Afbeelding
Foto Tennekes

Kampen trots op ‘icoon’ Roy van den Berg

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - 44 dagen nadat Roy van den Berg goud pakte op de Olympische Spelen in Tokio op het onderdeel teamsprint, is het dinsdag de hoogste tijd om de baanwielrenner te huldigen. Vanzelfsprekend is het wielerpark van de Kamper Wielerclub (KWC) het decor, waarbij Van den Berg goed nieuws brengt voor sportminnend Kampen. Hij gaat zeker nog drie jaar door tot de Olympische Spelen van Parijs.

Roy van den Berg is een geboren en getogen Kampenaar. Tegenwoordig woont hij in Apeldoorn, maar hij is nog steeds lid van KWC. “Het was even zoeken, maar op 12 april 1992 is hij lid geworden van KWC. Dat was 29 jaar geleden”, aldus Rudy van Dijk, die jarenlang voorzitter was van KWC en tegenwoordig voorzitter is van Stichting Wielercentrum Schansdijk Kampen. 

Klein ventje 

Van den Berg kan zich deze tijd nog goed herinneren. “Ik ben gekomen als een klein ventje. Wat me vooral aansprak bij KWC was de gezelligheid. En natuurlijk het BMX’en”, aldus een enthousiaste Van den Berg. Hij werd in die tijd bij de hand genomen door trainer Jan Kolk. “Ik heb heel veel van hem geleerd. De club dacht vooruit en gaf jonge jongens een kans om zich te ontwikkelen tot goede fietsers”, aldus Van den Berg. Als fietscrosser haalde hij de top bij in de BMX. 

Teambelang 

Daarna stapt hij in 2010 over naar het baanwielrennen. “Ik was klaar met BMX. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging om mezelf te ontwikkelen.” In 2015 ging hij zich volledig toeleggen op de teamsprint. Het werd een successtory. Sinds 2017 is hij zijn samen met zijn teammaten ongeslagen op het onderdeel teamsprint, nationaal en internationaal. Hoogtepunt was uiteraard op 3 augustus, toen Van den Berg met zijn ploegmaten Olympisch goud behaald. “Roy heeft altijd in zichzelf geloofd en is er altijd voor gegaan. Ik heb hem wel eens gevraagd om een foto te sturen. Toen stuurde hij een teamfoto. Ik vind het knap dat hij altijd aan het team denkt”, zegt Van Dijk.

Icoon 

Waarnemend burgemeester Jan Peter van der Sluis spreekt zijn waardering uit over de prestaties van Van den Berg. De gemeente wil graag jongeren in beweging krijgen. “Daar hebben we iconen voor nodig. Jij bent het icoon van Kampen. Ik hoop dat je veel jeugd inspireert om het maximale eruit te halen en boven zichzelf uit te stijgen.” Daarna mag Van den Berg een beeldje in ontvangst nemen.

Aardig rijtje 

Vervolgens wordt koers gezet naar de Wall of Fame van KWC. Met Robert de Wilde en Willy Kanis staan daar al twee bekende namen op. Van den Berg mag zijn naam onthullen. Robert de Wilde, Willy Kanis en Roy van den Berg. Een aardig rijtje!

Groot aandeel KWC 

In de kantine blijft Van den Berg, samen met zijn vader Arnold, nog een behoorlijke tijd nakletsen met bekenden van KWC. De baanwielrenner is dankbaar. “Dat KWC dit heeft opgezet is prachtig. Ik herinner me mijn eerste rondje op de fietscrossbaan nog goed. Ik kwam de bult bijna niet op. Dat ik daarna zo’n grote ontwikkeling heb doorgemaakt als sporter, daar heeft KWC een groot aandeel in gehad. Ik kreeg zelfs de sleutel van de wielerbaan mee. Ik heb altijd alle medewerking gehad.”

Afbeelding

Gerard Meijeringh