Afbeelding
Foto Tennekes

Damclub SSS geniet van Damdag ondanks geringe aantal deelnemers

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - Een jaar later dan gepland vanwege de corona kon Damclub SSS dit jaar eindelijk de 60ste editie van de Kamper Damdag organiseren. Dit keer werd niet gekozen voor de eerste zaterdag van maart, maar gingen de dammers op tweede zaterdag in de derde maand van het jaar de strijd met elkaar aan. Het aantal deelnemers was laag in vergelijking met vorige edities, maar de stemming was er niet minder om.

Sommige leden van Damclub SSS denken met weemoed terug aan de zestiger jaren. Toen trok de Kamper Damdag, toen gehouden in De Stadsgehoorzaal, ruim driehonderd deelnemers. “Dat krijgen we nooit meer terug”, reageert voorzitter Pieter Dijkstra op zaterdagavond.

Op 5 maart 2020 vond de 59ste editie plaats van het evenement. 52 dammers deden mee. Zaterdag waren dat er 26. Een forse terugloop. Dijkstra noemt een aantal oorzaken. “Je zit met reiskosten, die enorm zijn gestegen door de hoge brandstofprijzen. Daarnaast zijn verschillende dammers vanwege corona nog steeds extra voorzichtig en loopt de zaterdagcompetitie nog. Het was wel een vrije zaterdag, maar die zijn vaak volgepland met andere dingen. En het weer speelde ook niet mee. Je kunt met een damtoernooi beter slecht weer hebben. Er waren niet veel deelnemers, maar het was zeker geen afknapper. De sfeer was goed. We hebben een heel gezellige dag gehad.”

Michel Stempher van Damclub SSS won de Kamper Damdag in 2020. Dit keer was hij niet aanwezig, omdat hij een vergadering had van de bondsraad. “Hij is jeugdleider en zit bij de landelijke dambond”, aldus Dijkstra. De tweede sterkste speler van Damclub SSS, Wim Dekker, was ook niet aanwezig. “Hij is extra voorzichtig met corona.”

In de hoogste klasse A werd Damclub SSS daarom alleen vertegenwoordigd door Teun van Gelder uit IJsselmuiden. Hij moest genoegen nemen met een vierde en laatste plek. “Teun heeft het niet gered, maar hij heeft leuk gespeeld. Hij hoefde niet met de rem erop te spelen en heeft gedurfd gedamd en goed z’n best gedaan”, aldus Dijkstra. De winst ging in deze klasse naar Ab Steenbergen uit Raalte. 

In andere groepen was er Kamper succes. Zo won Harwin Reuvekamp in de klasse B. De tweede plaats was voor Arie Heikoop. Johan Wezenberg eindigde als derde in de klasse C en Piet Dijkstra zegevierde in de klasse D, voor Johannes Kiewiet. “Normaal speel ik in groep B, maar ik ben ingevallen voor Harm Kist”, legt Dijkstra uit. In groep E waren de eerste twee plaatsen voor Kampenaren, Willem Visscher op één en Herman Brink op plaats twee. Aike de Vries pakte de winst in groep F en Jannes van Marle legde beslag op plek twee in groep G. Jannes van Marle eindigde hier als tweede.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 23 uur geleden
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram gisteren
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram gisteren