Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Egbert Kragt valt voor aanwezige kwaliteiten bij Zalk

· leestijd 3 minuten Sport


(door Gerard Meijeringh)

ELBURG - Onlangs kwam Zalk met een verrassende naam aanzetten. De ervaren Egbert Kragt gaat komend seizoen aan de slag als hoofdtrainer bij de vierdeklasser. “Waarom zou ik niet bij een kleine vereniging mijn ding kunnen doen. Het gevoel met gewoon goed zijn”, aldus de 54-jarige trainer uit Elburg.

Kragt kan buigen op een lange loopbaan als trainer. Als trainer bij het tweede van VVOG leerde hij veel van Dwight Lodeweges. Bij de club uit Harderwijk maakte hij zijn eerste stappen als hoofdtrainer. “

Erik Vreekamp ging er halverwege het seizoen uit. Toen heb ik het voor een langere periode overgenomen. Maar daarna moest ik weer een stapje terug doen”, aldus Kragt.

Goede verstandhouding

Vervolgens ging hij als hoofdtrainer aan de slag bij BAS. Daarna werkte hij bij KHC, ASC ’62, ESC en ZAC. Bij al deze clubs kon hij op een prettige manier werken. “Met alle clubs waar ik heb gewerkt heb ik nog steeds een goede verstandhouding”, aldus Kragt, die naar eigen zeggen zijn mooiste tijd bij ZAC beleefde. “Ik heb daar zulke mooie jaren beleefd. Dat had ik nog nooit meegemaakt. Daar keer ik niet meer terug. Dan is het gevaar dat je denkt dat het weer zo gaat worden, maar zo goed als toen krijg ik het daar nooit meer. Dan kan ik beter ergens anders kijken."

Creatief in coronatijd

Momenteel is hij bezig aan zijn vierde jaar bij vierdeklasser ’t Harde. Eind november maakte Kragt bekend dat het na vier jaar mooi is geweest. “Maar ik had die beslissing al eerder genomen, eigenlijk al in de zomer. Natuurlijk is er niet veel gevoetbald, maar het proces is wel doorgegaan. De trainer die voor de groep staat is hetzelfde. Je moet steeds creatief zijn, zodat jongens er plezier in houden en de trainingen uitdagend blijven. Elke week moet je wel tien nieuwe oefeningen bedenken. Mijn dochter Noraly heeft me daarbij geholpen. Ze is performancetrainer bij Go Ahead Eagles. Voor trainers is het ontzettend moeilijk geworden in coronatijd”, aldus Kragt.

Goede groep

Al snel nadat Kragt vrij kwam, sloeg Zalk toe. “Je moet maar afwachten wat er komt. En toen belde Zalk.” Kragt ging in gesprek en het voelde goed. Vervolgens werd hij bijgepraat door Joost Ottens, de voetballer waarmee hij eerder werkte bij ZAC en die na het afgelopen seizoen de overstap maakte van ZAC naar Zalk. En er volgde een 'prettig' gesprek met de spelersraad.

"Joost is mijn ambassadeur bij Zalk. Hij vertelde me dat bijna alle spelers blijven. Ik heb dus komend seizoen dezelfde kwaliteiten tot m’n beschikking. Dat is voor mij de drijfveer.” Hij beschrijft het huidige team van Zalk als de sterkste ploeg in de vierde klasse D. “Dat trekt me in Zalk. De spelersgroep en de aanwezige kwaliteiten. Het is gewoon een goede groep. Ik denk dat er met deze groep heel veel te winnen valt. Straks wil ik alles eruit halen bij Zalk en het hoogste bereiken. Deze groep is daartoe in staat, de kwaliteiten zijn aanwezig."

Kleine vereniging

Veel mensen waren verrast dat Kragt heeft gekozen voor Zalk. “Maar waarom? Waarom zou ik niet bij een kleine vereniging mijn ding kunnen doen? Je moet het gevoel hebben dat je goed bij een vereniging past en je moet je ei kwijt kunnen. Het klikte gelijk en ik ga zeker geen stap terug doen. Ik heb dezelfde ambitie, ik wil winnen. Dat gaat niet veranderen.”

Kragt is een trainer die verder kijkt dan louter het eerste elftal. “Ik ga straks Zalk bezoeken en rondkijken. Ik wil Zalk echt leren kennen. Als trainer kom ik altijd een uur eerder bij de club. Er zijn altijd mensen die je willen spreken en ik wil niet tegen ze zeggen dat ik geen tijd heb.”

Assistent

Na al die jaren kijkt Kragt tevreden terug op zijn loopbaan. "Eerder had ik de droom om fulltime met voetbal bezig te zijn, maar dat gevoel is niet meer zo sterk als vroeger. Ik ben tevreden met wat ik nu heb. Ik zou nog wel een keer willen werken in de hoofdklasse als assistent. De hoofdklasse spreekt me aan. Ik denk dat ik best wel een ideale assistent zou kunnen zijn. Ik heb een eigen visie, ben betrouwbaar voor een hoofdtrainer, maar heb wel m’n eigen mening", aldus Kragt.

"Maar het allerbelangrijkste is dat ik plezier wil hebben in de dingen die ik doe. Ik weet waar m'n grenzen liggen en droom niet van het onhaalbare. Dan zit je jezelf in de weg. Dat komt bij Zalk wel goed. Ik zie hier veel mogelijkheden”, besluit Kragt.

Ik zou nog wel een keer in de hoofdklasse willen werken als assistent.

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44