Zwerfsteenfossielen van Haddorf en Neuenkirchen Een verdwenen paradijs voor verzamelaars

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Op vrijdag 15 april 20.00 uur zal Herman Akkerman uit Enschede een lezing houden voor leden van de Geologische Vereniging Zwolle e.o.

De lezing gaat over een grote smeltwaterrivier die in de Saale ijstijd, ongeveer 140.000 duizend jaar geleden ontstond door het afsmeltende ijs. Deze smeltwaterrivier stroomde van noord naar zuid grotendeels óp maar ook onder het ijs. Het door de landijsgletschers meegenomen zand, grind en groter gesteente werd tijdens het afsmelten aan de bedding van deze smeltwaterstroom toegevoegd. Na het verdwijnen van het ijs bleef deze bedding over als een langgerekte lage heuvelrug van ongeveer 80 kilometer lang.

Naar de stad Münster, centraal gelegen op deze heuvelrug werd ze de “Münsterländer Kiessandzug” genoemd. (Grindzandrug van Münster) Zand en grind zijn waardevolle bouwstoffen en in de jaren 30 van de vorige eeuw werden bij Haddorf en Neuenkirchen grote zand- en grindgroeve’s in gebruik genomen; uiteindelijk over de hele lengte van de Grindzandrug wel 10.

Nu is alleen de groeve bij Salzbergen nog in werking en ook deze sluit dit jaar.

Voor verzamelaars van fossielen en kristallijn gesteente waren deze groeves/zandzuigerijen een eldorado (lees Krul er maar op na). Zand en grind werden middels trilzeven naar grootte gescheiden en alles wat enige omvang had kwam op een storthoop terecht; het was een zaak van kijken en oprapen. Gesteenten uit het hele Scandinavische spectrum en heel bijzonder, veel lokale zwerfstenen uit het Osnabrücker Bergland waaronder veel ammonieten uit de Onder-Jura. Ook opgewerkt Eridanos-materiaal uit het Ordovicium komt voor. De lezing beschrijft verre zwervers en hun herkomstgebieden maar legt de nadruk op fossielen uit het Wiehengebirge waaronder natuurlijk de ammonieten.

Als er tijd over is volgt nog een korte verhandeling over macro- en microfotografie.

De lezing begint om 20.00. Inloop vanaf 19.30. Plaats: Wijkcentrum de Weijenbelt. Ingang kleine zaal aan de noordzijde. (Campherbeeklaan 82, 8024 BZ Zwolle)

Toegang voor leden NGV Zwolle gratis. Geen lid? Dan graag een bijdrage van 5 euro. (inclusief koffie / thee).

Vragen? Wilt u de NGV nieuwsbrief ontvangen? Dan graag mailtje naar c.nauta@home.nl