Afbeelding
Aangeleverd.

‘Loat goan’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het leven is soms hard. Keihard. Wat ben ik in het verleden vaak door anderen op m’n tenen getrapt. Dat kon over van alles gaan. Over de belachelijke nieuwe schoenen in mijn pubertijd. Of over iets wat ik in de ogen van een ander fout had gedaan. Als dit gebeurde, wist ik me bijna geen raad. Ik dacht echt: what the f*ck overkomt me nu? Na zoiets voelde ik me soms een paar dagen rot. Ik weet zeker dat ‘de dader’ lekker doorleefde alsof er niets aan de hand was. En terecht!

Want ik geloof in de goedheid van de mens. Ja, natuurlijk zijn er uitzonderingen. Maar het gros van de mensen wil niemand pijn doen. Echt niemand. Ik ben van mening dat een ander je niet kan kwetsen. Dat doe je namelijk zelf. Jij en niemand anders. Door de opmerking van de ander bijvoorbeeld als een aanval te beschouwen. De meeste mensen slaan daarna dicht en vermijden het liefst ieder contact. Weg relatie of vriendschap. De een is boos of teleurgesteld. De ander is zich meestal van geen kwaad bewust.

Ieder mens is uniek. En dan bedoel ik echt uniek. Dat wordt door veel factoren bepaald: waar je bent opgegroeid, met welke normen en waarden, welke ervaringen je hebt opgedaan, welke opleiding je hebt gevolgd. En ga zo maar door. Hierdoor ontstaat jouw kijk op de wereld. Jouw beeld van de werkelijkheid. Daarmee jouw waarheid. Dat is natuurlijk wat anders dan dé waarheid. Zo heeft ieder mens z’n eigen waarheid. Dat is de reden dat we het niet altijd met elkaar eens zijn. Klinkt logisch toch?

Jouw rotgevoel na een opmerking van een ander komt dus niet door hem of haar, maar door jezelf. Omdat jij anders bent geprogrammeerd en daardoor informatie anders verwerkt. Je hoort jezelf al denken: belachelijk, dat zou ik nooit doen! Dat klopt. Jij niet. Als dit weer een keer gebeurt, kun je twee dingen doen. Je accepteert dat iedereen een andere mening mag hebben en vindt dat echt oké. Elke opmerking mag gewoon worden geplaatst. Omdat de intentie waarschijnlijk goed is. Je laat ‘m van je afglijden, omdat jij als geen ander weet dat je als mens goed in elkaar zit. Of je gaat rustig het gesprek aan en benoemt wat er door die opmerking met jou gebeurt. En of dat ook de bedoeling is. Door open, eerlijk en met respect te communiceren, zal er veel meer wederzijds begrip zijn. Je zult erachter komen dat de ander in 99 procent van de gevallen niet de bedoeling heeft gehad om jou te kwetsen.

Natuurlijk is het niet zo simpel als ik hierboven schets. Dan zouden veel psychologen geen werk meer hebben. Maar in de basis klopt het wel. Het gaat om mindset en begrip. Om houden van jezelf. En om het accepteren van anderen zoals ze zijn. Laat je door jezelf dus nooit meer kwetsen. Nooit meer…!

Nick de Vries

Nick de Vries