Voor de renovatie (hier het (tweede) Bulgaarse huis dat een paardenstal gaat worden) is nog (veel) geld nodig. Dus wordt het huis in Kampen toch verkocht (foto: Attest Communicatie)
Voor de renovatie (hier het (tweede) Bulgaarse huis dat een paardenstal gaat worden) is nog (veel) geld nodig. Dus wordt het huis in Kampen toch verkocht (foto: Attest Communicatie) Foto: Aangeleverd.

Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (6): We gaan ons huis verkopen!

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Alex de Jong @ Attest Communicatie)

We gaan ons huis verkopen. Weg ermee. Nee, wees gerust, de plannen om naar Bulgarije te verhuizen zijn niet van de baan. Ik heb het over ons huis nabij Winkelcentrum Penningkruid. Daar waar de jongens zouden blijven wonen. Onze ‘escape’ voor als de ‘roze bril’ afvalt. We doen het weg. Bij interesse mag je Maaike Meuleman Makelaardij bellen!

Het leek zo’n goed idee: het huis in Kampen aanhouden als plekje voor de jongens van Elise én als ‘escape’. Want vind als jongere(n) maar eens een eigen huis. Het aanhouden van onze woning leek de beste optie. Toch verloor dat idee gaandeweg steeds meer glans.

Hypotheekschuld
Ik had van de overwaarde graag de noodzakelijke renovatie in Bulgarije betaald, maar de bank wilde er niet van weten. ‘U mag allang blij zijn dat u op basis van uw huidige inkomen deze hypotheek heeft’, kreeg ik te horen. ‘U kunt echt niets bij lenen.’ Toen ze - eerlijk - hoorden dat ik het wilde gebruiken voor een huis in Bulgarije en mijn stiefkinderen in ons hoofdverblijf wilde laten wonen, was het hek van de dam. Ook fiscaal zou ons dat nog wel eens wat problemen kunnen opleveren, zo kregen we te horen.
Maar: met de overheidsplannen om straks het huizenbezit van box 1 naar 3 te verhuizen – waardoor huizenbezitters een aanslag krijgen voor de overwaarde -, was juist bij mij het hek van de dam. Twee makelaars beweerden, onafhankelijk van elkaar, dat ik nu het beste kon verkopen. Want had ik over drie jaar nog wel restwaarde bij verkoop? Of mocht ik tegen die tijd allang blij zijn dat ik de Nederlandse hypotheekschuld zou kunnen aflossen?

Zwemmen
We kaartten onze bedenkingen bij de jongens aan en hoorden toen van de oudste (21): ‘Oh, maar misschien wil ik hier wel helemaal niet blijven wonen.’ Hij gaat weer studeren en op kamers in Zwolle lijkt hem wel wat. Het huis uitsluitend voor de jongste - en voor ons als ‘escape’ - aanhouden? Nah, dat was financieel niet handig. Bovendien: ik zou dan nu nog extra moeten lenen voor de renovatie. Met de kans dat de overwaarde over enkele jaren zou zijn verdampt. Dus: hebben we besloten het huis nu maar te verkopen. Van de meerwaarde kunnen wij mooi onze verbouwing bekostigen. Daarmee kunnen we ons nieuwe leven in Bulgarije een eerlijke kans geven en een goede start maken én kunnen we het huurpotje van de jongens extra vullen. Want natuurlijk laten we ze niet zwemmen.

Heel eerlijk: we zijn er toch al van overtuigd dat we straks niet meer terugkomen. Dus kunnen we net zo goed ‘gewoon’ emigreren. Dat betekent ook geen belasting meer betalen in Nederland voor alle gekke fratsen die ze in Den Haag bedenken. Of het daar(mee) beter wordt? De tijd zal het ons leren.

Alex de Jong is tekstschrijver en schrijft als journalist regelmatig in De Brug. Alex: “Mijn avontuur is te volgen via columns in De Brug en via www.ourbulgarianadventure.com (en mij inhuren als tekstschrijver kan nog steeds). Dovizhdane!”

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16