Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Humor met een boodschap: De Flow

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter uit IJsselmuiden)
Denken. Ik ken een paar mensen die worden er gek van. Hun hoofd staat nooit stil. De gedachten gaan van voor naar achter. En van links naar rechts. Kriskras door elkaar. Gelukkig heb ik dat niet. Ik word al moe als ik daaraan denk. Je hebt voor- en nadenkers. Mensen met een vol hoofd doen allebei. Vooral veel nadenken is me opgevallen.

Ik ben een voordenker. Het begint met een gedachte. Bij mij zijn die voornamelijk positief. Als ik zo’n gedachte vaak genoeg herhaal, wordt het vanzelf een overtuiging. Mijn overtuiging. Ik geloof erin. Ik besef ook dat de kwaliteit van mijn gedachte verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het resultaat. Maar als ik het kan, kan jij het ook. Mensen zijn namelijk tot veel in staat. Als ze maar willen en door zichzelf goed ‘geprogrammeerd’ worden. Henry Ford omschreef het eens geweldig. ‘Of je nu denkt dat je het kan of denkt dat je het niet kan, in beide gevallen heb je gelijk.’

Ik golf al jaren. Ik ben niet de beste golfer van Nederland, maar ik kan een aardig balletje slaan. Een paar weken geleden had ik een bijzondere golfmiddag. Die stond in het teken van ‘go(lf) with the flow’. De boodschap die middag was dat het begint met de vaardigheden. De techniek is dus belangrijk. Dat is de basis van het spel. Maar als je die beheerst, moet je niet meer nadenken. We kregen eerst nog wat tips over onze grip en onze houding. Maar daarna werd ons aangeraden om te gaan golfen op ons gevoel. Vooral de laatste hole die we speelden, zal ik nooit vergeten. ‘Doe nou net of de bal al midden op de fairway ligt. Daar hoef je je niet meer druk om te maken. Gewoon de bal nog even slaan. Puur op het gevoel, omdat de basistechniek aanwezig is.’ Een geweldige afslag volgde na dit advies. Ik had de flow te pakken. Heerlijk.

Op het voetbalveld zie je het ook. Haaland en Messi kijken vaak niet eens waar de keeper staat. Ik let er altijd op als de herhalingen voorbijkomen. Voetballen kunnen ze. Beiden barstensvol talent. En meer dan genoeg trainingsuren achter de rug. De uitvoering doen ze op hun gevoel. Niet nadenken, maar doen. Gewoon doen. Als je als aanvaller te veel nadenkt als je alleen op de keeper afkomt, gaat het namelijk mis. Je moet vertrouwen op je vaardigheden en het klusje klaren. Met de flow.

Haaland en Messi komen van een andere planeet. Maar jij kunt andere dingen veel beter dan deze twee voetballers. Iedereen heeft talenten. Jij ook. Benut ze. Maak jezelf elke dag een beetje beter. Het begint met voordenken. Bereid je goed voor. Leer jezelf de basis. En dan volgt jouw ‘show met de flow’. Niet meer nadenken, maar doen. Omdat je genoeg hebt voorgedacht. Hopelijk zorgt het voor rust in je hoofd. Ik gun het je zo.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 17 uur geleden