Ron Diender: "We krijgen van DOS een duwtje in de rug."
Ron Diender: "We krijgen van DOS een duwtje in de rug." Foto: Gerard Meijeringh

VV Kampen-voorzitter Ron Diender: ‘We krijgen van DOS een duwtje in de rug

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Vorige week werd bekend dat DOS Kampen en VV Kampen een samenwerkingsverband aangaan. DOS wil met de samenwerking de groei van de vereniging verder vorm geven. VV Kampen ziet het als een grote kans. “We moeten een ommekeer maken met de vereniging. Dit is de kans om ons imago op te schudden. Dit is een geweldige stap voor ons en DOS”, aldus voorzitter Ron Diender van VV Kampen.

Volgens Diender werd er bij VV Kampen al langer nagedacht over een samenwerking met DOS. “Het is hartstikke moeilijk voor ons om een eerste elftal op de been te krijgen. Ieder jaar is het sappelen en smeken bij spelers om het team compleet te krijgen”, aldus Diender. Begin juni sprak Diender in een interview met De Brug zijn zorgen al uit. “We hebben een groot probleem met het eerste. In deze coronaperiode is het heel moeilijk om nieuwe spelers aan te trekken. En van spelers van buitenaf moeten we het wel hebben. We hebben geen jeugd. Een aantal jongens gaat stoppen, dus we hebben een flink aantal nieuwe voetballers nodig. Als dat niet lukt, dan hebben we echt een probleem. Dan kunnen we geen eerste elftal inschrijven en ons tweede kan geen eerste worden. Dat zou een enorme klap zijn voor de club.”

Geen eerste elftal

De zorgen van Diender bleken gegrond. VV Kampen slaagde er niet in om een eerste elftal bij elkaar te krijgen voor dit seizoen. Diender nam contact op met DOS-voorzitter Arend Runia. “We moesten wat anders doen. Waar haal je nog spelers weg die ook nog eens gemotiveerd zijn? Arend stond er gelijk voor open. Vervolgens zijn we met drie man van DOS en drie van VV Kampen gelijk om de tafel gegaan”, aldus Diender.

Opleidingsteam bij de buren

Ook DOS is blij met de samenwerking. “We hebben meer opleidingsteams nodig. En hoe leuk is het dat je een opleidingsteam krijgt bij de buren. We creëren zo meer opleidingsplekken tussen de junioren en de eerste selectie. De spelers die bij VV Kampen gaan spelen, blijven lid van DOS. Ze worden dan spelend lid bij VV Kampen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat ze zelf willen”, aldus voorzitter Arend Runia van DOS Kampen.

Springplank

Volgens Runia moet de hoofdtrainer van VV Kampen ‘bekend’ zijn met de opleiding bij DOS en is het technisch beleid van DOS leidend. Daarnaast is het niet de bedoeling dat er louter spelers van DOS gaan spelen in het eerste elftal van VV Kampen. Diender sluit zich daar bij aan. “Van DOS komen spelers met potentie die nog moeten rijpen. Daaromheen gaan we een elftal creëren met verschillende ervaren spelers. We zijn al in gesprek met een aantal goede jongens. Ik denk dat het een stuk gemakkelijker wordt. Jongens zijn nu eerder bereid om naar Kampen te komen. We krijgen van DOS een duwtje in de rug. We willen van Kampen een springplank maken om in het eerste van DOS te komen.” Diender neemt als voorbeeld Wesley van Winsum. “Die kwam van Go-Ahead Kampen en heeft zich bij ons zo ontwikkeld dat hij terugkeerde bij Go-Ahead. En Kampen kan ook een opleidingsclub voor trainers worden. Denk aan Arjan ten Hove”, aldus Diender.

Unieke samenwerking

“We gaan er vanuit dat het een succes wordt en dan komen er vanzelf meer jongens die deze stap willen maken. Dan vervagen de grenzen tussen beide verenigingen”, vervolgt Diender. Beide clubs hopen dat er ook tijdens de winterstop spelers van beide clubs onderling mogen overstappen. “De KNVB heeft daar wel oren naar. Dit samenwerkingsverband is uniek. SVI en VSW hebben wel iets wat erop lijkt, maar het is niet hetzelfde. Dit soort samenwerkingsverbanden kan een redding zijn voor kleine clubs. Anders worden ze opgeslokt.”

Eigen identiteit

Toch benadrukt Diender dat beide clubs de eigen identiteit behouden. Dat is ook duidelijk ter sprake gekomen bij de ledenvergaderingen van DOS en VV Kampen, die beide vorige week woensdagavond gelijktijdig zijn gehouden. “We willen niet opgeslokt worden en dat is ook absoluut niet de intentie van DOS. Er is een intentieverklaring ondertekend waarin staat dat beide clubs de eigen identiteit behouden.” Volgens Diender was er bij VV Kampen nauwelijks weerstand. “Tijdens de ledenvergadering zijn er wel kritische vragen gesteld, maar die hebben we prima kunnen beantwoorden. De leden brachten wel duidelijk naar voren dat de eigen identiteit bewaard moet blijven. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Er was zelfs een vraag of het bier bij VV Kampen net zo duur wordt als in de kantine bij DOS. Zelfs dat gaat niet gebeuren”, lacht Diender.