Voorzitter Theo Rietkerk (l) van Go-Ahead en Gert van Duinen tekenen de overeenkomst.
Voorzitter Theo Rietkerk (l) van Go-Ahead en Gert van Duinen tekenen de overeenkomst. Foto: Tennekes

Gert van Duinen: ‘Go-Ahead Kampen super mooie uitdaging in een voor mij nieuwe regio’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Met Gert van Duinen heeft Go-Ahead Kampen een verrassende naam binnengehaald. De trainer, woonachtig in Assen, is vooral bekend in het noorden van het land. Daarnaast is hij pas 32 jaar. De hoofdrolspeler spreekt van een super mooie uitdaging.

Zoals gezegd is de keuze voor Van Duinen opvallend. Normaliter kiest Go-Ahead voor bekende trainers in de regio. Met Van Duinen wordt resoluut met dit patroon gebroken.

Juiste profiel

“Gert van Duinen is een ambitieuze trainer die jonge spelers wil ontwikkelen en ervaren spelers beter wil maken. Daarnaast is hij ook een prettig mens. Er waren meer kandidaten, maar het profiel van Gert is het profiel dat wij nodig hebben. Hij heeft een goede kijk op de jeugd. Hij stond bij ons op 1. De technische commissie gaat nu verder met het invullen van de staf en de spelersgroep”, vertelde Go-Ahead-voorzitter Theo Rietkerk afgelopen zaterdag tijdens de presentatie van de nieuwe trainer.”

Kiezen voor trainersvak

Wie is Gert van Duinen? “Ik ben geboren in Zuidhorn. Daar heb ik tot m’n 20ste gespeeld. Daarna ben ik naar Bedum gegaan. Daar ben ik ook als jeugdtrainer aan de slag gegaan.” Hij was trainer van B1 en besloot na enige tijd om te stoppen met voetballen. Hij koos bewust voor het trainersvak. Vervolgens nam hij de A1 van Bedum onder z’n hoede.
Daarna verhuisde hij naar Assen en ging als trainer van Achilles 1894 A1 aan de slag. “Deze jeugdploeg speelde in de derde divisie. Ik heb dit vier jaar gedaan. Daarna heb ik de overstap gemaakt naar de senioren. Ik heb bewust gekozen voor het tweede team van HZVV. Een grote club en een gretige groep en de hoop om ooit te stap te kunnen maken naar het eerste.”

Enorme kans

Een jaar later ging hij echter naar FC Groningen. “Ik werd toegelaten tot de trainerscursus TC1. Via Marcel van Buuren kon ik aan het werk als assistent bij JO19 van FC Groningen. Hij was hoofdtrainer. Vervolgens belde HZVV al vrij snel of ik daar hoofdtrainer wilde worden. Dat beschouwde ik als een enorme kans. Er zijn zoveel goede trainers. Soms heb je clubs nodig die je vertrouwen geven en de stap durven te zetten.” Van Duinen was drie jaar hoofdtrainer bij de club uit Hoogeveen. In zijn eerste seizoen degradeerde hij met HZVV uit de hoofdklasse B, maar een jaar later wist hij het verloren terrein weer goed te maken. In zijn derde jaar presteerde hij uitstekend met HZVV. Toen de competitie in maart werd afgebroken stond de ploeg op een knappe vijfde plek in de hoofdklasse B. “De doelstelling bij HZVV was om uit te groeien tot een stabiele hoofdklasser. Dat was niet eenvoudig. De budgetten bij HZVV liggen lager dan bij andere hoofdklassers.”

Tegenvaller

Na drie jaar nam Van Duinen afscheid van HZVV en een samenwerking met een andere club bleef uit. “Die kans was aanwezig. Dat wist ik van tevoren. Vervolgens kom je erachter dat dat toch wel tegenvalt. Voetbal zit in je leven. Voetbal is om je leven heen gebouwd. Dat valt ineens weg. Dan merk je pas hoe groot de invloed van het voetbal is.” In december kon hij wel bij zijn oude club Bedum aan de slag als hoofdtrainer, maar door de coronacrisis heeft hij uiteraard nog geen wedstrijd op de bank gezeten.

Super mooie uitdaging

En toen kwam Go-Ahead Kampen en ging hij een samenwerking aan met de Kamper eersteklasser. Volgend seizoen is hij werkzaam in district oost, voor Van Duinen een aantrekkelijk vooruitzicht. Daarnaast ziet hij raakvlakken tussen zijn toekomstige klus bij Go-Ahead en zijn tijd bij HZVV. “Go-Ahead wil naar de hoofdklasse en daar op stabiele wijze in spelen. Dat wilde HZVV ook. De hoofdklasse is ook een heel mooie competitie. Ik vind het een super mooie uitdaging in een voor mij nieuwe regio.” Van Duinen noemt zichzelf een trainer die zich richt op ontwikkeling. “Ik wil het team en de spelers individueel beter maken. Dat is altijd mijn doelstelling geweest, maar bij de senioren moet je ook wedstrijden winnen”, aldus Van Duinen.

Ambitieus

Hij noemt Go-Ahead een goed georganiseerde vereniging. “De club is ambitieus en dat ben ik ook. Go-Ahead heeft een goede jeugdopleiding. Daaruit willen ze putten en er zijn middelen voor spelers van buitenaf. Ontwikkeling van talenten samen met ervaren spelers zorgt voor een mooie mix. Ik wil graag met het team aan de slag om een speelstijl in te slijpen die is gebaseerd op de spelers die ik heb”, besluit Van Duinen.