Op de voorgrond het doormidden gebroken gewicht van 5 kilo. "Alles kan kapot."
Op de voorgrond het doormidden gebroken gewicht van 5 kilo. "Alles kan kapot." Foto: Gerard Meijeringh

Truus Dijst van Dijk: ‘Heel veel gedaan om sluiting van onze sportschool te voorkomen’

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Van Dijk Sport & Fitnesscentrum sluit begin juni definitief de deuren. Hiermee komt er einde aan een zeer bekende naam in de Kamper sportwereld. De sportschool heeft een historie van maar liefst 41 jaar en werd met succes opgezet en uitgebouwd door Jetze van Dijk. “Corona heeft alle room van de melk weggehaald”, aldus Truus Dijst van Dijk.

Kijk, alles kan kapot”, zegt Truus Dijst. In haar handen ligt een gewicht van 5 kilo. Aangetast, doormidden gebroken. Symbolisch voor de sluiting van Van Dijk Sport & Fitnesscentrum. De sportschool leek onaantastbaar.

Begrip

De aankondiging dat Van Dijk Sport & Fitnesscentrum gaat sluiten, sloeg in Kampen in als een bom. De sportschool, opgebouwd en groot geworden door Jetze van Dijk, was een begrip in Kampen. In 2006 nam Truus Dijst, nadat ze zelf al ruim 25 jaar op de fitnessvloer stond, de sportschool over van haar vader Jetze. Jarenlang ging het prima. Ondanks de hevige concurrentie wisten Truus Dijst en haar man Marco zich goed te redden. Maar toen kwam de coronacrisis. Uiteindelijk heeft corona de sportschool de das omgedaan.

Sporten in de tent

“De afgelopen vijftien maanden hebben we heel veel gedaan om dit te voorkomen. Tijdens de eerste coronagolf hadden we al snel een tent buiten staan. Het was een hele klus om daar snel een vergunning voor te krijgen. Normaal duurt dat minimaal acht weken. Wij hadden de tent er in circa twee weken staan. De burgemeester heeft zich ermee bemoeid. Daardoor zaten we niet vast aan lange procedures. We waren de eerste sportschool in deze omgeving met een tent. Dat heeft goed uitgepakt”, aldus Dijst.

Tot begin juli vorig jaar konden de leden sporten in de tent. “Elke dag moesten we slepen met materialen en alles weer naar binnen sjouwen. Gelukkig kregen we bouwhekken gesponsord van Smit Transport. Toen konden we alles afsluiten en alle materialen laten liggen. Daarnaast konden we via de scouting een extra tent regelen, zodat er mensen konden trainen. Het was een heel bijzondere situatie. En het was toen gigantisch mooi weer. Daar hebben we het toen erg mee getroffen. Het was al met al heel sfeervol en we stonden in de picture”, kijkt Dijst terug.

Weinig nieuwe leden

Vanaf half juli kon er weer binnen worden gesport bij de sportscholen. “Dat ging met protocollen. We hebben toen verschillende tijdsblokken gemaakt. Dat beviel hartstikke goed. We wisten precies wie er kwamen en wanneer. Onze ventilatie was prima, zelfs vijf keer zo goed als de minimale norm. Toch kregen we er maar weinig leden bij. Mensen waren huiverig om te komen sporten. Oudere doelgroepen haakten af.”

Wandelfitness

Het was het begin van het einde. Het werd nog ellendiger toen in december de sportscholen weer op slot gingen. “Toen lag er weer een uitdaging. Groepstrainingen waren niet toegestaan, maar hoe ga je het dan individueel aanpakken? We gingen nadenken, want we wilden toch iets bieden. Toen kwamen we met wandelfitness. Dat hebben we heel snel opgestart, half januari. We hadden een parcours van 3 kilometer in het Stadspark. Op vijf verschillende plekken stonden instructeurs. Daar konden de deelnemers fitnessoefeningen doen. Het was super leuk om te doen.”

Toch was het geen groot succes. “Meestal deden er tussen de tien en vijftien mensen mee. Eén keer zaten we op twintig deelnemers. De animo viel tegen. Mensen willen toch binnen fitnessen of groepstrainingen doen. We hebben het twee maanden gedaan. Toen zijn we gestopt en een alternatief gaan bedenken.

Overkapping

Vervolgens slaagden ze erin om een overkapte ruimte aan te bieden voor de leden waar ze konden sporten. “Dat was op een terrein met een heel grote overkapping die door Smit Transport ter beschikking was gesteld. Daar hebben onze leden twee maanden kunnen sporten en zo konden we een bredere doelgroep tevreden stellen. Het was heel veel werk. Iedere keer moest je alles meeslepen. Vervolgens ging de overkapping tegen de vlakte en was het ook daar afgelopen.”

De afgelopen weken konden leden van Van Dijk Sport & Fitnesscentrum aan de achter- en voorzijde van de sportschool terecht om te sporten met losse materialen. “Maar ook dat is niet ideaal. Het sluit niet aan bij de wensen van de klant”, aldus Dijst.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.