Afbeelding

Column burgemeester Bort Koelewijn: Verkiezingen 2018

· leestijd 2 minuten Politiek

"Net voor de Internationale Hanzedagen in Kampen heb ik een bijeenkomst in het stadhuis georganiseerd waar de voorzitters van de plaatselijke politieke partijen samen met fractievoorzitters voor waren uitgenodigd. Onderwerp van bespreking waren de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Dat lijkt nog ver weg, maar politieke partijen houden zich nu al bezig met de vraag wat zij in hun verkiezingsprogramma’s gaan zetten. Daarnaast is het ook handig om hen te ondersteunen met allerlei praktische informatie zoals over de uiterste dag van de kandidaatstelling en andere formaliteiten waarmee politieke partijen te maken krijgen. Ook konden zo al vast afspraken worden gemaakt over verkiezingsborden, een lijsttrekkersdebat, de bijeenkomst in het stadhuis ’s avonds na de verkiezingen en de deelname aan een stem- of verkiezingswijzer. Anders dan de vorige keer zijn nu alle politieke partijen voor het gebruik daarvan. Zelf vind ik dat mooi want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 40% van de kiezers een stemhulp raadpleegt. We onderzoeken nu welke stemhulp het meest geschikt is.

Nog belangrijker vind ik hoe politieke partijen die aan de raadsverkiezingen willen meedoen, aan hun informatie komen voor hun programma. Zij zullen daarvoor uiteraard de alledaagse praktijk en hun ervaringen met het politieke werk in Kampen gebruiken. Ook de resultaten van onderzoeken die de gemeente heeft gedaan kunnen daarbij een rol spelen. Regeren is vooruitzien. In dat verband kan het van groot belang zijn om te weten welke trends zich in de samenleving voordoen. Met andere woorden: wat zijn ontwikkelingen die de komende jaren op ons pad komen en die vragen om een reactie. Daarvoor hadden wij het Trendbureau Overijssel uitgenodigd. Dat heeft 21 trends in beeld gebracht, waar politieke partijen hun voordeel mee kunnen doen. Ze zijn terug te vinden op trendbureauoverijssel.nl Als eerste wordt genoemd de vergrijzing. Ook in Overijssel zullen steeds minder mensen steeds meer ouderen moeten verzorgen. Dat stelt ook andere eisen aan de huisvesting. Maar vergrijzing biedt ook kansen. De jongste groepen gepensioneerden zijn energiek en levenslustig. Toerisme en recreatie mogen meer vaak koopkrachtige mensen verwachten die veel tijd hebben. Een tweede opvallende trend is de nadruk die op beleving wordt gelegd. Mensen hebben meer over voor een mooie ervaring dan voor een mooi product. Festivals en evenementen zijn populair. Iets om rekening mee te houden als het gaat om het behoud van een levendige binnenstad. Maar ook voor boeren die nadenken over alternatieven voor de traditionele landbouw. Sociaaleconomische ongelijkheid wordt genoemd. Veel mensen maken zich zorgen over hoe wij met elkaar samenleven. Tegenstellingen tussen hoog- en laagopgeleid, arm en rijk, autochtoon en allochtoon, moslim en niet-moslim lijken toe te nemen. Er lijkt ook in Kampen enige spanning te zitten. Hoe kunnen we werken aan een verbindend Kampen? Via Internet wordt ontzaglijk veel informatie verzameld, zogenaamde Big Data, die gebruikt kan worden om nieuwe informatie voort te brengen bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, fraude, gedrag van mensen, veiligheid. Hoe willen wij die informatie gebruiken en hoe staat het met de privacy? En dit zijn maar enkele trends.

Het voert hier te ver om al deze trends aan een beschouwing te onderwerpen. Zij nodigen wel uit om daarover het gesprek met elkaar te voeren. En het zou jammer zijn als we dat beperken tot verkiezingstijd."

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.