Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Sijmen Nentjes
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Sijmen Nentjes Herbert Bolier Fotografie

Raadspraat SGP: De omgekeerde wereld

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Ik dacht te weten hoe het werkte: Politieke partijen maken voor de verkiezingen hun standpunten bekend. Op basis van deze standpunten spreekt u als kiezer door te stemmen op een partij. U hoopt natuurlijk dat uw partij zo groot wordt dat die mee mag doen aan de coalitieonderhandelingen. In dat geval verwacht u van uw partij dat ze hun beloften daadkrachtig omzetten in een besluit.

Het blijkt echter ook anders te kunnen. Ik zal u een voorbeeld geven: Voor de verkiezingen hebben alle politieke partijen in Kampen duidelijk aangegeven hoe zij staan tegenover openstelling van supermarkten op zondag. Mede op basis hiervan hebt u uw stem aan een partij gegeven. De vier grootste partijen hebben met elkaar onderhandeld. U bent benieuwd welk besluit er op basis van uw stem is genomen over zondagsopenstelling van supermarkten. Vol verwachting leest u het coalitieprogramma. En wat blijkt? Er is helemaal geen besluit genomen!

In de betreffende paragraaf leest u het volgende: “We willen met de gemeenteraad een gesprek met de samenleving voorbereiden en deze gesprekken in de loop van 2018 voeren met inwoners, ondernemers, vertegenwoordigers van geloofsgemeenschappen. Op basis van de uitkomsten van dit gesprek kan de gemeenteraad dan (binnen een jaar) een nadere afweging maken waarmee we recht doen aan de identiteit van Kampen”.

Heeft u enig idee met wie er nu gepraat gaat worden? Waarschijnlijk niet met u, maar met iemand anders. Het zal toch niet waar zijn dat met uw stem een gesprek gevoerd wordt met iemand anders en dat die ander dan bepaalt wat er gebeurt? Dit lijkt mij de omgekeerde wereld! U hebt toch gesproken? Na een volksraadpleging volgt toch niet een nieuwe raadpleging?

U zult begrijpen dat de SGP blij is dat de supermarkten voorlopig op zondag dicht blijven. En als alle partijen doen wat ze beloofd hebben dan blijven de supermarkten de komende vier jaar dicht. Daar hoeft toch geen nieuw, ingewikkeld, onduidelijk proces met een ongewisse afloop voor bedacht te worden?

We weten dat de verschillen tussen de huidige coalitiepartijen groot zijn. Maar het zal toch niet waar zijn dat besluiten daardoor iedere keer vooruit worden geschoven of, nog erger, in handen van anderen worden gelegd?

Misschien denkt u: ‘Het valt allemaal wel mee. De partijen houden zich heus wel aan hun beloften. Misschien hebt u gelijk. In dat geval zijn die gesprekken met de samenleving slechts voor de bühne en bedoeld om tijd te kopen. Ook dat lijkt mij de omgekeerde wereld."

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57