Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Jenneke Palland.
Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Jenneke Palland. Foto: Eigen foto

Vandaag aan de slag voor ons drinkwater van morgen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Regen, regen en nog eens regen. In 2023 regende het weerrecords in Nederland. Het afgelopen jaar gaat de boeken in als het natste én het warmste jaar sinds de start van de metingen. Volgens de nieuwste studie van de KNMI wordt dit het weer van de toekomst; kletsnatte winters en droge zomers. Hierdoor neemt ook de kans op wateroverlast en watertekort toe.

Van wateroverlast naar watertekort
De afgelopen dagen liepen de spanningen over het alsmaar stijgende rivierwater op. Wegen en boerderijen in Zalk waren niet meer bereikbaar en het Reevediep kwam voor het eerst in actie om het overtollige water in de IJssel af te voeren. Hoog water is problematisch, maar lange perioden van droogte kan soms nog grotere gevolgen hebben. Vastlopende binnenvaartschepen, boeren die hun oogst verloren zien gaan, pontjes die de IJssel niet meer over kunnen, blauwalg die onze waterpret bederft en huizen die verzakken.

Het belang van voldoende zoetwater
Slechts 3% van al het water op aarde bestaat uit zoet water. En juist zoet water is belangrijk voor onze drinkwatervoorziening, de landbouw, scheepvaart, industrie en natuur.
Door klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische ontwikkelingen neemt de vraag naar zoet water razendsnel toe en staat het aanbod onder druk. In ons waterrijk land voelt een tekort aan water nog als een ver-van-mijn-bed-show, maar zonder maatregelen zal er in 2030 in heel Nederland een tekort aan drinkwater ontstaan. Dus laten we vandaag al aan de slag gaan voor ons drinkwater van morgen.

Wereldkampioen water vasthouden
Het is essentieel dat we grotere watervoorraden aanleggen en het water beter vasthouden. We zijn goed in het afvoeren van het teveel aan water maar we moeten wereldkampioen water vasthouden worden. Waar? In het IJsselmeer onze ‘Nationale regenton’, de duinen, meren en kanalen. Maar ook op bedrijventerreinen en in jouw achtertuin. De grootste oppervlakte waar we water in kunnen opslaan, is de bodem. Vergroen je tuin of terrein zodat het regenwater in de grond kan wegzakken of vang regenwater op om het opnieuw te gebruiken.

Verhoog het waterbewustzijn
Ook mag het waterbewustzijn van burgers, boeren en bedrijven omhoog. Schoon drinkwater is een kostbare bron. Ga hier zo zuinig mogelijk mee om. Bijvoorbeeld door korter te douchen; de bespaarknop van het toilet te gebruiken; de kraan dicht te draaien tijdens het tandenpoetsen; douchewater elders in huis te gebruiken (recirculatiedouches) en de vaatwasser of wasmachine alleen te draaien als hij vol zit. Of doe een suggesties op school of op kantoor om water te besparen.
Bedrijven kunnen ook water besparen door hergebruik van water in productie processen of het gebruik van brakwater (zoutachtig water) in industriële processen, bijvoorbeeld om te koelen.
Of plaats op je bedrijf bordjes die het besparen van water promoten. Boeren kunnen op hun beurt flink water besparen door met druppelirrigatie techniek hun gewassen te beregenen. Tot slot moeten we de kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater beter beschermen en volop inzetten op innovaties; zoals de winning van drinkwater uit zout water.

water is te goedkoop
Water is zo goedkoop en zo vanzelfsprekend in Nederland, dat we nu niet de stappen zetten die we moeten zetten. Laten we water niet langer inzetten als een oneindig beschikbare bron die we na gebruik zomaar weg spoelen. Schoon water is een waardevol en schaars goed, dat vraagt om goed rentmeesterschap van ons allemaal.

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Business Development Manager Rabobank

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 9 uur geleden