Afbeelding
Foto Tennekes

Burgemeester tevreden over verloop jaarwisseling in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De politie heeft tijdens de jaarwisseling 87 overlastmeldingen gekregen. Dit is ongeveer evenveel als voorgaande jaren. Wel verschilde de aard van de meldingen. Dit jaar zaten er ook meldingen van het niet naleven van coronamaatregelen bij. Volgens burgemeester Bort Koelewijn verdient de Kamper bevolking een compliment voor de goede naleving van de regels.

Ja, er werd vuurwerk afgestoken om middernacht, soms werd de anderhalve meter niet helemaal nageleefd en er waren wat incidenten, maar over het algemeen is burgemeester Bort Koelewijn dik tevreden over het verloop van de jaarwisseling. "Ik denk dat onze bevolking het geheel overziend een dik compliment verdient. Ik ben blij: voor zover bekend zijn er geen ongelukken gebeurd, er waren geen opstootjes en geen branden."
Speciale aandacht verdient volgens Koelewijn het Kamper Schuttersgilde dat op Nieuwjaarsdag, zonder dat daarover afspraken gemaakt zijn, de bezem en een emmer water ter hand namen om de schietplekken schoon te maken. Ook in de dagen voor de jaarwisseling toonde de groep zich een goede gesprekspartner. "Ze zijn vier dagen lang fulltime op het gemeentehuis geweest om afspraken te maken om alles in goede banen te leiden."
Volgens Koelewijn heeft de aanloop naar de jaarwisseling dit jaar veel energie gekost, maar het resultaat was er ook naar. "Het was een gemoedelijke jaarwisseling en de sfeer op de schietplekken was goed. De schutters hadden de plekken goed afgebakend. Wel vergat het publiek af en toe om genoeg afstand te houden, maar als dat geconstateerd werd, heeft de politie handhavend opgetreden. Ook werd er door een enkele schutter nog na de afgesproken tijd geschoten. Dat ergerde mij wel. Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden."
Volgens Koelewijn gingen de meeste klachten van inwoners over het afsteken van vuurwerk. "Alleen het lichtste vuurwerk mocht dit jaar afgestoken worden. Die grens is voor klagers moeilijk te beoordelen. Ook was er ergernis over het schieten met carbid binnen de bebouwde kom."
De grootste smet op de jaarwisseling zijn volgens Koelewijn de zestien vuilnisbakken die in het Stadspark met vuurwerk zijn opgeblazen. "Daar ben ik echt boos over." Volgens wijkagent Jean Louis Becker is er voor ruim tienduizend euro aan schade aangericht. De politie zoekt dan ook getuigen van deze vernielingen.
De politie heeft verder onder de Molenbrug aan IJsselmuider zijde een groep jongeren aangetroffen met 3 oude auto's. Vermoedelijk waren zij van plan deze te gebruiken om te crossen en of om ze in brand te steken. Alle 13 jongeren hebben een dwangsom gekregen. Op de Zeegravensingel in IJsselmuiden is een 19-jarige IJsselmuidenaar aangehouden voor belediging van een agente en het verstoren van de openbare orde. Hij heeft een boete gekregen.

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39