Set Up in het eerste thuisduel in de eerste divisie.
Set Up in het eerste thuisduel in de eerste divisie. Foto: Tennekes

‘Volleybalcompetities niet afgemaakt: ‘We hebben een jaar verspeeld’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN/IJSSELMUIDEN - Het volleybalseizoen kan als verloren worden beschouwd. Vorige week communiceerde de Nevobo dat er geen kans is op een herstart van de competities (exclusief eredivisie) en dat er geen promotie en degradatie wordt toegepast. Bij Reflex en Set Up overheerst de teleurstelling, maar is er wel begrip.

Jordan Weggelaar begon dit seizoen enthousiast als nieuwe hoofdtrainer bij de volleyballers van Reflex, maar na drie gespeelde duels werd de competitie afgebroken vanwege de coronamaatregelen. Vorige week werd duidelijk dat de competitie niet meer wordt hervat. “Ik was amper begonnen en het was alweer voorbij. Je start met een bepaald doel, maar daar heb ik weinig invulling aan kunnen geven”, aldus Weggelaar.

Toch begrijpt hij de beslissing van de volleybalbond volkomen. “Natuurlijk, hoe teleurstellend het ook is. De laatste optie was het uitspelen van de halve competitie. Dat werd heel erg lastig.” Toch had Weggelaar stille hoop dat de Nevobo nog ergens mee zou komen. “Ik had gehoopt op een bekercompetitie. Dat zou wellicht nog kunnen. Maar daar heeft de bond niets over naar buiten gebracht. Misschien komt dat alsnog”, aldus de Reflex-trainer, die dit idee gaat neerleggen bij de bond.

Hij gaat binnen Reflex polsen wat de ‘’vervolgstappen’ zijn. “Volleyballers zitten in een bepaald ritme. Twee á drie keer per week trainen en zaterdag een wedstrijd. Dat valt weg en dan ga je op zoek naar alternatieven. Er zijn verschillende volleyballers die zijn gaan tennissen. Je krijgt ruimte voor andere dingen en je gaat wennen aan iets anders.”

Weggelaar ziet er naar uit om de draad weer op te pakken. Hij wil graag doorgaan bij Reflex. “Het kriebelt. De intentie om volgend seizoen door te gaan bij Reflex is er zeker. We hebben een jaar verspeeld. Ik hoop dat we het team bij elkaar kunnen houden en onze doelstellingen volgend seizoen kunnen halen. Het kampioenschap leeft in de groep en ook bij mij. Wat mij betreft schuift dat door.”

Set Up

Ook hoofdtrainer Peter Gaillard van de volleyballers van Set Up begrijpt de beslissing van de NeVoBo wel. “Je had drie scenario’s, maar de keuzemogelijkheden werden steeds minder. Op een gegeven moment is het niet meer verantwoord om ergens nog een competitie van te maken. Promotie en degradatie toepassen op een gedeelte van de competitie is voor niemand herkenbaar. Het waren allemaal lapmiddelen, maar nu heb je helemaal niets”, aldus Gaillard.

De trainer van Set Up is bang dat de lange pauze negatieve gevolgen heeft. “Ik heb met de vereniging afgesproken dat we direct gaan starten als de maatregelen worden versoepeld. Mijn grootste angst is dat spelers gaan wennen aan vrije tijd. Wennen aan vrije weekenden. Dat ze gaan denken: ‘Ik ben ‘s weekend lekker vrij en bewegen kan ik ook wel in de sportschool.’ Dat soort geluiden hoor ik veel om me heen”, aldus Gaillard.

Het eerste herenteam van Set Up kwam dit seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis uit in de eerste divisie. Na drie duels ging de competitie in oktober in het slot. Niet leuk voor een volleybaltrainer met ambities. “Maar ik deel mijn frustraties samen met de spelers. We missen het. Elkaar als team, het spelletje en het samen zijn”, aldus Gaillard, die aangeeft graag verder te willen bij Set Up. “De club is nu aan het inventariseren. Ik heb het reuze naar mijn zin. Ja, momenteel even niet, maar dat ligt natuurlijk niet aan de vereniging.”