Afbeelding
Foto: 3 Bruggen Ultra

Veel blije gezichten bij gemoedelijke zesde editie van de 3 Bruggen Ultra

Sport

KAMPEN - Best bijzonder in coronatijd. Waar op veel plaatsen hardloopevenementen worden afgelast, ging de 3 Bruggen Ultra zaterdag wel door. Tot grote tevredenheid van een kleine veertig lopers.

De 3 Bruggen Ultra staat al jarenlang op de hardloopkalender in Kampen. Een bekende loop bij ultralopers in Nederland met bekende bruggen als de Ketelbrug, de Ramspolbrug en de Molenbrug als scherprechter. Een loop met altijd een gemoedelijke sfeer. Het evenement werd dit jaar georganiseerd door Bastiaan Winkelaar, Erik Kuijer en Lia Kuijer, in samenwerking met KHC. 

Vorige week zat Winkelaar nog wel even in spanning. Kon het evenement wel doorgaan of stonden nieuwe coronamaatregelen de ultraloop in de weg? Het kwam goed. Wel werd de afstand van 130 kilometer geschrapt. 

Deelnemers konden kiezen uit de afstanden van 80 kilometer (50 mijl), 65 kilometer en 33 kilometer. Ook was er een duowedstrijd over 65 kilometer voor tweetallen. 

Om 7.00 uur gingen de lopers van de 50 mijl van start. “We hadden twaalf inschrijvingen. Er zijn maar vijf op komen dagen”, vertelt Winkelaar. Joram Hobo uit Nieuw-Vennep kwam uiteindelijk als winnaar over de streep. Hij wist de 80 kilometer net binnen de zeven uur te lopen (6.59.08). De nummer twee Arjan Muthert uit Woerden volgde op grote afstand (7.45.10).

De andere lopers begonnen om 9.00 aan hun sportieve uitdaging. Bij de 65 kilometer ging de winst naar Paul Kromkamp uit Appelscha (5.26.37). Op de 65 kilometer kwam ook een vrouw in actie. Linda van der Ham uit Rotterdam zetten een tijd neer van 7.11.47. Peter Lighthart uit Hasselt won de strijd over 33 kilometer (2.32.23). Bij de duoloop was er Kamper succes. Gerard van den Berg en Erwin van Dalen waren hier de snelsten. 

Bij de 3 Bruggen Ultra was iedereen welkom. “We wilden dit voor iedereen organiseren. Daarom hebben we geen QR-codes gevraagd. Sommige lopers waren daar heel erg blij mee. Als lopers gebruiken wilden maken van de faciliteiten bij KHC, dan moesten ze wel een QR-code laten zien. Ik heb zaterdag veel blije gezichten gezien.” 

Maar Winkelaar zag ook atleten heel erg afzien. “We hebben wat uitvallers gehad. Bij de 65 kilometer kom je bij de Ketelbrug op het punt van 50 kilometer. Dan is het heel verleidelijk om uit te stappen. Zeker met de weersomstandigheden van zaterdag. Het was koud en guur.” 

Het aantal deelnemers lag iets lager dan bij de vorige editie. “Normaal zitten we rond de tachtig lopers. Nu waren dat er een kleine veertig. Dat heeft deels met corona te maken. Lopers konden minder trainen en waren minder gemotiveerd. Ook hebben we minder aan promotie gedaan. Maar we kijken zeer tevreden terug. Alles is goed verlopen, het was hartstikke leuk. Volgend jaar gaan we de volgende editie organiseren. Dan hopen we ook weer een wedstrijd over 130 kilometer te kunnen organiseren. Daar gaan we voor.”