Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Manfred Haveman van de PvdA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Manfred Haveman van de PvdA-fractie. Aangeleverd.

Raadspraat: Het jaar dat we nooit vergeten

· leestijd 1 minuut Algemeen

Tja, de laatste Raadspraat van het jaar. En waar moet je het dan over hebben? Een politieke terugblik? Statistieken van vergader-uren en genomen besluiten? Wat is er nu echt belangrijk? U! Jij! Jullie! De inwoners van Kampen. Want is dat niet waarom ‘we’ de politiek zijn ingegaan? 

Een bijdrage leveren aan een beter en mooier Kampen waar iedereen veilig kan opgroeien en ontwikkelen, prettig kan wonen, werken, recreëren. En natuurlijk verschillen we wel eens van mening over de manier waarop dat bereikt kan worden, maar in de basis willen we allemaal hetzelfde. En dáár hebben we ons het afgelopen jaar op gericht, met ons sociaal-democratisch PvdA-kompas(sie).

En dan terugkijkend kunnen we eigenlijk maar één ding concluderen: het is een jaar geweest dat we nooit zullen vergeten. Een jaar dat de geschiedenisboeken zal ingaan. Een jaar met veel verdriet en leed. Een jaar waarin dierbaren ons zijn ontvallen, mensen ziek zijn geworden, beter zijn geworden, en sommige ook nog steeds last ondervinden van klachten. Een jaar waarin de eenzaamheid van veel mensen is toegenomen. Een jaar waarin veel evenementen geen doorgang konden vinden. Een jaar waarin hele sectoren op slot gingen. Een jaar waarin mensen hun baan en bestaanszekerheid zijn kwijtgeraakt. Een jaar waarin groepen en meningen verder tegenover elkaar kwamen te staan. Een jaar waarin kansenongelijkheid in het onderwijs keihard zichtbaar werd. Enzovoort, enzovoort. Een jaar om snel te vergeten.

Maar het was ook een jaar van creativiteit. Het was ook een jaar van technologische vooruitgang. Het was ook een jaar van persconferenties waar we massaal naar keken. Het was ook een jaar van bezoekjes aan oma via de hoogwerker. Het was ook een jaar van het Wilhelmus en het trompetsignaal van Dodenherdenking in buurten en wijken in heel Nederland. Het was ook een jaar van blokjesverjaardagen en gehandwerkte mondkapjes. Het was ook een jaar van Teddyberen voor de ramen. Het was ook een jaar van hoop en vooruitzicht. Een vooruitzicht op betere tijden, op eindigheid van beperkende maatregelen en op een nieuw normaal waarin we elkaar weer kunnen treffen, kunnen omhelzen, kunnen kussen en het gevoel van dat we er SAMEN uitkomen.

Lieve mensen in Kampen, de Partij van de Arbeid wenst u ontzettend fijne dagen en een heel voorspoedig, gezond en gelukkig nieuw jaar.

Het ga u goed, stay safe en stay together!

pvdakampen@gmail.com