Foto: Deze bijdrage is geschreven door Steven Zwitser van Gemeente Belang Kampen.
Foto: Deze bijdrage is geschreven door Steven Zwitser van Gemeente Belang Kampen.

Raadspraat GBK: Bezuinigingen

· leestijd 1 minuut Algemeen

De gemeente moet jaarlijks 5 miljoen bezuinigen omdat de staat te weinig betaalt aan zorgkosten. Wie gaat dat betalen? GBK wil niet dat u dat gaat betalen.

Het is net als met de boeren. Bewust een idioot stikstofprobleem de wereld in helpen en vervolgens de boeren laten bloeden. Vorige week waren er ruim 2200 trekkers in Den Haag. Wanneer gaan wij als Kampenaren Den Haag blokkeren?

Wij willen niet dat Kampenaren betalen voor beleid dat door onze strot geduwd wordt. Talloze gemeenten kunnen de begroting niet rond krijgen. Den Haag wilde bezuinigen op het sociaal domein onder het mom van 'decentraliseren'. Daarom heeft Den Haag nu ook zoveel miljarden geld “over”. Gemeenten hadden nooit iets met de zorg te maken. Nu zijn wij afhankelijk van het Rijk en worden ook nog eens bedreigd onze onafhankelijkheid te verliezen. Want als wij niet heel gauw geld bezuinigen worden wij een zogenaamde artikel 12-gemeente. Dat wil zeggen: onder curatele.

Ik walg van het voortdurend afknijpen van de burger. Decentraliseren lijkt nu uit te monden in meer zeggenschap van het rijk over gemeenten, een verkapte vorm van machtcentralisatie: ik geef jou een taak en een verantwoordelijkheid. Als je dat niet volgens mijn regels uitvoert wordt ik automatisch de baas over jouw portemonnee.

We zijn onszelf aan het verliezen. Onze vrijheid, onafhankelijkheid en het gevoel onze eigen stad in eigen handen te hebben. Ik hoor veel raadsleden van landelijke partijen er prat op gaan dat ze lijnen hebben naar hun partij in Den Haag. Die partijen zijn juist het probleem. Uit hun kokers komen dit soort wurgpraktijken. Ik zou me schamen bij een landelijke partij te horen die de burger verstikt. Tegen hen wil ik zeggen: Laat de gemeenten met rust! Neem die hele zorgtaak terug en beroof ons niet van onze vrijheid en zelfbeschikking. Wij als GBK gaan niet prat op een landelijke moederpartij. Onze oprechte woede en bezorgdheid gooien wij vrij de wereld in. We zijn vrij om te zeggen wat wij willen en staan niet onder machtscensuur van de landelijke partijen. Wij worden niet als honden terug gevloten en we staan niet met de rug tegen de muur als het gaat om vrijheid van meningsuiting.

Dure prestigeprojecten zijn steeds de strop om het hoofd van Kampen. We moeten stoppen met voorop willen lopen. Met alle missers op zak staat het lelijk om steeds maar het slimste jongetje van de klas te willen zijn. Wees bescheiden en ken je grens.

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39