Foto bijschrift: Het (nog te renoveren) huis op de berg in Baba Tonka, Bulgarije, waar Alex en Elise vanaf maart 2024 wonen (foto: Attest Communicatie).
Foto bijschrift: Het (nog te renoveren) huis op de berg in Baba Tonka, Bulgarije, waar Alex en Elise vanaf maart 2024 wonen (foto: Attest Communicatie). Foto: Aangeleverd.

Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (1): ‘We hebben een huis in Bulgarije gekocht’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

We hebben het gedaan! Een nieuw hoofdstuk in ons leven staat op het punt geschreven te worden. Het avontuur lonkt. We gaan naar Bulgarije! Elise en ik zoeken samen de ruimte en de natuur op. Heerlijk. Vrijheid.

Op 19 april 2023 zetten we de handtekening onder een koopcontract voor enkele aaneengesloten percelen weiland, met nog te renoveren huis. In Baba Tonka, genoemd naar een Bulgaarse verzetstrijdster die vocht tegen de Ottomaanse overheersing, hebben we onze nieuwe stek gevonden.

Minder hectiek
Hier, op een (tafel)berg met weidse uitzichten over heuvels, valleien, bossen en weilanden, gaan Elise en ik vanaf maart 2024 (ja, dat duurt nog even, want we hebben tenslotte nog zat te doen) ons nieuwe leven opbouwen. Weg van de hectiek van ‘rennen, vliegen en draven’ in het steeds voller wordende Nederland; terug in de tijd (het voelt hier alsof je veertig jaar terug gaat; zelfs de muziek is hier uit de jaren tachtig!), naar een plek waar we samen verder gaan.

Onze ‘boerderij’
We hebben een prachtige plek gevonden, met fabuleuze uitzichten, midden in de natuur. Met een knus huis voor ons tweetjes en ruim één hectare land voor Elían, het Andalusische paard van Elise, dat natuurlijk gezelschap gaat krijgen! Dit wordt onze eigen ‘boerderij’, waar we onze eigen groente zullen verbouwen, en (kleine) dieren zullen houden voor onze eigen vleesconsumptie. Grotendeels zelfvoorzienend leven. Precies zoals de Bulgaren dat al eeuwenlang doen. Hier gaan we genieten van ‘terug naar de basis’, waar niets moet, maar alles mag. Ons eigen paradijs. Met misschien ooit een B&B zodat we ook anderen van onze plek kunnen laten genieten…

En ons werk, dan?
Natuurlijk blijf ik als tekstschrijver doorgaan met Attest Communicatie, maar dan als ‘digital nomad’. Interviews kunnen gemakkelijk via de telefoon of per Zoom/Teams. Dat leerde de coronatijd mij wel. Bovendien kan ik voor de face to face interviews best even een weekje, veertien dagen, ‘Kampen boeken’ en zal ik dan, als vanouds, op mijn fiets door de regio crossen en mensen aan de tand voelen. En Elise? Die gaat tuinieren en zal vooral gaan genieten van haar paard bij huis. Ze kan zo met haar schimmel ons land af en de omringende natuur in stuiven, langs weilanden vol wuivend koren, over zandpaden, door de bossen… En wil je haar als opruimcoach inhuren voor een opruimklus? Ze zal je graag online met raad - en iets minder daad - bijstaan. Want ook dat hoeft niet per se te veranderen (ze komt nog vaak genoeg terug naar Nederland, voor haar kids en misschien ook wel voor jou).

Maar voorop staat: wij zijn toe aan een ‘nieuw’ leven. Genieten. Een leven waar we vol spanning en verwachting naar uitkijken. Een spannend avontuur. Wij durven het aan. Samen.

Alex de Jong is tekstschrijver en schreef als journalist regelmatig in De Brug. Alex: “Mijn avontuur is te volgen via columns in De Brug en via www.ourbulgarianadventure.com (en mij inhuren als tekstschrijver kan nog steeds). Dovizhdane!”

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16