Afbeelding
Foto: Thamar fotografie.

Humor met een boodschap: Leer de salto!

Algemeen

(door Marcel Kalter)
Ik ben dol op het televisieprogramma ‘Over Mijn Lijk’. Daarin worden ongeneeslijk zieke jonge mensen een tijd gevolgd door het team van presentator Tim Hofman. Begin januari is het negende seizoen begonnen. De jongste deelnemer is dit keer 16 en de oudste 33 jaar. Wat zorgt er nou voor dat ik er dol op ben? Want leuk is natuurlijk anders. Voor mij is het indrukwekkend. Indrukwekkend mooi. Het programma laat zien hoe mensen, die met de dood in de schoenen lopen, naar het leven kijken. En ik kan je zeggen, daarvan kunnen de meeste mensen nog heel veel leren.

In de eerste aflevering zie je dat de 31-jarige Patrick samen met zijn vader en zijn vrienden zijn eigen doodskist in elkaar timmert. Echt heel bijzonder. Wat een emoties komen daarbij los. Patrick is gelukkig niet bang voor de dood. Het doet hem wel veel pijn dat hij zijn zoontje moet achterlaten. Door mee te doen aan ‘Over Mijn Lijk’ kan hij hem laten zien wie hij was. Op 26 oktober 2020 is Patrick overleden. De 16-jarige Kiki is wel bang om dood te gaan. Zij doet er alles aan om van elke nieuwe dag te genieten. Een grote droom van haar is om zichzelf in dit programma op tv te zien. Het mocht helaas niet zo zijn. Kiki heeft haar laatste adem op 14 juli 2021 uitgeblazen.

Ik begrijp dat niet iedereen naar dit soort programma’s kan kijken. Het is namelijk confronterend en verdrietig. Maar ‘Over Mijn Lijk’ heeft niet voor niets in 2020 de Gouden Televizier-Ring gewonnen. Dé publieksprijs voor het allerbeste televisieprogramma van dat jaar. Vooral nu kan het geen kwaad om naar dit programma te kijken. Om problemen en ellende weer in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. De meeste van onze eigen problemen vervagen namelijk bij het horen van de verhalen van de deelnemers. Zij leven met de dag. En zijn zielsgelukkig met elke extra dag die ze krijgen. Daarvan kunnen velen leren. Doe jezelf daarom een plezier. Kijk de eerste afleveringen terug en ga het programma volgen. Ik zie het als een waardevolle investering in de rest van je leven.

Op dit moment zien veel mensen het leven als een moeilijk te nemen horde. Het lijkt soms ook niet fair. Bepaalde bedrijfstakken worden onevenredig hard geraakt. Ik heb met iedereen te doen. Met ondernemers, die door corona in zwaar weer zitten. Maar ook met mensen die door het virus dierbaren zijn verloren. We zitten met z’n allen nog steeds in een slechte film. Hoe lang duurt die nog? Mijn popcorn is al lang op. En het einde lijkt nog niet in zicht. Maar ik vertrouw op een goede afloop. Zoals bij de meeste films. De 16-jarige Kiki omschreef het heel mooi: ‘Als het leven je laat struikelen, maak er dan een salto van!’ Wacht er niet mee tot je ongeneeslijk ziek bent. Begin vandaag. Leer jezelf de salto…!