Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Sijmen Nentjes van de SGP-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Sijmen Nentjes van de SGP-fractie. Aangeleverd.

Raadspraat SGP: De raad als risico

· leestijd 1 minuut Politiek

Ze zei het echt: “Het grootste risico is de raad”. We hebben het over de wethouder van financiën en het ging over de begroting van volgend jaar. Wij dachten dat de impact van corona of zo het grootste risico zou zijn voor de begroting. Maar in de ogen van de wethouder is dat niet zo. 

De raad is volgens haar het grootste risico. Dat is vreemd. De begroting is van de raad. Hoe kan de raad dan de grootste bedreiging zijn? En toch, ergens begrijpen wij de zorgen van de wethouder wel. Heb je hard bezuinigd en een sluitende begroting gemaakt, besluit de raad een paar maand later opeens dat een paar bezuinigingen weer teruggedraaid moeten worden. Op die manier krijg je natuurlijk nooit een stabiele situatie. Maar ja, als de coalitiepartijen hierin het voortouw nemen sta je zelfs als wethouder van financiën machteloos. De SGP-fractie begrijpt de bezorgdheid van de wethouder dus wel. Maar vindt het toch ook vreemd.

 Armoede

De bezuinigingen die door de coalitiepartijen teruggedraaid werden lagen op het terrein van de culturele instellingen en op het terrein van internationale samenwerking. Een voorstel om een deel van de bezuiniging op armoedebeleid terug te draaien werd door het grootste deel van de coalitiepartijen echter niet gesteund. Blijkbaar is cultuur en internationale samenwerking belangrijker dan het bestrijden van armoede. Begrijpt u het? De SGP-fractie vindt het vreemd.

Reformatorische scholen
Maar er gebeuren meer vreemde dingen. In de Tweede Kamer ontstaat discussie over de identiteitsverklaringen van reformatorische scholen. Gretig stelt een tweetal partijen in de Kamper raad hier vragen over aan het college. Of de wethouder maar gauw in gesprek wil gaan met deze scholen, zo luidt de vraag. Wat er nu werkelijk in die identiteitsverklaringen staat wordt niet gevraagd. Dat het college helemaal geen bevoegdheden in deze discussie heeft maakt blijkbaar niet uit. Er moet symbolisch een daad gesteld worden. Begrijpt u het? De SGP-fractie vindt het vreemd.

Decembermaand
De decembermaand staat voor de deur. Het zal waarschijnlijk een vreemde maand worden. Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw, het zal allemaal anders gaan dan normaal. Maar daarmee hoeft het nog geen hopeloze maand te worden. Integendeel! Of we nu wel of niet in grote getale bij elkaar kunnen komen: De boodschap van Kerst zal weer klinken en overdacht worden. Een boodschap van redding uit de grootste ellende. Die boodschap geeft hoop in donkere tijden.

Sijmen Nentjes
Raadslid SGP Kampen