Van dit uitzicht kunnen de bezoekers van het paviljoen straks genieten.
Van dit uitzicht kunnen de bezoekers van het paviljoen straks genieten. Remy Steller

‘Als alles meezit wordt het strandpaviljoen aan de IJssel in april of mei al geopend’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Kinderen met schepje en emmertje op het strandje, ouders nippend aan een cocktail op een loungebank. Daarna genieten van een lunch en een ijsje in de zon aan het water. En dat niet op het strand ergens aan de Noordzee, maar gewoon in Kampen, met het stadsfront als decor. Ondernemers Bart Jan Gardebroek en Frans van der Kolk zien het al helemaal zitten. Als alles meezit willen ze al deze zomer naast de IJsselbrug hun strandpaviljoen Hanzezicht openen.

Niet alleen Bart Jan Gardebroek en twee compagnons Frans van der Kolk en André Lageweg zijn enthousiast. Ook de gemeente, het Waterschap en Rijkswaterstaat verwelkomen het idee volgens de ondernemer. “Eigenlijk bieden wij de oplossing voor meerdere problemen van deze overheden”, vertelt Gardebroek. “In de zomer is het op het strandje vaak een rommeltje doordat veel rotzooi achtergelaten wordt. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen om van de plek een volwaardig stadsstrand te maken. Aan de andere kant wil het Waterschap af van de fietsen die het pad langs de dijk blokkeren en wil Rijkswaterstaat dat er toezicht komt op illegaal zwemmen dat volgens hun levensgevaarlijk is.”

Volgens Bart Jan was het nadat de motie van D66 en VVD in 2018 werd aangenomen eigenlijk wachten wie er in zou stappen. Welke ondernemer zou het zien zitten om hier wat te beginnen? Op een terrasje bij De Bastaard raakte hij in gesprek met eigenaar Remmert Krantz, met wie hij en Frans van der Kolk samen onder andere de organisatie van Sail hadden verzorgd. Remmert stelde hem toen voor: waarom ga jij het niet doen? En vanaf dat moment nam het idee steeds grotere vormen aan. 

“Eigenlijk hebben we goud in handen”, aldus Bart Jan. “Van deze plek kun je iets prachtigs maken. Een plek aan het water, vol in de zon, vlakbij het station, op loopafstand van de binnenstad en met het prachtige stadsfront op de achtergrond. Wij willen van deze plek echt het visitekaartje van Kampen maken en doen geen concessies.”

Aan het begin van het zomerseizoen wordt het hele terrein volgens Bart Jan in een aantal dagen opgetuigd. Een hijskraan tilt de volledige horecaunit, de toiletten en het sanitair compleet met stromend water de dijk over. Vervolgens verrijzen de terrasjes, parasols en loungesets. “Ons motto is ‘kwaliteit wint de strijd’. Wat betreft eten moet je denken aan streetfood, maar wel van culinair niveau.” Het terrein wordt binnen een aantal dagen opgebouwd en aan het einde van het zomerseizoen zo snel als het kwam weer afgetuigd.

Wat ook jaarlijks geplaatst en verwijderd wordt is het hekwerk dat Gardebroek van Rijkswaterstaat moet plaatsen om het strand te mogen gebruiken. Dat is nodig om te voorkomen dat mensen alsnog gaan zwemmen. “Rijkswaterstaat wilde eigenlijk op het strand een hek plaatsen. Wij hebben het gelukkig voor elkaar gekregen dat dat hekwerk op de watergrens geplaatst word, zodat bezoekers wel lekker kunnen pootjebaden en verkoeling kunnen zoeken maar beslist niet kunnen zwemmen. Dat moeten we zelf regelen.” Ook moet Gardebroek zorgen voor buitendijkse parkeerplekken en fietsplekken om de drukte zomers rondom het strandje in goede banen te leiden. 

De initiatiefnemers hebben inmiddels de buurt geïnformeerd over hun plannen en willen opmerkingen en ideeën van omwonenden meenemen voordat zij een vergunning in gaan dienen. Als alles meezit hopen zij in april of mei open te gaan. “Het is natuurlijk afwachten wat corona gaat doen deze zomer, maar als de situatie vergelijkbaar is met die van vorige zomer, dan hebben we met ruim 5000 m2 natuur, genoeg ruimte om veilig open te gaan. Overigens nemen wij hiervan slechts zo’n 1500 m2 in bezit en het strand blijft vrij toegankelijk. Mensen hoeven niet persé iets te bestellen als ze het strandje op willen, het wordt een prachtige plek voor alle Kampenaren.”

Overigens is niet iedereen nu al zo enthousiast over de plannen van Gardebroek. Buurtbewoner Anjo de Ruiter heeft in de Stentor laten weten niet blij te zijn met de plannen. Hij vindt dat de buurt veel eerder bij de plannen betrokken had moeten worden. Gardebroek ziet dat anders. Hij vindt dat de plannen eerst uitgewerkt moeten worden, voordat je ze aan de buurt voor kunt leggen. “Je moet wel overleggen met gemeente, Waterschap en Rijkswaterstaat, voordat je concrete plannen kunt maken. Pas dan kun je de buurt vertellen wat je van plan bent. Wij gaan er uiteraard alles aan doen om overlast voor de buurt te beperken en willen juist de bestaande problematiek voor de buurt oplossen en kansen voor Kampen benutten.”

De Brug is benieuwd hoe u over het strandpaviljoen denkt. Woont u in de buurt en bent u bang voor overlast? Of bent u juist blij dat de problemen worden opgelost? Hoe denken de andere Kampenaren over het plan? Gaat u loungen aan de IJssel? Laat het weten onder dit bericht of benader ons via redactie@brugmedia.nl.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 18 uur geleden