Gezellige taferelen zoals hier in 2018 zijn dit jaar niet toegestaan.
Gezellige taferelen zoals hier in 2018 zijn dit jaar niet toegestaan. Tennekes

Korpschef roept carbidschutters op: 'verknal het nu niet!'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Volgens politiechef Johan Ekkel hebben veel mensen hun nek uitgestoken om in Kampen het traditionele carbidschieten, ondanks de coronamaatregelen, toch door te laten gaan. Hij hoopt dan ook dat het vertrouwen niet geschaad wordt. “Schutters, verknal het niet”, luidt de oproep van Ekkel aan de schutters.

Ekkel stelt dat carbidschieten komende jaarwisseling onder een vergrootglas ligt. Veel steden hebben het carbidschieten verboden, maar Kampen heeft in overleg met verschillende partijen waaronder politie, gemeente en schutters zelf, besloten het schieten door te laten gaan. Dat schept een verantwoordelijkheid. "Misdragingen zullen ongetwijfeld breed in de landelijke media worden uitgemeten”, aldus Ekkel. "Ik sluit niet uit dat er dan politiek wat gevonden gaat worden van misdragingen, waardoor onze mooie traditie mogelijk gevaar loopt. Dat risico moeten wij en ook de schutters niet willen lopen. Laat vooral zien dat het veilig kan, binnen alle beperkingen. Verknal het nu niet!”
Tijdens de jaarwisseling is de politie opvallend en onopvallend aanwezig. Zij gaat samen met de Boa’s handhavend optreden als schutters zich niet aan de zogenaamde spelregels houden. Dit kan leiden tot boetes en preventieve dwangsommen van minimaal 1.000 euro.
Carbidschieten is alleen toegestaan tijdens de jaarwisseling op donderdag 31 december van 10.00 uur 's morgens tot 1 januari 02.00 uur. Het mag alleen op de aangewezen plaatsen. Schutters moeten zich vooraf aanmelden en krijgen van het schuttersgilde een polsbandje. Op iedere locatie is een regisseur aanwezig die het schieten in goede banen moet leiden. Het is tijdens de jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken of op zak te hebben. Bezit van vuurwerk levert minimaal 100 euro boete op, het afsteken minimaal 250 euro en bezit of afsteken van illegaal vuurwerk kost minimaal 400 euro.
Wie naar het carbidschieten gaat kijken mag niet met 3 of meer personen bij elkaar staan. Als het te druk wordt, is het advies om de locatie te verlaten. Vreugdevuren, vuurkorven, vuurtonnen partytenten, bankstellen, zitjes, muziekinstallaties etc zijn verboden. Personen moeten tenminste anderhalve meter afstand houden. Alles om groepsvorming te voorkomen. Vanaf 20.00 uur tot 07.00 uur is het bovendien verboden om op straat te zijn met alcohol.
Binnenskamers mogen slechts twee personen ontvangen worden. Groepen in woonkamers zijn daarom niet toegestaan.

Ooggetuigen gezocht

Johan Ekkel werkt samen met John van Zuthem ook aan een boek over Oud en Nieuw in Kampen. Zij richten zich met name op de turbulente jaren en zijn op zoek naar ooggetuigen die helpen een compleet beeld te krijgen. "Was u ooggetuige? Maakte u deel uit van de uit de hand gelopen vieringen, bent u aangehouden, heeft u schade of letsel opgelopen; uw verhaal is van grote waarde. U kunt zich melden via: jvanzuthem@hotmail.com."
Recentelijk verscheen het vierde nummer van het Historisch Tijdschrift van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel. Daarin is onder de titel ‘Slagveld Kampen, oud en nieuw in de jaren zeventig' een artikel van Ekkel en Van Zuthem opgenomen. Het Historisch Tijdschrift is te verkrijgen via: website www.hvjanvanarkel.nl, invullen bestelformulier; of email: info@hvjanvanarkel.nl; email kampen@readshopbos.nl, onder vermelding van adres.