Slapende vrouw, gemengde techniek, ong. 15 x 15 cm, jaren '90
Slapende vrouw, gemengde techniek, ong. 15 x 15 cm, jaren '90

Expositie in De Vijverhof - “Een leven in kleur”

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

In woon- en zorgcentrum De Vijverhof is van donderdag 1 juli tot en met dinsdag 31 augustus werk te bezichtigen van de vorig jaar overleden kunstenaar Minh Tran (1965-2020) uit Kampen.

Hij ontvluchtte op 11 juli 1981 samen met ruim honderd andere Vietnamezen het door communisten veroverde Zuid-Vietnam. Na weken op zee rondgedobberd te hebben worden de overlevenden opgemerkt door de bemanning van de Nederlandse gastanker “Antilla Bay” en aan boord genomen. De Nederlandse zeelieden ontfermen zich over de zeer verwakte bootvluchtelingen en brengen hen naar Manilla. Vandaar gaat de groep naar een vluchtelingenkamp op Palawan. Uiteindelijk komen de Vietnamese vluchtelingen in 1982 naar Nederland. Minh Tran komt terecht in het opvangcentrum in Steenwijkerwold.

Hij wil dolgraag naar een kunstacademie. Na zijn Havo-examen wordt hij toegelaten op de kunstacademie in Kampen. Minh volgt de studierichting Illustratie en studeert in 1995 succesvol af als redactioneel illustrator. Hij gaat vervolgens in Amsterdam werken voor bladen en tijdschriften, waaronder Elegance. Omdat hij niet volledig van zijn illustratiewerk kan bestaan, moet hij van de uitkeringsinstantie in de kassen in Aalsmeer werken. Hij raakt in Amsterdam steeds meer in een isolement. In die periode ontmoet hij zijn latere levenspartner Wardi Koops, rijschoolhouder in Kampen. Deze ontfermt zich over Minh Tran en haalt hem over naar Kampen terug te keren.

Omdat hij enkele jaren voor zijn overlijden als vrijwilliger in het restaurant van De Vijverhof heeft gewerkt, worden daar nu meer dan 100 tekeningen en schilderingen van zijn hand getoond.

In zijn studietijd op de academie in Kampen experimenteert Minh er lustig op los met allerhande materialen en gereedschappen. Dit werk kenmerkt zich door een fijnzinnige teken- en schildertechniek. De voorstellingen laten een vervreemdende, droomachtige wereld zien.

Voor het illustratiewerk in opdracht bedient Minh Tran zich meestal van de sjabloneertechniek die hij heel goed beheerst. Op de expositie hangt onder andere een prachtige serie illustraties van de tekens van de dierenriem. Deze heeft hij gemaakt voor het blad Elegance. Van veel van de in opdracht gemaakte illustraties zijn de originele ontwerpen op de tentoonstelling te zien.

Verder hangen er in De Vijverhof tekeningen en schilderijen die hij in de laatste fase van zijn leven heeft gemaakt. Hij koos daarvoor onderwerpen uit zijn directe omgeving, zoals de stad Kampen, bloemstukken, de volkstuin bij Roggebotsluis, hond Tim en het Veluwemeer. Daarnaast tekende hij herinneringen aan zijn leven in Vietnam en de reizen die hij samen met zijn partner heeft gemaakt. 

De tentoonstelling is de gehele week te bezichtigen van 9.30 tot 15.00 uur. Het werk is te koop. De helft van het aankoopbedrag wordt gedoneerd aan KWF-Kankerbestrijding. 

In de Vijverhof wonen veel oude, kwetsbare mensen. In verband met het coronavirus worden bezoekers daarom vriendelijk verzocht 1.5 m afstand in acht te nemen. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.

Voor meer informatie: www.minhtrangallery.com / info@minhtrangallery.com

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 5 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 17 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57