Gezellige taferelen zoals hier in 2018 zijn dit jaar niet toegestaan.
Gezellige taferelen zoals hier in 2018 zijn dit jaar niet toegestaan. Tennekes

Korpschef roept carbidschutters op: 'verknal het nu niet!'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Volgens politiechef Johan Ekkel hebben veel mensen hun nek uitgestoken om in Kampen het traditionele carbidschieten, ondanks de coronamaatregelen, toch door te laten gaan. Hij hoopt dan ook dat het vertrouwen niet geschaad wordt. “Schutters, verknal het niet”, luidt de oproep van Ekkel aan de schutters.

Ekkel stelt dat carbidschieten komende jaarwisseling onder een vergrootglas ligt. Veel steden hebben het carbidschieten verboden, maar Kampen heeft in overleg met verschillende partijen waaronder politie, gemeente en schutters zelf, besloten het schieten door te laten gaan. Dat schept een verantwoordelijkheid. "Misdragingen zullen ongetwijfeld breed in de landelijke media worden uitgemeten”, aldus Ekkel. "Ik sluit niet uit dat er dan politiek wat gevonden gaat worden van misdragingen, waardoor onze mooie traditie mogelijk gevaar loopt. Dat risico moeten wij en ook de schutters niet willen lopen. Laat vooral zien dat het veilig kan, binnen alle beperkingen. Verknal het nu niet!”
Tijdens de jaarwisseling is de politie opvallend en onopvallend aanwezig. Zij gaat samen met de Boa’s handhavend optreden als schutters zich niet aan de zogenaamde spelregels houden. Dit kan leiden tot boetes en preventieve dwangsommen van minimaal 1.000 euro.
Carbidschieten is alleen toegestaan tijdens de jaarwisseling op donderdag 31 december van 10.00 uur 's morgens tot 1 januari 02.00 uur. Het mag alleen op de aangewezen plaatsen. Schutters moeten zich vooraf aanmelden en krijgen van het schuttersgilde een polsbandje. Op iedere locatie is een regisseur aanwezig die het schieten in goede banen moet leiden. Het is tijdens de jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken of op zak te hebben. Bezit van vuurwerk levert minimaal 100 euro boete op, het afsteken minimaal 250 euro en bezit of afsteken van illegaal vuurwerk kost minimaal 400 euro.
Wie naar het carbidschieten gaat kijken mag niet met 3 of meer personen bij elkaar staan. Als het te druk wordt, is het advies om de locatie te verlaten. Vreugdevuren, vuurkorven, vuurtonnen partytenten, bankstellen, zitjes, muziekinstallaties etc zijn verboden. Personen moeten tenminste anderhalve meter afstand houden. Alles om groepsvorming te voorkomen. Vanaf 20.00 uur tot 07.00 uur is het bovendien verboden om op straat te zijn met alcohol.
Binnenskamers mogen slechts twee personen ontvangen worden. Groepen in woonkamers zijn daarom niet toegestaan.

Ooggetuigen gezocht

Johan Ekkel werkt samen met John van Zuthem ook aan een boek over Oud en Nieuw in Kampen. Zij richten zich met name op de turbulente jaren en zijn op zoek naar ooggetuigen die helpen een compleet beeld te krijgen. "Was u ooggetuige? Maakte u deel uit van de uit de hand gelopen vieringen, bent u aangehouden, heeft u schade of letsel opgelopen; uw verhaal is van grote waarde. U kunt zich melden via: jvanzuthem@hotmail.com."
Recentelijk verscheen het vierde nummer van het Historisch Tijdschrift van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel. Daarin is onder de titel ‘Slagveld Kampen, oud en nieuw in de jaren zeventig' een artikel van Ekkel en Van Zuthem opgenomen. Het Historisch Tijdschrift is te verkrijgen via: website www.hvjanvanarkel.nl, invullen bestelformulier; of email: info@hvjanvanarkel.nl; email kampen@readshopbos.nl, onder vermelding van adres.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57