Afbeelding
Foto Tennekes

Column Ondernemen in Kampen: Het wordt anders

· leestijd 2 minuten Algemeen

Wethouder Geert Meijering van Economische Zaken schrijft voor de Brug to Business maandelijks over zaken die interessant kunnen zijn voor ondernemers in de regio.

Vorige week zaterdag moest ik voor een essentieel bezoek aan de schoenmaker en de slijter even naar de binnenstad. Daar had ik de vreemde ervaring over een bijna uitgestorven Oudestraat te lopen. De plek die op dat tijdstip normaal gesproken bruist van de winkelende mensen, was nu treurig leeg. Wie hoopt niet dat die gezellige drukte snel terugkeert?

‘Het wordt niet meer zoals het was’

De vraag is echter of terugverlangen naar ‘hoe het was’ reëel is. Diezelfde morgen stond in De Stentor namelijk een artikel met als kop: ‘In veel winkelcentra wordt het niet meer zoals het was’. En een week eerder schreef Menno Tamminga in het NRC Handelsblad over ‘de ontwrichting XXXL’ die de coronacrisis met zich meebrengt en ‘de economie volledig omwoelt’. Tot slot publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in december al een rapport over de impact van corona op binnensteden. In al deze publicaties is de conclusie ongeveer hetzelfde: het wordt niet meer zoals het was. Door de desastreuze omzetdaling en de grote stijging van de online verkopen zal het aantal winkels in binnensteden versneld afnemen. Volgens het PBL staat begin 2022 in de meeste historische binnensteden bijna 1 op de 5 winkelpanden leeg. Een stijging van 40%.

Onze vrouw in Den Haag

Corona versterkt dus de reeds ingezette toename van online winkelen. Ik hoorde van een ondernemer in de online verkoop van kleding en schoenen dat hij zijn huidige omzetcijfers pas over 5 jaar had verwacht. De vraag is natuurlijk of consumenten - inclusief u en ik - straks nog wel weer terug gaan naar hun vertrouwde schoenenwinkel, of dat het online winkelen eigenlijk prima bevalt. Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers - ook in de binnenstad van Kampen - die naast een mooie fysieke winkel ook hun online verkoop goed op orde hebben. Dit kwam ook aan de orde tijdens het ‘digitale werkbezoek’ dat Tweede Kamerlid Hilde Palland (CDA) - onze vrouw in Den Haag - deze maand bracht aan de binnenstad. Samen met InRetail - de brancheorganisatie voor winkeliers - spraken we met lokale ondernemers over hun zorgen ten aanzien van de compensatieregelingen, de voors en tegens van samenwerking met grote platformen als Wehkamp en Zalando én de onzekerheid voor de toekomst. Ik werd geraakt door de grote zorgen van de ondernemers. Niet alleen ten aanzien van hun eigen winkels, maar zeker ook over de toekomstige vitaliteit van de Kamper binnenstad. Ik ben blij dat er een Kamper Tweede Kamerlid is dat deze zorgen onder de aandacht brengt van ons kabinet.

Stadsarrangement voor Kampen

Natuurlijk moet ook een wethouder hiermee aan de slag. Het goede nieuws is dat wij in 2019 al een Stadsarrangement sloten met ondernemers, pandeigenaren en de provincie Overijssel. Daarin werd €300.000 vrijgemaakt voor investeringen in een vitale binnenstad. Belangrijk onderdeel van die agenda is om ongeveer 20% van de panden in het huidige winkelgebied een andere invulling te geven. Dit kan betekenen dat sommige winkels straks opnieuw woonhuizen worden, net als vroeger. Daarnaast gaan we met de lokale horeca en hun brancheorganisatie in gesprek over een goede horecavisie in de binnenstad: hoe kan na deze moeilijke tijd de horeca weer een gezonde bijdrage leveren aan een vitale en gezellige binnenstad? Deze plannen hadden wij gelukkig al gemaakt en de huidige crisis maakt de noodzaak van snelle en goede uitvoering alleen maar groter.

Uit de crisis

Ik ben een hoopvol mens. Mijn verwachting blijft dat de start van het vaccinatieproces het begin van het einde betekent van de coronapandemie. De economische effecten op de binnenstad zullen echter vermoedelijk fors zijn. Gelukkig hebben we in Kampen met het Stadsarrangement al een goede basis gelegd om samen die grote opgave het hoofd te bieden. Er is dus zeker reden tot zorg, maar ook voldoende vertrouwen dat we samen uit de crisis kunnen komen.

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA)

g.meijering@kampen.nl