Marcel Kalter
Marcel Kalter Foto: foto aangeleverd

Humor met een boodschap: Het klopt niet

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Marcel Kalter)

Respect. Dat is het eerste woord dat bij me opkomt als ik denk aan Rafael Nadal. Wat een held. Hij is al 36 jaar, maar doet nog steeds mee om de prijzen. De afgelopen editie van Wimbledon moest hij  zich voor de halve finale helaas terugtrekken door een blessure. Ik heb hem de afgelopen maand 2 keer zien spelen. Tegen Botic van de Zandschulp en tegen Taylor Fritz. Beide keren genoten. Van zijn spel. Maar ook beide keren verbaasd. Over zijn gedrag. Het is wat mij betreft een geniale mafkees. Geniaal met zijn racket en de bal. Een mafkees door zijn abnormale tikken. Als ik ernaar kijk, krijg ik bijna plaatsvervangende schaamte. Het klopt gewoon niet.

Elke opslag wordt ingeleid met een belachelijk ritueel. Ik ga het niet eens uitleggen. Kijk het maar eens terug. Het zorgt voor focus. Bij hem. De effectieve speeltijd van een tenniswedstrijd met Rafael Nadal is volgens mij minder dan 75%. Door al zijn fratsen, die niets met tennis te maken hebben. De tegenstanders moeten het maar pikken. Heel bijzonder. Het zou toch wat zijn als Ronaldo of Messi eerst een rondje om het stadion moet lopen, voordat hij een vrije trap rond het zestienmetergebied kan nemen. Dat zou niemand accepteren. Nadal mag het doen. Al jaren. Een artikel op internet van januari 2020 heeft het zelfs over 19 rituelen. Sommige mensen vinden het leuk. Ik vind het echt te veel van het goede. Ronaldo heeft natuurlijk ook een bijzondere aanloop als hij een vrije bal neemt. Maar daar heeft de wedstrijd niet onder te lijden. 

Nadal en Ronaldo weten natuurlijk beiden dat ze die rituelen hebben. Maar heel veel mensen weten het van zichzelf niet. De een heeft een stopwoord, de ander een vreemde tik. Moet je ze daarop wijzen? Ik vind van wel. Maak ze hiervan maar bewust. Daar begint het mee. Maar het is natuurlijk wel de toon die de muziek maakt. Als ik in de ogen van een ander een bijzondere afwijking heb, zou ik dat graag willen weten. Dan kan ik er iets aan doen. Als de wil groot genoeg is om het aan te passen.

Er kloppen trouwens meer dingen niet. Eentje is echt verbazingwekkend. Ik heb het over de auto’s van geldtransporten. Daarop staat met koeienletters ‘WAARDETRANSPORT’ geschreven. Niet te geloven. Dat is vragen om moeilijkheden. Je trekt toch ook geen shirt aan met de tekst ‘Ik heb op dit moment 5.000 euro in mijn achterzak’ of ‘De Rolex om mijn pols is echt’?

De definitie van kloppen waar ik het hier over heb is ‘in orde zijn of juist zijn’. Als iets niet klopt, mag je iemand daar altijd op aanspreken. Met een goede bedoeling. Vanuit onvoorwaardelijke liefde voor die ander. Als je iets niet weet, kun je er namelijk niets aan doen. Gun een ander die mogelijkheid. Zie je iets raars, zeg het dan. Volg je hart. Dat klopt altijd!

Nick de Vries