Afbeelding
Mitchell Boswijk

Terugblik op nieuwsjaar waarin het normale abnormaal werd

· leestijd 6 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Pfiew, 2020 zit er bijna op. In januari waren we nog optimistisch. Een jaar vol nieuwe kansen, we hadden ambitieuze plannen. Hoe gingen we dit nieuwe topjaar eigenlijk noemen? Twintigtwintig of tweeduizendtwintig? Het optimisme van toen lijkt nu bijna kinderlijk naïef. Aaaaah, al die volwassenen met hun schattige voornemens. Het jaar was nog geen anderhalve meter onderweg of Covid nieste alles van tafel en stortte de wereld in een maandenlang skypegesprek.

We zijn ruw wakker geschud. Afstand houden, elbow-bumps, mondkapjes, bleekmiddel injecteren; wie nu normaal doet, doet al gek genoeg. We zitten thuis, een bezoek aan Ikea voelt als als hedonistisch escapisme. Toekomstplannen? We houden negentien slagen om de arm. Eerst het schoolrapport van Mark en Hugo afwachten. Voor de cultuursector en de café’s is het de hoogste tijd. De zorgsector loopt het vuur uit de crocs. En er is verdriet, heel veel verdriet, vooral bij mensen die dierbaren verloren.

2020 mag in quarantaine. Op naar de pijnlijke armen door Pfizer en dan… hopelijk… overvolle festivals, uitpuilende kroegen, theaters waar honderden mensen zij-aan-zij huilen van het lachen, kerken waar iedereen tot lang na het zingen blijft zitten, winkelstraten waar je per ongeluk tegen elkaar aan kan stoten, overvolle treincoupé’s waar geen plek te vinden is, lekker met een mandje door de supermarkt.

2021 heeft geen goede voornemens nodig. Als we het vorige jaar maar achter ons kunnen laten. Weg met het nieuwe normaal, dat is al heel wat. Laten we van 2021 geen bijzonder jaar maken, maar gewoon een jaar maken waarin we met z’n allen eens lekker normaal gaan doen. Alleen dat zou al geweldig zijn. En laten we hopen dat ik vanaf deze plek volgend jaar niet hoef te zeggen dat zelfs dat voornemen al kinderlijk naïef was.

**Nieuwsjaar 2020**

2020 was een emotioneel jaar, een hectisch jaar, een druk jaar en - voor de gelukkigen onder ons - ook een saai jaar. Wie niet zelf hard getroffen werd, lichamelijk, financieel of emotioneel, had vooral te lijden onder verveling. Maar ondanks de monotonie van het thuis-zit-jaar 2020 gebeurde er toch het nodige in onze stad. De Brug blikt in december traditioneel terug op het voorgaande nieuwsjaar.

**Sloop Bovenhaven**


Foto Tennekes

De Bovenhavenvilla is er niet meer. Hoe vaak is in het laatste decennium niet gezegd dat de Bovenhavenvilla ‘nu wel snel aangepakt zou worden’. De Brug kreeg in 2017 het idee om in de krant een teller te plaatsen. Een teller die de dagen zou tellen vanaf het moment dat via een SGP-motie besloten was tot sloop tot de daadwerkelijke sloop. Wethouder Gerrit Jan Veldhoen leek er echter zo van overtuigd dat het niet lang duurde voor de beuk er in ging, dat de redactie het idee liet varen. Een teller die stopte op 25 dagen, zou weinig impact hebben. 


FOTO TENNEKES

Uiteindelijk zou die teller op 1249 hebben gestaan. Pas op 2 december 2020 werden de laatste puinresten door een grijper in een bak gegooid.

Maar is de discussie nu dan voorbij? Het lijkt er niet direct op, want Mateboer heeft laten vallen dat zij samen met de buurt over een nieuwe herinrichting wil nadenken. Was het niet zo dat historiserend herbouwd moest worden? Dat kan ook nog heel goed, maar wie nu achter het gat kijkt dat de villa heeft achtergelaten ziet een soort mini-dorpje. Er staan meerdere huizen en Mateboer hoopt het hele terrein in samenspraak met de buurt in één keer aan te pakken. Hierover wil de projectontwikkelaar tijdens interactieve sessies met de buurt van gedachten wisselen.

**Spetterend einde**
2020 was voor veel mensen een jaar waarin weinig gebeurde, maar de spetterende verrassing die Vitens nog voor december in de pijpleiding had, had ook niet gehoeven. Met enorme kracht werden in de Ebbingestraat de klinkers uit de straat geblazen door een lek in het leidingnetwerk. Een woning kreeg hierop ruim een uur de volle laag. 


Foto: Nick de Vries

“Helaas kun je in zo’n geval niet simpelweg even ergens een kraan dichtdraaien”, vertelde woordvoerder Evy Elschot van Vitens die dag. Medewerkers moeten ter plaatse komen en het lek stoppen door op verschillende plekken de leiding te dichten. Dat duurt even en ondertussen kon de straal aanzienlijke schade aanrichten aan de woning.

**Vrachtschip vaart uur heen en weer**
Een 7 regels tellend artikel over een vrachtschip dat voor de brug ruim een uur heen en weer vaarde, met daarbij een filmpje van 14 seconden, heeft vorig jaar ontzettend goed gescoord. Met ruim 12.769 hits was het het meestgelezen webbericht van het jaar. Ook de redactie was verbaasd over dit succes. Woningovervallen, ongelukken op de N50, zoekacties met politiehelikopter? Ze staan normaal garant voor een maximaal aantal bezoekers, maar dit jaar waren mensen toch vooral benieuwd naar die boot die een paar keer heen en weer vaarde.

Wat was er aan de hand? Het hijsgedeelte van De Brug had een storing en het schip paste niet onder de brug door. De kapitein kan water in het ruim pompen, waardoor het schip lager in het water komt te liggen. Dat duurde ongeveer een uur, waarna het schip precies onder het wegdek door paste en de kapitein de tocht kon hervatten.


Johan van der Kolk.

**Staatslot blijkt miljoen waard**
Dromen van een miljoen euro. Ook de lezers van De Brug doen het. Ze klikten massaal op het bericht dat meldde dat 1 miljoen euro gevallen was op een in Kampen verkocht staatslot. De Staatsloterij was op dat moment nog op zoek naar de winnaar die het lot kocht bij de Albert Heijn aan de Meeuwenweg. Wie het lotnummer had, kon zich melden. Zou het bedrag al zijn opgehaald? Cadeaubonnen; bonnetjes van de lege flessen; ingevulde spaarkaarten; staatsloten van een miljoen euro; hoe vaak belandden die niet in een la, om ze vervolgens volledig te vergeten?

Of het lot uiteindelijk is verzilverd is nog de vraag. De communicatie van De Staatsloterij kon de redactie geen antwoord op deze vraag geven.

**Leerling overlijdt op het Ichthus**
De stad staat even stil als een jong iemand overlijdt. Zeker als het plotseling gebeurt. Niemand wil het aanvankelijk geloven. De absolute nachtmerrie voor iedere ouder. Een jongen wordt op 12 november onwel tijdens een gymles op het Via. Vaak hoor je dan een half uur later dat het wel mee viel, maar in dit geval helaas niet. De jongen komt kort daarna te overlijden. Onwerkelijk en onverwerkelijk.
Op 18 december liet de school weten dat uit uitgebreid onderzoek geen nieuwe feiten over het tragische voorval aan het licht gekomen zijn. De school had besloten zelf onderzoek in te stellen om een compleet beeld te krijgen. Uit het onderzoek is volgens de school gebleken dat zij en de medewerkers zorgvuldig gehandeld hebben. “De leerling stond bekend als een sportieve jongen die ook in clubverband voetbalde. Medische professionals spreken van een atypische gebeurtenis die ook bij een andere activiteit had kunnen gebeuren en helaas niet te voorkomen was.”

De Brug wenst alle betrokkenen heel veel sterkte.

**Jongen overlijdt in Bovennieuwstraat**
Net zoveel sterkte wenst de redactie de familie van de 26-jarige man die in november overleed in de Boven Nieuwstraat. Het incident leidde tot veel speculatie over de omstandigheden. Getuigen stelden een ruzie gehoord te hebben. De politie kwam massaal ter plaatse. Agenten drongen een woning binnen en troffen een overleden jongen aan.


Foto: Stefan Verkerk.

Een getuige had volgens sommige media het geluid gehoord van gesleep met een lichaam. Veel bezoekers van sociale media waren er hierdoor van overtuigd dat het om een misdrijf moest gaan. 

Zelfs toen de politie een misdrijf uitsloot en opriep uit respect voor de betrokkenen niet verder te speculeren, konden sommigen op de (a)sociale media het niet nalaten hun drang naar spektakel te bevredigen. Dit moest moord zijn. Het was een doofpot en de burgemeester was zelfs betrokken. “Waarom gaf de politie anders niet meer informatie?”, vroegen ze zich af.

In dit soort situaties is dat echter zeer gebruikelijk. Als er geen sprake is van een misdrijf, is deze informatie alleen bestemd voor familieleden. Verder heeft niemand iets te maken met de toedracht. Hoe nieuwsgierig het Facebooktribunaal ook is.


**Eerste besmetting in Kampen**
Op 16 maart vond de eerste coronabesmetting plaats in Kampen. Burgemeester Bort Koelewijn sprak persoonlijk zijn medeleven uit en wenste de patiënt een voorspoedig herstel. “Gezien het tempo waarin het virus zich in Nederland verspreidt, hielden we al rekening met een eerste besmetting in de gemeente Kampen.” 

Drie dagen later waren er 5 geregistreerde besmette personen in de stad. Eén persoon in onze GGD-regio was overleden, in Zwartewaterland.

In die begindagen leidde iedere nieuwe melding van besmettingen steevast tot pieken in de bezoekersaantallen op onze website. Naarmate de tijd vorderde stopte de redactie echter met het dagelijks melden van de besmettingscijfers, omdat de cijfers geen reëel beeld van dag tot dag gaven. De GGD werkte soms achterstanden weg, waardoor er ineens grote pieken ontstonden, terwijl het de dagen ervoor rustiger was. Ook burgemeester Bort Koelewijn stelde dat de cijfers geen realistisch beeld gaven van de daadwerkelijke situatie in een stad en was huiverig voor dagkoersen. 

Op het moment van schrijven (28 december) zijn er, sinds het begin van de uitbraak 1684 mensen, positief getest op corona in Kampen. In totaal zijn 45 personen in onze gemeente overleden met corona als geregistreerde oorzaak.


Bij een ongeval op 9 augustus kwamen meerdere auto’s en een camper met elkaar in botsing. Zeven mensen moesten naar het ziekenhuis. Het leidde tot een petitie van het CDA Overijssel die pleitte voor een veiligere N50. Foto: AS Media.


Wie heeft rond 21 november een BMW gevuld met vuurwerk achtergelaten op de parkeerplaats voor het Ichthus aan de Lightharstraat? Als de auto had ontploft was, het de kracht van vier tot vijf handgranaten gehad. De politie is nog altijd op zoek naar de gouden tip. Foto: Stefan Verkerk.


Kampenaar Hans Sneelooper liep langs jachthaven Seveningen en betreurde de vervallen staat van de haven. Hij besloot, zonder ervaring, de nieuwe havenmeester te worden en de haven op te knappen. Het artikel werd een van de meestgelezen van het afgelopen jaar. Foto: Niek Teune.


De aankondiging dat fietsen buiten de vakken zouden worden afgevoerd naar de Zwartendijk creëerde veel weerstand tegen het nieuwe fietsparkeerplan. In reactie heeft de gemeente vele maatregelen afgezwakt en lijken vooral de nieuwe parkeervlakken het grootste uitvloeisel van de maatregelen. Foto: Tennekes.


Sientje van Putten kreeg op haar 100e verjaardag een tour in limousine door Kampen. Ook burgemeester Koelewijn feliciteerde de krasse tante met haar verjaardag. Foto: Tennekes.


Het is in coronatijd een hele uitdaging om verjaardagen veilig te vieren. De 80-jarige Alie Dekker vierde haar verjaardag vanaf het balkon, terwijl de familie haar toezong. Foto: Tennekes.

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21