Baby- en kinderspeciaalzaak De Kleine gaat over in andere handen.
Baby- en kinderspeciaalzaak De Kleine gaat over in andere handen. Foto: Aangeleverd.

Kinderspeciaalzaak De Kleine: Ab-Wim gaat, Lisan komt

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

(door Leo Polhuijs)
KAMPEN - Lisan Adema is het nieuwe gezicht van kinderspeciaalzaak De Kleine aan de Oudestraat in Kampen. Ze neemt de zaak over van Ab-Wim De Kleine. Door de verkoop is de winkel nu, na drie generaties De Kleine, voor het eerst niet meer in handen van de familie.

Ab-Wim begon een paar jaar geleden met de verkoop van babykleding met verkooppunten in het hele land. “Dit loopt goed maar er gaat veel tijd in zitten Ik kwam op een gegeven moment tot de conclusie dat ik niet én het merk én de speciaalzaak tegelijkertijd voldoende aandacht kon geven. Zo kwam ik er niet aan toe om vernieuwingen door te voeren in de speciaalzaak. Ook al kreeg ik goede suggesties van het personeel, ik had er gewoon geen tijd voor. Bovendien wilde ik graag meer tijd hebben voor mijn gezin met twee opgroeiende kinderen. Voortaan ben ik in het weekeinde thuis. Het zal wel even wennen zijn. Ik ging als klein kind al met mijn ouders mee om kleding in te kopen op de beurs. De Kleine is een speciaalzaak met veel aandacht voor de klant. Onze klanten komen vaak al lang voordat een kind geboren is, om zich te laten adviseren. Ook na de geboorte is er nog vaak contact.” 

Achternamiddag 

Ab-Wim (1978) is de derde generatie die eigenaar is van de winkel. Zijn grootvader begon bijna negentig jaar geleden en Ab-Wim nam de zaak weer over van zíjn ouders. “Ik heb de beslissing om ermee te stoppen natuurlijk niet op een achternamiddag genomen. Ik heb er jaren over nagedacht. Het gaat tenslotte wel om een lang bestaand familiebedrijf, waar ik uitstap.” Lachend: “Ik zal hier nog regelmatig terugkomen, maar dan als verkoper van babykleding.” 

Tafel 

Lisan (1993) werkte vroeger in winkels in verschillende branches. “De laatste twee jaar werkte ik op kantoor. Ergens in de zomer van vorig jaar zag ik een post van Ab-Wim met de vraag wie zijn zaak zou willen overnemen. Het bericht bleef door mijn hoofd spoken en ik voerde met mijn man, Justin, verschillende gesprekken aan tafel. Uiteindelijk namen we de beslissing om contact op te nemen en het gesprek aan te gaan. Ik kende de zaak al, maar dan als klant. Justin gaat op de achtergrond meewerken, hij helpt onder meer met de administratie.”
De Kleine klopte na zijn beslissing om ermee te stoppen aan bij brancheorganisatie Inretail, die een verkoopplan opstelde en gesprekken voerde met een aantal kandidaten. “Uiteindelijk bleven Lisan en Justin over. Zij waren de meest geschikte kandidaten. Hoewel er nu na bijna negentig jaar een einde komt aan het familiebedrijf, is het goed dat er een nieuwe wind gaat waaien.”

Toekomst 

Lisan is zich op dit moment nog aan het inwerken. Ze is niet van plan opeens grote veranderingen door te voeren. “Het assortiment blijft in grote lijnen wat het was: baby- en kinderkleding van nul tot een jaar of twaalf en speelgoed. Ik heb al wel een nieuw merk ingekocht voor het volgende winterseizoen. Verder ben ik van plan om goed naar het personeel en onze klanten te luisteren en zo stapsgewijs het assortiment uit te breiden.”
De drie huidige medewerksters blijven na de overname overigens gewoon in dienst. Ab-Wim zal de nieuwe eigenaresse voorlopig nog met raad en daad bijstaan.
Op 29 februari en 1 maart is De Kleine gesloten. Op 2 maart kunnen klanten en andere belangstellenden afscheid nemen van Ab-Wim en kennismaken met Lisan en Justin. De winkel wordt versierd, er zijn hapjes en drankjes, goodiebags en er is een leuke kortingsactie.