Alex en Elise gaan het avontuur aan. Vanaf maart 2024 zitten ze in Baba Tonka, Bulgarije (foto: Attest Communicatie)
Alex en Elise gaan het avontuur aan. Vanaf maart 2024 zitten ze in Baba Tonka, Bulgarije (foto: Attest Communicatie) Foto: Aangeleverd.

Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (2): ‘Wat een enorm avontuur; ik zou niet durven’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Natuurlijk waren we al een tijdje bezig met ‘ons avontuur’. Intimi wisten allang dat we zochten naar ‘een mooie plek in het buitenland’. Maar toen we eenmaal de aankoop van ons huis in Bulgarije wereldkundig maakten, bleven de (positieve) reacties maar komen. Van ‘wat een geweldig avontuur, ik zou zo mee willen’ tot ‘maar waarom Bulgarije?’

Heel eerlijk: toeval. In eerste instantie zocht ik, mede ingegeven door de ‘ophokplicht’ tijdens corona, naar duizend vierkante meter grond ergens in het buitengebied van Kampen. Een plek waar een chalet op kon staan, met rondom een flinke moestuin. Zelfvoorzienend leven. Onmogelijk, hier. Tenzij ik op Onderdijks een kavel van 1.100 vierkante meter voor 470.000 euro wilde kopen?! Ja, ik ben me daar belazerd!

Portugal
Veel Nederlanders leven zelfvoorzienend in Portugal, dus besloot ik Portugese makelaars op YouTube te volgen. Elises reactie: ‘Nou, ik zwaai je wel uit!’ Voor circa veertig mille kon je daar drie hectare grond, en een tot woonhuis om te bouwen stal, kopen. Het leek mij geweldig! Maar ik niet alleen. De prijzen stegen er in no time naar het dubbele. Bah, dat geld heb ik niet. Toen zag ik de hartenkreet van Facebook-vriendin Maria Genova: ‘Waarom gaan alle Nederlanders toch standaard naar Italië, Spanje, Griekenland en Turkije op vakantie, terwijl mijn moederland Bulgarije zoveel moois te bieden heeft?’ Haar bijgevoegde foto’s prikkelden mijn fantasie.

Betaalbaar
Bijkomend voordeel: het is er (iets) minder warm (maar wel met mooie lange zomers) dan in centraal-Portugal, maar het is er vooral minder dor, droog en onbewoond/geïsoleerd/afgelegen én: alle Bulgaren hebben een huis met minimaal duizend tot tweeduizend vierkante meter grond waar ze hun eigen groente verbouwen en hun eigen dieren houden. Daar wordt al eeuwenlang geleefd zoals ik dat graag wil. Bulgarije is daarnaast veel betaalbaarder dan Portugal. Dus besloten we er in september én oktober 2022 een kijkje te gaan nemen. Als klap op de vuurpijl deden we in oktober ’22 al een bod op een huis, hoewel we pas in maart 2024 zouden verhuizen. Ons bod werd geaccepteerd, en weer ingetrokken door de verkoper, die ineens geld rook. Uiteindelijk werd het huis van de markt gehaald (maar dat is weer een heel ander verhaal). Vooral Elise vond dit erg jammer; ze had zich er zo op verheugd!

Tent, caravan, B&B
Natuurlijk gebeurt alles met een reden. Anders hadden we aansluitend nooit onze droomplek in Baba Tonka gevonden. ‘Wat een avontuur. Ik zou dat niet durven’, krijgen we van menigeen te horen. ‘Maar als jullie er zitten, komen we graag langs.’ Dat kan. Er is ruimte zat. Voor een tent, voor een caravan. Misschien zelfs wel voor een B&B! Heel eerlijk: ook wij voelen een lichte ‘angst’. Maar nog meer kijken we er vol spanning en verwachting naar uit.

Alex de Jong is tekstschrijver en schrijft als journalist regelmatig voor De Brug. Alex: “Mijn avontuur is te volgen via columns in De Brug en via www.ourbulgarianadventure.com (en mij inhuren als tekstschrijver kan nog steeds). Dovizhdane!”

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16