Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Sportclubs in coronatijd: Deel 9: Vogelvereniging De Volière

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)


IJSSELMUIDEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 9 draait het om vogelvereniging De Volière uit IJsselmuiden. Een gesprek met voorzitter Klaas Dekker.

Vogelvereniging De Volière werd op 1 juli 1978 opgericht. Zeventien leden zijn aangesloten bij de vereniging. “We hebben niet veel jeugd. Alleen twee leden van onder de 16 jaar”, vertelt Klaas Dekker.

Spirit

Vijf jaar geleden trad hij aan als voorzitter. “Er kwam toen bijna een geheel nieuw bestuur. We hebben als vereniging best veel te bieden. We hebben altijd vijf contactavonden, waarbij veelal een spreker wordt uitgenodigd. Ook hebben we een activiteitencommissie die ons veel meehelpt. Als bestuur wil je graag spirit brengen in je vereniging en dan moet je ook met nieuwe dingen komen. We hebben bijvoorbeeld een 'Kom op het hok' georganiseerd. Dan ga je bij de kweker thuis kijken hoe hij de vogels in de hokken heeft zitten", aldus Dekker.

Leuke show

Toch blijft de jaarlijkse show in ’t Danshuus het absolute hoogtepunt in het seizoen van de vogelvereniging. “Op donderdag bouw je alles op. Donderdagavond worden de vogels gebracht en vrijdagmorgen worden ze gekeurd. Vrijdagmiddag gaan de deuren open. Vrijdagavond is de officiële opening en zaterdag is de show. Om 16.00 uur is de prijsuitreiking en daarna ruimen we alles weer op. We het proberen het altijd zo leuk mogelijk te maken. Op vrijdag en zaterdag hebben we een verloting”, somt Dekker moeiteloos op. “Het is gewoon een heel leuke show. Tweehonderd vogels en tussen de vijftig en honderd bezoekers. Dan doe je het knap. De drijfveer van onze leden is om ieder jaar weer met de mooiste vogels naar de show te komen.”

Ledenvergadering

Het coronavirus heeft ook grote impact voor De Volière. “Financieel zijn we niet getroffen door het coronavirus, maar er is veel afgelast en je ziet elkaar nauwelijks. We hebben één jaarvergadering gehouden in 2020. In februari. Toen kwam de corona. In maart zouden we Jan Kanis als spreker hebben bij onze contactavond, maar dat kon helaas niet doorgaan. En onze show ging niet door. Die zou plaatsvinden in week 44, maar twee maanden ervoor hebben we alles afgelast. En vervolgens kon ook de contactavond niet doorgaan.” Het bestuur wil dolgraag een ledenvergadering beleggen, maar door de coronacrisis is dat voorlopig een lastig verhaal. “In februari kan het niet, maar eigenlijk moet het wel. De bestuursleden moeten herkozen worden. We zitten te denken om het misschien via de mail te doen. Video vergaderen is voor ons geen optie. We hebben veel ouderen.”

Vertrouwen

Ondanks de coronaperikelen heeft Dekker vertrouwen in de toekomst. “We hebben onze show voor dit jaar nog niet afgelast. We blijven er vertrouwen in houden dat het door kan gaan. We hebben een heel gezellige vereniging. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd. Van 16 tot 30 jaar, van 40 tot 80 jaar”, vertelt Dekker.

Jubilarissen

Vervolgens gaat hij terug naar vorig jaar. “Tijdens de laatste TT-vergadering zou een speld voor 40 jaar lidmaatschap worden uitgereikt aan Johan Kelders, maar hij was verhinderd.” Dekker ging samen met secretaris Ronald van der Stege persoonlijk bij Kelder langs om de speld af te geven. Ook werd een bezoek gebracht aan lid van verdienste Van den Berg. Op nieuwjaarsdag was het veertig jaar geleden dat hij zich inschreef als lid van De Volière. Ook andere jubilarissen werden bezocht namens het bestuur. Jan van der Molen (40 jaar lid) en J. Fix, S. Hofsteede, H. De Ruiter, G. Wolf, B. Van Keulen, J. Hofstede en A. van den Berg (ieder 25 jaar lid). “We hebben samen met Jan van Putten, onze penningmeester, en Albert van de Berg, onze ringencommissaris, rond de Kerst bij alle leden lekkernijen rondgebracht. Dat hebben we gecombineerd met het bezoek aan alle jubilarissen. We zijn blij dat we dit hebben kunnen doen in coronatijd. Dit werd erg gewaardeerd”, aldus Dekker. Het geeft aan dat De Volière een warme vereniging is.

Ontspanning

Een vereniging ook voor de echte vogelliefhebbers. Voor Dekker is het echt een uitlaatklep. "Ik ben gek met mijn werk. Maar het is wel belangrijk om dan even tot rust te komen. De vogels geven mij ontspanning. Iedere dag. En op zaterdagmiddag ben ik altijd druk bezig met de vogels. Het is een hobby die tijd kost, maar het zorgt voor de broodnodige ontspanning", besluit Dekker.