Afbeelding
Photographer:Bertrik Hakvoort

Vakvrouwen: ‘Ik volgde mijn hart en koos voor mijn meisjesdroom’

· leestijd 3 minuten Ondernemen in Kampen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie
Sommige mensen krijgen het met de paplepel ingegoten; Maaike met een glaasje limonade. ‘Als kind ging ik al met mijn vader - een zelfstandig makelaar - mee. Ik was zes, zeven jaar; we woonden toen nog in Doetinchem. Dan stalde hij mij met een glas limonade aan de bar en ging verderop in het café met klanten de verkoop bezegelen. Na afloop gingen we dan vaak naar de kermis.’ Natuurlijk had ze als jongvolwassene zo bij haar vader het makelaarsvak in kunnen rollen, maar Maaike koos voor haar eigen weg. Inmiddels bestaat Meuleman Makelaardij & Taxatiebureau o.z. dit jaar op de kop af vijftien jaar.

‘Ik wist al vanaf mijn achtste dat ik ook makelaar wilde worden’, vertelt Maaike. ‘Ik was toen al heel erg met verkopen bezig’, herinnert ze zich. ‘Ik verkocht een fles frisdrank om daarna weer twee nieuwe flessen te kunnen kopen.’ Ze wil er maar mee zeggen dat ‘de handel’ er al vroeg in zat. Op haar negentiende volgde ze de opleiding van Schoevers. Aansluitend volgde ze in Leiden de dagopleiding voor de makelaardij. ‘Je kreeg daar bouwkunde van een architect, rechten van een advocaat, et cetera. Kortom: een pittige opleiding. Vooral voor iemand met dyslexie. Ik heb de nodige bijlessen in de avonduren moeten volgen’, lacht ze. Maar waar een wil is, is een weg. ‘Na het behalen van het examen, moest ik een vaktest bij de Kamer van Koophandel afleggen. Dan moet je alles van een meterkast tot een boerderij kunnen taxeren…’ Na dit behaald te hebben, werd ze beëdigd door de Rechtbank in Zwolle. Het zou voor de hand liggend zijn geweest als zij in het makelaarskantoor van haar vader ging werken. Maar hij vond dat zij het vak beter elders kon leren. Dat deed ze zeventien jaar lang in verschillende steden en bij verschillende makelaarskantoren in Kampen.



Eigen koers
In 2006 vond ze het tijd worden voor haar eigen avontuur. ‘Ik wilde een eigen kantoor in Kampen; mijn hart achterna. Het makelen wilde ik doen op een wijze die voor mij goed voelde. Op een manier zoals ik ook graag geholpen wilde worden.’ Inmiddels bestaat het kantoor uit vijf medewerkers, waarvan drie makelaars en twee binnendienst-medewerkers. Op 23 november bestond haar makelaarskantoor in haar stad Kampen vijftien jaar. ‘Dit is het mooiste vak van de wereld.’

Maaike heeft zich met haar kantoor vanaf het begin af aan gespecialiseerd in de verkoop van bestaande woningen. ‘Vroeger, toen ik nog voor andere kantoren werkte, deed ik er ook verzekeringen en hypotheken bij. Ik heb ervoor gekozen om dat bij mijn eigen kantoor niet te doen. Zo ben ik volledig onafhankelijk en kan ik alle energie en aandacht richten op de aan- en verkoop van bestaande woningen.’ Ze eist van zichzelf en van haar medewerkers een hoog kennisniveau. Met name op juridisch en bouwkundig gebied. ‘Het is belangrijk dat je potentiële kopers kunt vertellen over de mogelijkheden die een huis biedt. Soms moet er het nodige opgeknapt worden, soms willen kopers kamers aanpassen of ruimtes aanbouwen. Ik kan ze precies vertellen wat allemaal mogelijk is zowel met betrekking tot de constructie, als in relatie tot bijvoorbeeld de beschermde status van panden.’ Meuleman Makelaardij is gespecialiseerd in de aan- en verkoop van woningen en is tevens in te schakelen voor taxaties. Ook kun je bij deze makelaar terecht voor het huren of verhuren van een woning. Inmiddels heeft ze een riante portefeuille opgebouwd, zowel in de binnenstad, als in de omliggende wijken. ‘Ons makelaarskantoor wordt zeer hoog gewaardeerd met een dikke 9,3 op Funda’, vertelt ze trots. In de motivering van haar klanten valt vaak het woord ‘passie’. ‘Ik denk dat dat de kracht is van ons kantoor. We hebben hart voor de zaak. Het is meer dan werk. Wij gaan echt tot het uiterste voor onze klanten. Alles om iemand het perfecte ‘droomhuis’ te bezorgen. En voor onze opdrachtgevers gaan we voor de beste voorwaarden en de beste prijs om de woning te verkopen.’

Geen Zwolle
Haar vader gaf haar ooit als advies mee om in Zwolle een makelaarskantoor te beginnen. ‘’Een veel grotere markt, dus veel meer potentie’, stelde hij.’ Maar Maaike houdt van Kampen, zat er als kind op school, bij verenigingen, en is aan onze stad verknocht. ‘Ik heb hier een groot netwerk en uitstekende kennis van de markt. Ik woon zelf in de stad, hou van de stad, en ken de Kampenaren en hun woningen.’ Wel merkt ze dat ze ouder wordt, lacht ze. ‘Eerder assisteerde ik bij de aankoop van woningen van jonge ouders, nu tref ik steeds vaker hun kinderen; toen nog klein grut, nu zelf op zoek naar een droomhuis.’ Het is de charme van het hebben van een kantoor in onze stad. ‘De kunst van het makelen is om goed met mensen om te gaan. In ons vak ben je niet alleen makelaar, maar ook psycholoog, scheidingsbemiddelaar en hulpverlener tegelijk. Het is de uitdaging om in gesprek te gaan en te zorgen dat zowel verkoper en koper aan het einde van het verhaal gelukkig zijn met de keuze. Tenslotte is het kopen van een woning de grootste uitgave die je ooit in je leven doet. Net zoals ook het verkopen van een woning, waar je altijd met immens veel plezier hebt gewoond, een flinke stap is.’ Dit tot een goed einde brengen is voor haar de kers op de (verjaardags)taart.

www.meulemanmakelaardij.nl
Maaike Meuleman
17-08-1971
Wat we niet weten van Maaike:
‘Volgens mij ben ik een open boek!’


Aangeleverd.

Nick de Vries