Afbeelding
Foto Tennekes

‘Te weinig geld voor sportstimulering in Kampen’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In de kantine van DOS Kampen vond vrijdagmiddag een sportdebat plaats. Onder de noemer ‘Pleidooi Toernooi 2022’ werd er gediscussieerd aan de hand van verschillende stellingen. Echt spannend werd het debat niet. Een betoog van Job van Eunen was een stuk interessanter. Volgens hem wordt er in Kampen te weinig geld uitgetrokken voor sportstimulering. “Elke investering van 1 euro levert 2,51 euro rendement op.” 

Het debat werd namens Sportraad Kampen georganiseerd door Han Hanekamp en Berry Prinsen, in samenwerking met Frans Rooseboom van Sportservice Kampen. “Dit debat helpt om mensen die sport belangrijk vinden om een keuze te maken op de partij die zich hard maakt voor de sport”, sprak Hanekamp enige weken geleden. In de praktijk viel dat tegen. De inbreng van de politici bleef veelal beperkt tot politieke inkoppertjes en het was niet mogelijk om een goed beeld te krijgen waar de politieke partijen, wat betreft sport, echt voor staan. Toch was wel mooi dat sport enkele uren even in de picture stond bij politiek Kampen.

Dat was ook de mening van Hanekamp. “De grootste winst is dat politieke partijen twee uur met elkaar hebben gesproken over sport en bewegen. Het is een belangrijk thema, voor nu en de komende jaren. En het Leefstijlakkoord is voor het voetlicht gezet. Dat akkoord ligt er, maar hoe wordt het uitgevoerd? Hoe krijgt het Leefstijlakkoord vorm in de gemeente, waardoor de gewone Kampenaar er ook iets van merkt?” Het Pleidooitoernooi was ook te bekijken via Kampenonline.nl. “Er hebben behoorlijk wat mensen gekeken en er zijn flink wat vragen gesteld. Het leeft onder de Kamper bevolking.” 

Voor de start van het debat hield Job van Eunen een boeiend verhaal, het meest interessante deel van de avond. Hij deed samen met Martijn Postuma onderzoek naar sportstimulering in Kampen, wat resulteerde in het rapport ‘De Toekomst van Kampen’. Na de totstandkoming van het Leefstijlakkoord is Van Eunen kritisch over het vervolg. Hij vindt dat er te weinig mankracht is voor de uitvoering van het Leefstijlstijlakkoord. In zijn betoog trok hij de vergelijking met een huwelijk. “Verenigen kost veel meer dan alleen maar inzet en betrokkenheid. Geven we bij elkaar blijvend echte aandacht? Zijn we blijvend betrokken bij de ander? Tonen we blijvend interesse? Zijn we nog steeds gelijkwaardig aan elkaar? Samenvattend, zijn we enthousiast over de ander? Al deze elementen zijn van groot belang, maar staan onder druk. Want aandacht, interesse tonen en zoeken naar wat ons verbindt in plaats van waarin we verschillen, kost tijd. En met de manier waarop we het in Kampen georganiseerd hebben, nemen we precies die elementen niet serieus.” Volgens Van Eunen is er in verhouding in Kampen ‘ongelooflijk weinig geld’ beschikbaar voor sportstimulering. “We blijven ver achter bij het landelijk gemiddelde.”

Gerard Meijeringh

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21