Afbeelding
Foto: brugmedia.nl

Humor met een boodschap: Een gokje wagen tijdens het vegen van de billen...

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Marcel Kalter)
Zeven servetjes. Die kreeg ik laatst bij McDonald’s toen ik een hamburger, een McKroket en een milkshake bestelde. Zeven! Ik heb ze nog nageteld. Ik vraag me af wat die medewerker dacht toen hij mij zag. Ik ben geen 18 meer. Maar de kwijl loopt me tijdens het eten nog niet langs de mond. Het lukt me nog best om die 3 dingen naar binnen te werken zonder te smeren. Is dit er eentje in de categorie verspilling? Waarom doen ze er standaard servetjes bij? Die krijg je bij de snackbar ook niet als je een patatje bestelt. Als je dit afschaft, slinkt de afvalberg van McDonald’s wereldwijd enorm.

Af en toe zijn we thuis met z’n elven. Dan vliegt het toiletpapier erdoorheen. Het is bijna onvoorstelbaar wat ons samengestelde gezin op jaarbasis het riool injaagt. Maar hoe kunnen we dit nou verminderen? Ook bij ons heb je proppers en vouwers. Maar dat zegt niets over de hoeveelheid wc-papier die je gebruikt. Want hoe groot maak je de prop? En hoeveel laagjes vouw je voor een veilig gevoel? Ik behoor tot de vouwers. Al jaren. Maar ik hou niet van bruine vingers en vieze nagels. Mijn afveegpakketje bestaat dus uit een paar laagjes. Voor de zekerheid. 

Cabaretier Kasper van der Laan heeft iets ontdekt. Iedereen die na het poepen z’n gat afveegt, kijkt even naar het toiletpapier. Ja, jij ook. En dan zijn er twee opties: het papier is nog vies of het is schoon. Als het papier vies is, is je kont ook nog vies. Je gaat er weer langs met een schoon papiertje. Als het papier na het vegen schoon is, ben je klaar. Broek omhoog. Doortrekken. Even sprayen. Handen wassen. En door. Maar we vegen volgens Kasper allemaal één keer te veel. En ik ben het met hem eens. Want als het papier schoon blijft na het vegen, was de klus al geklaard voordat je het die laatste keer ging doen. De grote vraag is dus: durf je het erop te gokken? Dus je kijkt. En ziet dat het nog een beetje vies is. Maar je denkt: ik verwacht dat ik het eigenlijk wel heb! Weet je hoeveel wc-papier dat wereldwijd zou besparen?

Het zijn dingen die mij opvallen en bezighouden. Misschien is dat laatste een groot woord. Maar ik denk er wel over na. Wat kan ik zelf doen om de wereld een beetje beter te maken? Volgens mij ben ik in de minderheid. Want iedereen is weer druk. Druk met z’n werk. Druk met zichzelf. Het valt me steeds meer op. Als ik tegenwoordig aan iemand vraag hoe het met hem of haar gaat, hoor ik in 8 van de 10 gevallen: ‘Druk’. Soms zelfs: ‘Druk, druk, druk!’ Nou, als je het echt druk hebt, zeg je dat geen 3 keer. Al die mensen kunnen direct wat tijd winnen door één keer minder te vegen. Succes ermee…

Nick de Vries