Afbeelding
Nick de Vries

Mateboer sloopt Bovenhavenvilla liever vandaag dan morgen

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Liever vandaag dan morgen wil Gert Mateboer beginnen met de sloop van de Bovenhavenvilla. Hij vindt dat soms ten onrechte de indruk gewekt wordt dat het aan de Kamper projectontwikkelaar ligt dat de bouwval nog niet tegen de grond gegaan is. De gemeente mag dan een sloopvergunning afgegeven hebben, Mateboer mag nog niet slopen. Dat heeft verschillende redenen: tegen de vergunning kan nog steeds bezwaar worden gemaakt, er zitten nog krakers in de villa en in het pand ernaast is een gierzwaluw waargenomen.

In mei werd door wethouder Geert Meijering de omgevingsvergunning afgegeven voor herbouw van de Bovenhavenvilla. Er zat wel een voorwaarde aan: binnen twee jaar na sloop moest Mateboer een nieuw pand hebben neergezet. De wethouder wilde de vaart erin houden. In januari was de sloopvergunning al afgegeven. Platgooien maar, zo leek de stemming. Maar dat kan nog helemaal niet. Tot frustratie van zowel Mateboer als wethouder Albert Holtland van wie het allemaal wel wat sneller mag.

Bezwaren ongegrond

Allereerst zijn er natuurlijk de standaardprocedures die doorlopen moeten worden. Tegen de in januari afgegeven sloopvergunning kon nog bezwaar gemaakt worden en dit gebeurde ook. Er waren bezwaren ingediend door de Stichting Stadsherstel, door de Stichting Cuypersgenootschap, door Erfgoedvereniging Heemschut en door een omwonende. De bezwaarmakers betoogden volgens het college allen dat het huidige pand te waardevol was om te slopen. Volgens de bezwaarschriftencommissie doet dat in deze fase van het proces echter niet ter sprake. “De toets van de aanvraag sloopvergunning bestaat niet uit het beoordelen van het huidige pand, maar slechts uit het beoordelen van de vraag of het aannemelijk is dat er een nieuw bouwwerk kan of zal worden gebouwd.”

Traag

Afgelopen dinsdag werden deze bezwaren dan ook door het college verworpen. Dus, slopen maar? Nee, toch niet. De bezwaarmakers hebben nog zes weken om in hoger beroep te gaan. “Het gaat duidelijk niet zo snel als we hoopten”, vertelde wethouder Albert Holtland dinsdag. “Dat komt op dit moment inderdaad voornamelijk door de procedures. Als de bezwaarmakers inderdaad in beroep gaan, dan kan het nog wel even duren.”

Ook Mateboer had gehoopt dat het allemaal wat sneller ging. Hij laat weten dat het zeker niet aan de projectontwikkelaar ligt dat het pand waarover al tientallen jaren gepraat wordt er nog steeds staat. “Wij willen wel slopen, maar dat kan niet zomaar. Ik denk dat de voormalige wethouder Veldhoen zich daarop ook verkeken heeft, toen hij in 2017 zei dat het pand wat hem betreft in 2018 gesloopt zou kunnen worden. Wat ons betreft ging de sloophamer er direct in, maar wij moeten ons houden aan de procedures. Eerst moesten onze nieuwbouwplannen goedgekeurd worden, ze moeten vallen binnen het beschermd stadsgezicht. Dat hele traject nam tijd in beslag en ook nu weer zijn er allerlei hindernissen die genomen moeten worden. Zo moeten we nu wachten op het saneringsplan dat in opdracht van de gemeente moet worden opgesteld.”

Gierzwaluw

Hij wijst naast de vergunningprocedure ook op de aanwezigheid van de gierzwaluw die in het pand naast de villa is gespot. Er zijn geen nesten gevonden, maar toch mag uit voorzorg, zolang het broedseizoen duurt, niet gesloopt worden. Die periode duurt nog tot september. Mateboer wijst erop dat de sfeer die in januari ontstond van: nu is Mateboer aan zet, toen dus al niet terecht was.

Krakers

Ten tweede is er de kwestie van de krakers. Het pand moet door de gemeente leeg opgeleverd worden, maar op dit moment wordt hij nog volop bewoond. De krakers hebben bovendien nog niet laten weten wat zij van plan zijn. In het verleden was er een overeenkomst met de krakers dat zij het pand zouden verlaten als er gerestaureerd ging worden. Maar het pand wordt gesloopt en bovendien is de samenstelling van de groep inmiddels weer veranderd. Of de krakers van plan zijn het pand te verlaten zonder potentieel langlopende juridische procedure, weet het college niet. Het college is nog niet in gesprek met de krakers.

In gesprek

Dat laatste zou Mateboer graag anders zien. Wethouder Albert Holtland zegt pas in gesprek te gaan met de krakers als Mateboer aangegeven heeft dat hij wil gaan slopen. Mateboer vindt dat de gemeente niet langer moet wachten. Wat hem betreft heeft hij al duidelijk gemaakt dat hij wil gaan slopen. “Dat hebben wij laten blijken door de vergunningen aan te vragen. Zodra de vergunningen onherroepelijk zijn, gaan wij slopen. Wat ons betreft is er geen reden om de krakers er niet nu uit te zetten. Wij zouden graag zien dat de gemeente de procedure om de krakers uit het pand te zetten begint, om het risico van verdere vertraging zoveel mogelijk te beperken.”

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22