Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 8: VV Wilsum

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

WILSUM - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 8 komt Wilsum-voorzitter Gerdinand Fix aan het woord.

Gerdinand Fix begon in mei 2017 als voorzitter. Hij volgde Jan Marskamp op, die maar liefst 34 jaar de voorzittershamer hanteerde. Hoe is het om voorzitter te zijn in coronatijd? “Normaal ben je verschillende avonden in de week met voetbal bezig. Vergaderingen, overleggen of je gaat kijken. En de hele zaterdag was gevuld met voetbal, nu heb ik tijd voor andere dingen. De agenda is heel anders. Als bestuurder krijg je hier minder energie van.”

Als sportbestuurder moet je constant bijsturen in coronatijd. Steeds veranderen de spelregels door veranderende coronamaatregelen. "De jeugd kan gelukkig wel normaal trainen, maar onderling wedstrijden spelen is er niet bij. Daarvoor zijn de leeftijdsverschillen te groot. Ze blijven wel trainen, ondanks het gebrek aan perspectief op het spelen van wedstrijden. Ik heb respect voor de trainers in deze tijd, want het spelen van wedstrijden is nog ver weg", aldus Fix.

Toch is het ledenbestand van Wilsum op peil gebleven. “Er is een handvol gestopt en een handvol bijgekomen. Ik kan me best voorstellen dat in grote steden voetballers op een gegeven moment een andere sport gaan zoeken, maar bij ons is dat gelukkig niet gebeurd. Ik denk dat komt doordat we steeds trainingen zijn blijven aanbieden. Ook de senioren hebben onder restricties doorgetraind. Zo hou je nog wel de binding.”

De club zag wel veel inkomsten wegvallen door het sluiten van de kantine. “Een maand of zes nu al. Dat geld is volledig weg. We hebben geïnvesteerd in een tent, zodat we de mensen goed konden spreiden. Twee weken later ging de boel op slot”, aldus Fix. Toch heeft de club ook financiële meevallers. “De Grote Clubactie heeft 720 euro opgebracht. Dat is een mooi bedrag. Daar wilden we eerst heaters van aanschaffen, maar daar wachten we nu maar even mee. Als we straks pas in april weer kunnen voetballen, hebben we die niet meer nodig.” Daarnaast bracht de actie Rabo Club Support ruim 1500 euro in het laatje bij Wilsum. Tevens is het prettig voor de IJsselclub dat de sponsors de club trouw zijn gebleven. “Er is zelfs sprake van een kleine groei.”

Fix benadrukt dat de club ook minder kosten maakt. “Minder inkoop, een lagere energie- en waterrekening en we hoeven minder vrijwilligersvergoedingen te betalen. En we krijgen steun van de overheid. Kleine clubs hebben daar meer voordeel van. Daardoor kunnen we gemakkelijker het hoofd boven water houden dan sommige andere verenigingen. Toch gaan we er in saldo wel op achteruit. We teren momenteel licht in op de reserves.”

Fix legt tot slot de nadruk op het sociale aspect. “Mensen missen dat. Heel veel activiteiten zijn weggevallen. Normaal hebben we altijd een heel actief winterprogramma. Dat mis je gewoon."