Emigreren betekent uit je comfortzone stappen. Alex is bezig met rijlessen. Op zijn 55e! (foto: Attest Communicatie)
Emigreren betekent uit je comfortzone stappen. Alex is bezig met rijlessen. Op zijn 55e! (foto: Attest Communicatie) Foto: Aangeleverd.

Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (5): Dag, veilige comfortzone!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Mensen die mij kennen, weten het: ik doe alles op de fiets. Mijn klanten zitten in een kringetje rondom Kampen en Zwolle, dus die zijn op de fiets prima bereikbaar. Daarmee ben ik, zo roep ik vaak gekscherend, enorm duurzaam. Maar de echte reden waarom ik geen rijbewijs heb, heeft natuurlijk helemaal niets met milieubewustzijn te maken.

Nu we naar Bulgarije gaan verhuizen, vond Elise het tijd worden dat ik mijn rijbewijs zou gaan halen. Ze had door de jaren heen wel eens vaker gezegd dat ze dat fijn zou vinden, maar met de verhuizing in het verschiet was het nu nog meer ‘noodzaak’ dan ‘fijn’ geworden. ‘Wat als ik van het paard val en een arm of been breek? Wie brengt mij dan naar het ziekenhuis?’ Ineens moest deze fervente fietser eraan geloven…

Angst
Mensen vinden het vreemd dat ik geen rijbewijs heb. ‘Ik heb altijd een chauffeur’, roep ik dan, of: ‘We hoeven nooit ruzie te maken over wie de Bob is.’ Allemaal waar, maar de ware reden is gewoon dat ik er eigenlijk gewoon… eh… BANG voor ben. Ik achter het stuur? Dat zou nooit goed komen. Op de fiets ben ik al een gevaar op de weg, dus mij achter het stuur van een auto? Dat is gevaar in het kwadraat.

Dat ik geen rijbewijs heb, heeft zijn redenen (behalve de ‘angst’). Toen ik twaalf was, zei mijn vader: ‘Verwacht niet dat, als jij achttien bent, je van mij een rijbewijs cadeau krijgt, zoals al die kinderen in jouw klas.’ Je moet weten: pa was Cv-monteur, moest hard werken om de eindjes aan elkaar te knopen, én: ik was de oudste van vier, dus na mij zouden er nog drie volgen. Bovendien vertelde hij mij, in dezelfde adem, dat hij verwachtte dat ik met achttien wel op mezelf zou wonen.
Ik verliet het ouderlijke huis met negentien, heb pa bedankt voor een extra jaar gastvrijheid en kwam in Kampen wonen. Als student wilde ik iets van de wereld zien en boekte ik iedere zomer een campingvlucht. Ooit, wanneer ik een vaste baan had, zou ik wel eens dat roze papiertje halen. Griekenland, Turkije, Marokko, heel veel verder ben ik nooit gekomen. Er kwam een vriendin langs, ze werd de moeder van mijn twee kinderen. En dat rijbewijs? Dat haalde zij. Lekker makkelijk om mij achter te verschuilen.

Offers maken
Inmiddels heb ik al weer jarenlang een nieuw leven met een nieuwe vrouw (mét rijbewijs). Eentje die voor onze droom ook offers maakt, die een ‘veilig leven’ en haar kinderen achterlaat en het avontuur met mij aandurft. Weg uit de comfortzone van het leven van alledag. Dus wie ben ik om achter te blijven? Dus ben ik aan het lessen en: wat geweldig, dat autorijden! Bulgarije brengt zoveel nieuwe, mooie dingen. Wauw!

Alex de Jong is tekstschrijver en schrijft als journalist regelmatig in De Brug. Alex: “Mijn avontuur is te volgen via columns in De Brug en via www.ourbulgarianadventure.com (en mij inhuren als tekstschrijver kan nog steeds). Dovizhdane!”