Afbeelding
Foto: Thamar fotografie.

Humor met een Boodschap: Rare naam...

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Marcel Kalter)

Sinds 1 september werk ik in Raalte. Een kleine drie kwartier rijden. Ik geniet ervan. Elke ochtend wakker worden met radio Veronica op de achtergrond. Heerlijk, dat geouwehoer van Wilfred Genee en zijn sidekicks. Dan begint voor mij de dag gegarandeerd met een glimlach. Maar soms verdwijnt die toch van het ene op het andere moment. Meestal ergens rond het Isala ziekenhuis in Zwolle. Dan zie ik weer een ambulance met loeiende sirene voorbijkomen. Mijn eerste gedachte is dan: degene, die daar in ligt, had niet verwacht dat-ie de dag zo zou beginnen. Dat wordt waarschijnlijk een spannende dag. Ook voor de rest van het gezin en de familie.

Op het moment dat ik langs het ziekenhuis rijd, zie ik al die raampjes. Het zijn er echt veel. Wat een imposant gebouw. Achter elk raampje schuilt het verhaal van een patiënt of een verzorger. De een komt er om te worden opgelapt, de ander probeert uit alle macht mensen beter te maken. In de meeste gevallen lukt dat gelukkig. Maar soms is het te laat. Dan is er helaas geen redden meer aan. Het is net als bij een auto. Opknappen en herstellen totdat de schade groter is dan de dagwaarde. Ik heb het ruim tien jaar geleden bij mijn moeder gezien. Daarom gaan de lach en de traan daar hand in hand door de gang. Omdat het lijntje tussen geluk en verdriet soms flinterdun is.

Gekke naam trouwens, ziekenhuis! Dat is het helemaal niet. Het is meer een ‘beter maak’ huis. Dan denk ik direct weer aan de kracht van aandacht. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Voor het onderbewustzijn staan ziek zijn en beter worden loodrecht tegenover elkaar. Vestig de aandacht daarom op ‘beter worden’ en niet op ‘ziek zijn’. Ga uit van het positieve. Het Engelse hospital heeft meer in zich. Dat komt van het Latijnse woord hospitale, dat herberg betekent. De onzijdige vorm hospitalis betekent gastvrij. Veel mooier toch? Het gaat misschien te ver om de naam nu aan te passen naar herstelhuis of iets in die richting. Maar er zijn de laatste tijd wel gekkere dingen in de maatschappij gebeurd. Zo’n naam zou trouwens meer recht doen aan het goede werk waarvoor het verzorgende personeel elke dag uit bed komt. 

Als ik langs zo’n reusachtig ‘herstelhuis’ rijd, besef ik direct weer hoe blij je mag zijn met een goede gezondheid. Eigenlijk zou iedereen dat iets vaker moeten doen. We onderhouden van alles: de auto, de tuin, het schilderwerk en de cv-ketel. Maar als het op ons lichaam aankomt, wachten heel veel mensen op de kink in de kabel. Op het moment dat het soms al te laat is. Leef daarom gezond. Gun het jezelf. Onderhoud je lichaam goed en wees vooral onderhoudend. Dat laatste is goed voor de mensen om je heen. Dan is de cirkel weer rond…

Nick de Vries

Nick de Vries