Afbeelding
Aangeleverd

Economiewethouder Geert Meijering zapt langs innovatieve Kamper bedrijven

· leestijd 4 minuten Ondernemen in Kampen

(door Nick de Vries)

IJSSELMUIDEN - Hoe ziet de top vijf van duurzame Kamper bedrijven eruit? Het is een vraag die economiewethouder Geert Meijering liever niet wil beantwoorden. “Er gebeurt zoveel op dat gebied. Zowel aan de oppervlakte, als aan het zicht onttrokken”, aldus de wethouder. “Maak je een top 5, dan doe je andere bedrijven tekort. Er gebeurt veel in Kampen waar we echt trots op kunnen zijn. Een rondje langs verschillende sectoren wil ik met plezier doen, zonder daar een hiërarchie aan te koppelen.”

Duurzaamheid is al jaren een hot item. Dat is bittere noodzaak want Kampen heeft de ambitie om in 2035 een energie-neutrale gemeente te zijn. Voor het zover is moeten er nog heel wat windmolens in de grond gestoken worden en daarmee alleen red je het niet. Er moet geïnnoveerd worden en daarbij is de pragmatische blik van ondernemers hard nodig.

“Je hoeft niet links te zijn om te zien dat we met z’n allen veel duurzamer moeten gaan worden”, aldus Meijering. “Vooral in het bedrijfsleven zijn grote sprongen te maken. En dankzij nieuwe innovaties en subsidies hoef je ook echt niet extreem idealistisch te zijn om bepaalde investeringen te overwegen. Het kan ook heel goed zijn voor de portemonnee. Zo draag je bij aan een betere wereld, maar kun je over een x-aantal jaar ook geld terugverdienen. Uiteindelijk speelt dat voor veel bedrijven toch een rol. Idealen zijn mooi, maar pionieren is risicovol en een bedrijf moet toch zwarte cijfers schrijven om de continuïteit te waarborgen. Daarom vind ik het zo mooi om te zien dat enkele bedrijven in onze regio echt voorop lopen in duurzaamheid.”

Tuinbouwsector

De tuinbouwsector is er volgens Meijering één waar vernieuwing onontkoombaar is. “Het is de sector met de grootste energievraag uit de regio. En gelukkig springen de bedrijven hier goed op in. Bijvoorbeeld met het aardwarmtenetwerk waar vijf bedrijven op aangesloten zijn. Dankzij dit project kunnen ondernemers en gemeente de Koekoek in de markt zetten als duurzaam tuinbouwgebied. Inmiddels zijn ook de voorbereidingen gestart voor een tweede aardwarmtebron.’

Het aardwarmteproject startte in maart 2012. Van een diepte van bijna 2 kilometer wordt water omhooggepompt van ongeveer 73 graden. Het aardgasverbruik van deze tuinbouwbedrijven is hierdoor met 70 tot 90 procent afgenomen.

Het tuindersgebied wordt in de toekomst mogelijk ook gebruikt voor de opwekking van zonne-energie. In 2020 is toestemming gegeven voor de aanleg van drie zonneparken aan de Hagedoornweg (27,4 hectare) en een park aan de Hartogsweg 3,5 ha). Onder andere witlofkweker Ron Kalter is hierop ingehaakt. Hij heeft toestemming gekregen om een kleiner park aan de Hartogsweg te leggen. Het grotere zonnepark zou een energieopbrengst voor zo’n 5.500 woningen moeten leveren.

Hommels in de kas

Een specifiek bedrijf dat Meijering te binnen schiet uit de tuinbouwsector is Tuinderij Vahl die biologische tomaten en paprika’s teelt. “Voor de bevruchting van het gewas zet het bedrijf hommels in. De meeste plagen worden bestreden met natuurlijke vijanden en ze gebruiken geen kunstmest.” 

Bevloeiing vindt plaats via een geautomatiseerd druppelsysteem. De planten krijgen bronwater en wat niet benut wordt, komt na filtering gewoon weer terug. Ook is het bedrijf aangesloten op het aardwarmteproject van Greenhouse Geo Power.

Industrie

Op de industrieterreinen schiet Van Dijk Groothandel Meijering als eerste te binnen. “Dit bedrijf heeft net een volledig CO2-neutraal gebouwd. Het is hiermee de eerste van Overijssel en de tweede van Nederland dat volledig zelfvoorzienend is. De energie voor verwarming en koeling wordt duurzaam opgewekt met een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Daarnaast doen ze nog veel meer dingen, zoals het gebruik van Led-verlichting en het hergebruik van hemelwater.”

Duurzaam beton

Een bedrijf waarvan de duurzaamheid vanuit de wijde omgeving te zien is, is MBI Beton, dat door twee windturbines volledig zelfvoorzienend is. Dat scheelt 6.000 ton CO2-uitstoot per jaar. “Toevallig sprak ik onlangs de directeur. Naast de windmolens zijn ze onlangs overgegaan op een nieuwe productiemethode voor het beton. Ze gebruiken een hulpmiddel met een sterkere lijmkracht, waardoor ze 30 procent minder cement hoeven te gebruiken, terwijl ze dezelfde kwaliteit stenen leveren. Bovendien heeft hun transporteur onlangs de nieuwste Dieselmotoren heeft aangeschaft. Het blijft diesel, maar het zorgt voor een substantieel lagere uitstoot. Een betonfabrikant associeer je niet zo heel snel met duurzaamheid, daarom vond ik het ook zo mooi om te zien hoe zij bezig zijn.”

Bouw en Sloopwerken 

Ook sloopbedrijven worden misschien niet direct in verband gebracht met groen ondernemen, maar juist hier, op het eindpunt van veel gebruiksmaterialen valt veel te winnen. “Slopen associeer je toch vooral met afbraak, niet met opbouw, maar Weever Bouw en Sloopwerken hebben een mooie ambitie: Ze willen circulair werken. Bij de sloop scheiden ze al het afval en alles wat herbruikbaar is, wordt opnieuw gebruikt. Daardoor is er nauwelijks meer ‘echt afval’. ”

Bert Weever liet in een eerder interview met deze krant weten in 2050 volledig circulair bezit te willen zijn. “Dan zal er al vanaf de ontwerptafel moeten worden nagedacht over wat er met gebruikte grondstoffen gaat gebeuren als het oorspronkelijke product aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen. Ons toekomstbeeld is dat we over enkele jaren praten over een circulaire ontmanteling in plaats van slopen en dat we circulaire gebouwen opleveren die volledig te hergebruiken zijn.”

In zijn ijver andere bedrijven niet tekort te doen, benadrukt Meijering aan het einde van het gesprek nogmaals dat hij nog veel meer bedrijven had kunnen noemen en dat veel bedrijven ook onder de radar opereren. “We weten niet van alle bedrijven precies wat ze doen. Wellicht hebben we de mooiste innovaties nog niet eens in beeld. Er gebeurt zoveel op dit moment. En er zijn ook veel mogelijkheden voor bedrijven om geholpen te worden bij de innovatie.”

Een instantie die bedrijven hierbij kan helpen is Kennispoort Regio Zwolle. Jaarlijks staan zij meer dan 400 ondernemers en bedrijven bij in de regio. Bijvoorbeeld door hen kosteloos te helpen bij het uitwerken van ideeën, door ondernemers in contact te brengen met financierders en door verbindingen te leggen met andere ondernemers en studenten. “Als ondernemers willen innoveren dan kan ik Kennispoort van harte aanbevelen”, aldus Meijering. “Voor ondernemers in het havengebied is Port of Zwolle het eerste aanspreekpunt. Beide instanties kunnen ondernemers helpen op het gebied van duurzaam ondernemen en ze ook op het pad zetten van de talrijke subsidiemogelijkheden die er zijn.”

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 11 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 13 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen gisteren
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41