Een bewoner van de Wortmanstraat neemt een pakket in ontvangst.
Een bewoner van de Wortmanstraat neemt een pakket in ontvangst. Foto: Aangeleverd

Beweegpakketten Sportservice Kampen in trek

· leestijd 1 minuut Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Sportservice Kampen heeft goed gescoord met het Buurtbeweegpakket. Alle straten in de gemeente Kampen konden gratis een pakket met allerlei sport- en spelmaterialen aanvragen. Het Buurtbeweegpakket is vanuit het Kamper Sportakkoord beschikbaar gesteld door Sportservice Kampen in het kader van de Nationale Sportweek en de Nationale Burendag. Sportservice Kampen had honderd Buurtbeweegpakketten besteld en was eind vorige week bijna al door de voorraad heen.

Sportservice Kampen werd geïnspireerd door de gemeente Hardenberg. “Die hadden een project Beweegpakket en dat is gigantisch goed aangeslagen. De vraag was wat wij er mee konden doen. Vervolgens hebben we het sportakkoord erbij gepakt om te kijken of het aansloot bij de doelen uit dit akkoord. Het had raakvlakken”, vertelt Mark Homme van der Veen, die fungeert als projectleider in het project Buurtbeweegpakket.

Er was dus alle reden om in Kampen ook een beweegpakket te introduceren, maar wel met een eigen Kamper sausje. “We hebben informatie ingewonnen bij vakleerkrachten. Hoe dachten zij over de inhoud van de pakketten in Hardenberg? Toen bleek dat zij wel wat dingen misten. Wij hebben in Kampen de basis overgenomen van Hardenberg en er een eigen draai aangegeven. We hebben iets weggelaten en zo’n tien andere attributen toegevoegd. In Hardenberg zaten 23 attributen, in ons pakket 35. Maar de waarde van het pakket is hetzelfde.”

Met de Buurtbeweegpakketten wil Kampen mensen in beweging brengen. Het eerste pakket werd onlangs in ontvangst genomen door Bort Koelewijn, bij zijn afscheid als burgemeester van Kampen. Straten konden een pakket aanvragen en dat werd gecommuniceerd via Weekblad De Brug. “Binnen een dag zijn er vijftig pakketten aangevraagd. Toen hebben we er nog vijftig bijbesteld.” 

Afgelopen vrijdag konden mensen de pakketten afhalen bij De Reeve. “Er zijn 84 pakketten opgehaald. We zijn nu 88 pakketten kwijt, dus we hebben nog twaalf over. Op is op. Het is mooi dat een plan zo goed uitpakt. Met deze pakketten zetten we veel mensen in beweging. Dat is ons doel.”

Het project stopt niet met het uitdelen van de pakketten. “Een keer per maand gaan we met een buurtsportcoach op bezoek in een straat. Om jongeren en volwassenen in beweging te laten komen met behulp van de materialen uit het pakket.” 

Ook worden er verschillende leskaarten ontwikkeld die helpen om de materialen op verschillende manieren te gebruiken. “In het pakket zit een boekje met zeven leskaarten. Elke maand komen we met één of twee nieuwe leskaarten. Die worden digitaal aangeboden”, besluit Van der Veen.


Gerard Meijeringh