Een beeld van de laatste clinic bij DOS.
Een beeld van de laatste clinic bij DOS. Foto: DOS Kampen

DOS Kampen maakt werk van meidenvoetbal

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Bij DOS Kampen wordt achter de schermen hard gewerkt om het vrouwenvoetbal op een hoger plan te krijgen. Inmiddels weten steeds meer meiden de club te vinden. Om het meidenvoetbal bij DOS Kampen nog meer op de kaart te zetten, houdt de club twee clinics. De eerste is op op vrijdag 8 april, een voetbalclinic voor alle meiden van 7 tot en met 17 jaar.

Wie het heeft over meidenvoetbal bij DOS Kampen komt al snel uit bij Patrick Post. De voormalige verdediger, die jarenlang speelde in het eerste van DOS, is voorzitter van de werkgroep meidenvoetbal bij DOS. “Ik ben er via via bij betrokken geraakt. Je wilt altijd wat betekenen voor de club. Op deze manier kan dat en het is leuk om te doen. Nu is het een werkgroep van zes personen (ouders en trainers), maar eigenlijk moet er een commissie komen.”

Maar Post heeft geduld. De club kiest voor de weg van de geleidelijkheid wat betreft het meidenvoetbal. In 2019 werd er een nieuwe start gemaakt met het meidenvoetbal bij DOS met als doel om het nieuw leven in te blazen. “We zijn gestart met twee teams. Nu hebben we er vijf. We willen meer aandacht generen binnen de gemeente Kampen en DOS Kampen voor het damesvoetbal. De slogan van DOS is ‘samen beter’. DOS Kampen is voor iedereen. Daar hoort ook een volwaardige vrouwenafdeling bij”, zegt Post.

Het meidenvoetbal bij DOS bestaat inmiddels uit vijf teams. De allerkleinsten kunnen vrijblijvend kennismaken met voetbal bij de Duckies. Als het bevalt stromen ze door naar onder 9. DOS heeft momenteel twee teams van onder de 9 jaar, en één team in de leeftijdsgroepen onder 11, onder 13 en onder 15. Voldoende aanwas moet in de toekomst zorgen voor een stevigere basis. “We streven ernaar om teams in alle geledingen te krijgen. Met meer teams kun je doorselecteren, zodat het niveau omhoog gaat.” Daarbij is het volgens Post belangrijk dat niet alles is gefocust op voetbal. “Meiden moeten zich betrokken voelen bij DOS. Daarom organiseren we filmavonden en discoavonden. Ze moeten het leuk vinden bij de club. Daarnaast moet DOS een vereniging zijn waar de leden zich veilig voelen en respect voor elkaar hebben.”

Bij DOS wordt gestaag verder gebouwd aan het meidenvoetbal. “Het is een project van jaren. Ons beleidsplan vrouwenvoetbal loopt tot 2026. We hebben meerdere doelstellingen. Het zou mooi zijn als het damesvoetbal in 2026 een eigen commissie heeft en dat we een goede mix hebben van jongens en meisjes en mannen en vrouwen. Onze vrouwenafdeling telt nu 60 leden”, aldus Post.

Volgens hem is het belangrijk er de komende jaren meer aanwas komt. Daarom houdt DOS verschillende activiteiten om het meidenvoetbal te promoten. De clinic op vrijdag 8 april is daarvan een goed voorbeeld. Deze clinic, voor alle meiden van 7 tot en met 17 jaar, wordt verzorgd door VoetbalSkills en is inclusief een professionele freestyle clinic. De clinic start om 18.30 uur en duurt tot circa 21.00 uur (opgeven via vrouwenvoetbal@doskampen.nl). Op zaterdag 7 mei wordt er ook een clinic gehouden voor dezelfde doelgroep. Bijzonderheden over deze clinic worden later bekendgemaakt.

Gerard Meijeringh