Afbeelding

Provincie stimuleert aanpak asbestdaken bij club- en verenigingsgebouwen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Om de aanpak van asbestdaken te stimuleren bij maneges, clubgebouwen en sportaccommodaties, stelt Provincie Overijssel honderd asbestscans beschikbaar voor gebouwen waar veel jongeren of kinderen komen. Het gaat niet om gemeentelijke gebouwen.

Provincie Overijssel wil asbestdaken op gebouwen waar regelmatig veel kinderen of jongeren komen, snel aangepakken. Het gaat dan bijvoorbeeld om sportaccommodaties, maneges, andere club- en verenigingsgebouwen en verblijfsaccommodaties op recreatieterreinen.
Om gebouweigenaren te ondersteunen snel aan de slag te gaan met vervanging van het dak, kunnen zij op kosten van de provincie een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Hiervoor zijn honderd inventarisaties beschikbaar. De actie richt zich op particuliere eigenaren, verenigingen en clubs.

Gezond en veilig
Gedeputeerde Annemieke Traag (Energie, Milieu en Europa): "Wij willen jongeren en kinderen beschermen tegen blootstelling aan schadelijke asbestvezels. Daarom richten we ons op plaatsen waar veel jongeren en kinderen komen en waar ze vaak langdurig verblijven.
Door eigenaren te helpen de eerste stap te zetten, hopen wij dat ze sneller tot uitvoering van een benodigde sanering overgaan." Gemeenten en belangenorganisaties zijn gevraagd om eigenaren van dit soort gebouwen in te lichten over de mogelijkheid voor een gratis asbestinventarisatie.

Tientallen jaren
Inademing van asbestvezels kan leiden tot ernstige en dodelijke aandoeningen als asbestkanker. De ziekte kent een lange incubatietijd van soms wel tientallen jaren. Om op termijn het aantal ziektegevallen en doden als gevolg van asbest gerelateerde ziektes te verminderen, is het belangrijk om de jongste doelgroepen nu zoveel mogelijk te beschermen tegen blootstelling aan asbest.
Voor voorwaarden en aanmelding kunnen dakeigenaren terecht op de website van de provincie www.overijssel.nl/asbestdaken.