Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Beweegprogramma ‘Blijf in de benen’ voor ouderen eindelijk in een nieuw jasje

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Goed nieuws voor mensen die slecht ter been zijn, maar wel graag op een verantwoorde manier willen bewegen. Het Beweegprogramma ‘Blijf in de benen’, elke werkdag te zien bij RTV IJsselmond, wordt in een nieuw jasje gestoken. Vorige week zijn nieuwe opnames gemaakt bij Wezenberg Transport. Over enkele maanden zijn de nieuwe afleveringen te bekijken.

‘Blijf in de benen’ wordt al jaren uitgezonden op RTV IJsselmond en is iedere werkdag te zien tussen 9.30 en 9.45 uur en van 15.00 tot 15.15 uur. Het was echter de hoogste tijd voor nieuw materiaal. 

Verouderd materiaal 

Tien jaar geleden is het programma ontwikkeld door Irma Bol (Goedzorg Fysiotherapie) en Ina Wigbold en maakte mediabureau iGlow het materiaal voor het programma, dat nog steeds wordt uitgezonden. “Dat hebben we toen met studenten gedaan. Het was een low-budgetproductie”, vertelt Paul van der Ham van iGlow. Suzanne Meijering (Goedzorg Fysiotherapie) heeft als afstudeerproject voor haar master geriatrie onderzoek gedaan naar de bekendheid van het programma, dat nog steeds goed wordt bekeken in de gemeente Kampen, maar toe is aan vernieuwing. 

Professioneler

Door een subsidie van de provincie Overijssel van 25.000 euro en een bijdrage van de gemeente in het kader van het Kamper Leefstijlakkoord is er geld om het professioneler aan te pakken en is er zelfs de mogelijkheid om de nieuwe afleveringen te ondertitelen. Een prima toevoeging voor de kwetsbare doelgroep waarop het beweegprogramma is gericht.

Verschillende thema’s

Ook dit keer zijn de opnames gedraaid door iGlow. De nieuwe afleveringen duren zo’n 15 minuten. Er wordt gewerkt met verschillende thema’s, zoals hulpmiddelen en voorzieningen, leefstijl en voeding, valrisico en valpreventie, spierkracht en mobiliteit en bewegen. Elk aflevering bestaat uit vijf blokjes van ieder 3 minuten. In een aantal afleveringen komt er een expert, zoals een huisarts, fysiotherapeut of podotherapeut, aan het woord.

Zittend bewegen

‘Blijf in de benen’ is te vergelijken met het bekende beweegprogramma ‘Nederland in Beweging’, maar bij ‘Blijf in de benen’ kunnen mensen die moeilijk ter been zijn gewoon thuis vanuit hun eigen stoel zittend meedoen en zo bewegen in de eigen huiskamer.
En dat is belangrijk. Minimaal een kwartier bewegen per dag bevordert de gezondheid, dus het is belangrijk dat mensen die moeilijk ter been zijn ook in beweging blijven. Het zou mooi zijn als verpleeghuizen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen het programma ook gaan aanbieden aan hun slecht bewegende bewoners.

Dertig afleveringen

‘Blijf in de benen’ is een initiatief van Goedzorg Fysiotherapie in samenwerking met Sportservice Kampen. Er zijn opnames gemaakt voor dertig nieuwe afleveringen, die nog voor de zomer zijn te zien op RTV IJsselmond. Dat neemt zo’n zes weken in beslag. Daarna worden de uitzendingen herhaald.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Hans Nijland kreeg de zaal helemaal stil tijdens de IJVV-sponsoravond (9 foto's) Sport instagram 16 uur geleden
Afbeelding
Nieuw dagelijks bestuur Waterschap Drents Overijsselse Delta geïnstalleerd Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wit-Blauw/Green Organics verlengt met hoofdtrainer en contracteert teammanager Sport Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Middagpauzediensten in Bovenkerk Algemeen Ingezonden gisteren
Afbeelding
Column wethouder Van der Sluis: Proat ie ok Kampers? Algemeen 31 mei, 12:43
Afbeelding
Excursie plantenwerkgroep Natuurvereniging IJsseldelta Kampen naar Hierdense BeekNieuw artikel Algemeen 31 mei, 11:22