Afbeelding
Foto Tennekes

Wethouder Geert Meijering koestert sportakkoord en wil krachten blijven bundelen

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Geert Meijering is sinds 2014 actief als sportwethouder en is bezig aan zijn tweede periode. De afgelopen jaren is er veel gebeurd. De realisatie van nieuwe sportaccommodaties, de totstandkoming van het sportakkoord, het afronden van de bezuinigingen op sport en de coronacrisis. De Brug blikt met de wethouder terug en kijkt vooruit. Vandaag het tweede deel.

Het leven is vaak niet te voorspellen. Geert Meijering kan erover meepraten. Tien jaar geleden had hij zeker niet verwacht dat hij sportwethouder zou worden.

John Lennon

“Ik ben in mijn studententijd politiek actief geworden voor het CDA. Politieke interesses zijn er altijd geweest. Tien jaar geleden werkte ik als lobbyist in Den Haag bij een adviesbureau. Ik woonde in Utrecht en was echt op de Randstad gericht. Toen had ik niet verwacht dat ik wethouder zou worden en ook niet voor sport. Wat dat betreft kan het leven anders lopen. De beroemde quote van John Lennon ‘Life's what happens to you while you are making on plans’ is wel op mij van toepassing wat betreft het wethouderschap. Ik had toen andere ideeën in mijn hoofd”, aldus Meijering.

Groeien

Hij moest groeien in zijn nieuwe rol. “In het begin is alles nieuw. Je bent heel erg bezig met het uitvoeren van wat je voorgangers in gang hebben gezet. Je opent de dingen die anderen hebben voorbereid. Soms zitten daar ook mindere leuke dingen bij. In de vorige periode zijn we bezig geweest met de uitvoering van een bezuinigingsoperatie op sport die in het vorige college was ingezet. Naarmate je langer wethouder bent, heb je meer kansen en gelegenheid om dingen vlot te trekken en een beetje je eigen visie op los te laten en daarin resultaat te halen. Toen ik begon was ik de jongste, maar inmiddels ben ik de langst zittende wethouder. Dat doet ook iets met de manier waarop je opereert."

Aan stoppen denkt hij voorlopig niet. "Ik vind de portefeuille sport hartstikke mooi. Ik verveel me niet. Ik ben nu 36. Ik denk niet dat ik tot mijn pensioengerechtigde leeftijd wethouder ben, maar voorlopig zie ik voldoende ambities om hier nog mee door te gaan", aldus Meijering.

Stempel

Staat er op het huidige sportbeleid de stempel van wethouder Meijering? “Waar ik heel erg blij mee ben en waar ik me ook voor heb ingezet, is het sportakkoord dat is afgesloten. Daar ben ik een warm voorstander van geweest. Het is geen akkoord van de gemeente, maar de sportverenigingen, Sportraad Kampen, individuele sporters en sportondernemers hebben meegedacht. Die kant moeten we op met elkaar. Ik zie dat Sportraad Kampen, onze beleidsadviseurs sport, onze combinatiefunctionarissen en de verenigingen steeds dichter bij elkaar komen en de krachten gaan bundelen. Ik durf wel te zeggen dat ik daar m’n steentje aan heb bijgedragen. Er is nog genoeg te wensen over, maar als ik als in 2036 stop als wethouder dan is dat wel iets waar ik blij mee ben”, aldus een lachende Meijering. De wethouder spreekt vervolgens nog een andere wens uit. “Ik hoop dat sportverenigingen meer in staat worden gesteld om de huiskamer te zijn van de Kamper samenleving. Als je verenigingen hebt die een jongetje die anders is dan anders wel op sleeptouw nemen, dan is dat misschien wel effectiever dan andere investeringen op zorggebied.”

Bezuinigingen

De afgelopen jaren is er fiks bezuinigd op sport in Kampen. Verenigingen merken dit nog steeds. In coronatijd voelt dit als een loden last. Zo is er veel onvrede over de ingevoerde OZB-belasting. “Maar ik kan het niet mooier maken dan het is. Vanwege de moeilijke financiële situatie van de gemeente hebben we besloten om de OZB-belasting te verhogen om de financiën van de gemeente rond te krijgen. Dit gaat ten koste van bedrijven en ook van sportaccommodaties. Ik begrijp dat die niet heel blij zijn. Tegelijkertijd zeg ik dat er sprake is van gedeelde pijn. Er is ook 4,3 miljoen bezuinigd op de zorg en 5 ton op culturele instellingen”, voert Meijering aan.

Voorzitter Tonny Zweers van Sportraad Kampen laakte enkele weken geleden in een interview met De Brug de bezuinigingen op welzijn, waardoor sportactiviteiten voor senioren in 2021 komen te vervallen. “Ik vind dit heel goed te verdedigen. Er zijn zoveel gymnastiekverenigingen in Kampen. Waarom zou de welzijnsorganisatie daarop ook nog oudergym moeten geven? Ik zie de bezuinigingen als een kans voor de verenigingen om ouderen aan zich te binden. Gymverenigingen zijn uitstekend in staat om ouderen te laten gymmen.”



Ik vind de portefeuille sport hartstikke mooi.