Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen Vivan accountants: De leasefiets!

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

De onrust in Oost Europa leidt ontegenzeggelijk tot hogere brandstofprijzen aan de pomp. Afgelopen april verlaagde het kabinet de benzineprijs met 17 cent en diesel met 11 cent. 

Ondanks deze actie moet worden geconstateerd dat de huidige prijzen aan de pomp al weer nagenoeg op het niveau zitten van vóór deze verlaging. 

De alsmaar stijgende brandstofprijzen hebben het kabinet doen besluiten om de onbelaste reiskotenvergoeding met ingang van het komend jaar te verhogen naar 21 cent. Met ingang van 1 januari 2024 komt daar nog eens 2 cent bij. Je hoeft geen wiskundige te zijn om te kunnen vaststellen dat de door het kabinet gedane fiscale handreikingen een kleine druppel zijn op de gloeiende plaat van de alsmaar stijgende brandstofprijzen. Hoe kunnen de stijgende kosten voor werkgevers en werknemers toch enigszins worden ingeperkt? 

Thuiswerken zou de oplossing kunnen zijn, maar sinds het post coronatijdperk is het toch weer opvallend druk op de weg. Zijn we klaar met thuiswerken? 

Een (verdere) elektrificatie van het wagenpark behoort ook tot de mogelijkheden. Maar, de investeringen zijn fors, elektriciteit wordt duurder en de fiscale voordelen nemen per jaar navenant af. Dat laatste is vreemd, maar waar.  

Gelukkig is er nog wel wat licht aan het einde van de fiscale tunnel: de leasefiets. Vanaf 2020 is het aantrekkelijker geworden om werknemers een fiets van de zaak te verstrekken. Ook kleine ondernemers (waaronder zzp’ers) kunnen zelf gebruik maken van de regeling. De regeling maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een speed-pedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werkgever bekostigt meestal de fiets. De werknemer mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje of de boodschappen. 

De werknemer krijgt wel te maken met een bijtelling van 7% (over de consumentenadviesprijs van de fiets) op het salaris. Het gaat in veel gevallen om een gering aantal euro’s per maand.

De werkgever kan er ook voor kiezen deze bijtelling voor eigen rekening te nemen door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Verken uw mogelijkheden!  

Vanaf nu allemaal aan de leasefiets! 

Nick de Vries