebben we ervoor gekozen om een deel van de opbrengst terug te geven aan de inwoners van onze gemeente. Dat doen we door een AED te sponsoren die 24 uur per dag beschikbaar is. Het Rode Kruis zal dan ook zorgen voor voldoende getrainde gebruikers: burgerhulpverleners die klaar staan waar en wanneer dit het hardste nodig is.”

Via Facebook en de website www.rodekruiskampen.nl is te volgen waar de eerste AED terecht komt. Wie niet wil wachten op de collecte vindt daar ook het rekeningnummer voor donaties.