Afbeelding
Foto Tennekes

Column economiewethouder voor Ondernemen in Kampen: Stilte voor de storm?

· leestijd 2 minuten Algemeen

‘Ik kan m’n kop boven water houden, maar daar is ook alles mee gezegd’. Dit was het antwoord van een Kamper ondernemer die ik afgelopen week vroeg hoe het met hem ging. Zijn bedrijf heeft veel afnemers uit de horeca en evenementenbranche, waardoor zijn omzet enorm gekelderd is ten gevolge van de corona-maatregelen. ‘Als dit nog drie maanden zo door gaat, dan weet ik het niet.’

Regio Zwolle benadert ondernemers

Ik sprak hem in het kader van een inventarisatie die in de Regio Zwolle wordt gemaakt onder bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de steunmaatregelen van het Rijk. In Kampen worden ondernemers gebeld door onder andere ambtenaren en medewerkers van IMpact. Zelf neem ik ook een aantal bedrijven voor mijn rekening. In die gesprekken gaat het bijvoorbeeld over de persoonlijke situatie van een ondernemer, maar ook over ziekteverzuim onder het personeel en de actuele financiële situatie van het bedrijf. Deze gesprekken vind ik erg waardevol. Ik ben blij te horen dat het verschillende ondernemingen ‘gewoon’ goed gaat. Maar ook zijn er helaas voorbeelden van bedrijven met acute zorgen. 

Maatregelen effectief

Afgelopen zaterdag berichtte het NRC Handelsblad dat er tot op heden nog maar relatief weinig bedrijven failliet gaan. 2020 kende zelfs het laagste aantal faillissementen van deze eeuw. Ook het aantal bedrijven met acute geldzorgen lijkt nog redelijk mee te vallen. Volgens de krant zien de afdelingen ‘bijzonder beheer’ van de banken nog weinig extra instroom. De reden hiervoor? De enorme overheidssteun via de NOW-regeling, de TVL-steun voor de vaste lasten, en belastinguitstel. Dit zorgt er soms voor dat er bedrijven zijn ‘die nog nooit zo veel op hun bankrekening hebben gehad, terwijl ze ook nog nooit zo veel verlies hebben geleden’. Toch is de verwachting dat de faillissementen de komende maanden echt gaan komen: herstructureringsbureaus krijgen het langzaamaan drukker en veel uitgestelde verplichtingen moeten nu voldaan worden. Inmiddels nemen banken extra mensen aan op hun afdelingen bijzonder beheer. De rust van nu, lijkt stilte voor de storm.

Belastingschuld kwijtschelden

Veel bedrijven hebben straks niet alleen hun buffers aangesproken, maar ook hun schulden vergroot. En het is niet aannemelijk dat - wanneer alles weer een beetje normaal is - de omzet verdubbelt. In mijn ogen is het dan ook terecht dat de Belastingdienst de mogelijkheid onderzoekt om de belastingschuld kwijt te schelden van bedrijven die vóór de crisis kerngezond waren.

Hulp uit de Regio Zwolle

Met het bellen van ondernemers los je natuurlijk niet alle problemen op. Toch kunnen we hen wel hulp bieden: bijvoorbeeld door een gerichte vervolgafspraak te maken over een juist gebruik van de noodmaatregelen, advies bij een noodgedwongen aanpassing van het businessmodel of bij een dreigend personeelstekort of juist -overschot.

Uit de crisis

Ik blijf een hoopvol mens. Mijn verwachting is nog steeds dat de start van het vaccinatieproces het begin van het einde betekent van de coronapandemie. En regelmatig droom ik van een zomerse avond waarop de Plantage goed gevuld is en corona achter ons ligt. Toch konden er nog wel eens zware economische tijden aankomen. Ik hoop dat we na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart ook weer een kabinet hebben dat er juist dan wil zijn voor ondernemend Nederland. In ieder geval wil de Regio Zwolle dat wel en de gemeente Kampen draagt daar graag een steentje aan bij.

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA)

g.meijering@kampen.nl