Pascal Zegwaard tijdens de derby van Wit-Blauw tegen KV DOS Kampen.
Pascal Zegwaard tijdens de derby van Wit-Blauw tegen KV DOS Kampen. Foto Tennekes

Pascal Zegwaard en Jan Westland kijken uit naar nieuw en volledig seizoen bij Wit-Blauw

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - Pascal Zegwaard is ook komend seizoen de hoofdtrainer bij Wit-Blauw Green Organics. De geboren Assenaar, nu al een tijdje woonachtig in IJsselmuiden, ziet absoluut nog rek in de spelersgroep van Wit-Blauw en voelt zich thuis bij de Kamper korfbalvereniging. In zijn kielzog heeft ook Jan Westland voor een jaar bijgetekend als trainer van Wit-Blauw 2. “De onderlinge samenwerking is meer dan uitstekend”, aldus Zegwaard.

Beide trainers hadden hun eerste jaar bij Wit-Blauw heel anders voorgesteld. Na zes veldwedstrijden ging de competitie in het slot. Het zaalseizoen werd niet opgestart en enkele weken geleden ging er definitief een streep door de veldcompetitie.

Schipperen

In een sportseizoen dat is geteisterd door corona was en is het ook voor Zegwaard en Westland voortdurend schipperen en bijsturen. "Iedere keer moet je goed bedenken: 'Wat gaan we doen'? Je moet steeds variëren, niets mag hetzelfde zijn', aldus Westland. "Soms is het lastig. Voor de spelers ook. Acht van de 21 spelers uit onze selectie zijn 27-plus en mogen niet met de groep meetrainen."

Opvallende naam

Met Zegwaard wist Wit-Blauw vorig jaar een opvallende naam binnen te halen. Hij was werkzaam als trainer bij ROG en AVO en werkte zo’n anderhalf jaar in de Korfbal League als hoofdtrainer bij DOS ’46. Na een bevredigend eerste seizoen kende zijn verblijf in Nijeveen een ongewenst einde. DOS ’46 was verworden tot een broeinest. Zegwaard trok zijn conclusies en stapte in februari 2020 op. Ruim twee maanden later werd hij door Wit-Blauw gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer. “Net voor corona heb ik een gesprek gehad met Wit-Blauw. De lijntjes waren kort. Ze sloegen op het juiste moment toe. Wit-Blauw is voor mij vlak naast de deur en privé kwam me dat goed uit. Ik heb toen een goed gesprek gehad en heb later kennisgemaakt met Jan. Dat beviel goed. We zitten tactisch op één lijn. Mooi spelen, maar we willen wel winnen. Jan heeft als doel om jonge spelers in het tweede beter te maken. Daar hebben we regelmatig gesprekken over. Jan is voor mij zeker meer dan trainer van het tweede team."

Leren op hoger niveau

Jan Westland begon als jeugdtrainer bij Elburg en was vervolgens twee jaar hoofdtrainer bij deze club. In 2019 werd hij al gepolst door Wit-Blauw voor het tweede team. Bij de tweede vrijage was het raak. “Ik wilde wel eens ergens anders kijken. Als trainer wil ik vooral plezier hebben in het spelletje. Leuke trainingen verzorgen waar de spelers wat van leren. Ik vond het leuk om op een hoger niveau te gaan kijken. Op deze manier kan ik leren van de ervaringen van Pascal.”

Rek

Zegwaard werkte bij DOS ’46 in de Nederlandse top. Logischerwijs zijn de spelers van Wit-Blauw kwalitatief minder. “Maar ik hoefde me niet aan te passen. Ik heb eerder natuurlijk ook gewerkt bij ROG en AVO. Wit-Blauw heeft gewoon een leuke groep. Daar halen we plezier uit en we hebben de illusie dat we de spelers nog wat kunnen leren”, lacht Zegwaard. Het seizoen duurde maar zes wedstrijden, maar beide trainers hebben de kwaliteiten van de groep goed leren kennen. “Wit-Blauw kan agressief korfballen, maar ook heel gecontroleerd spelen. Ze hebben van de vorige trainer, Marc Houtman, geleerd om zich aan het strijdplan te houden”, aldus Westland. Zegwaard: “Daar borduren we op voort. We bouwen verder op de kwaliteiten die we hebben. Er zit nog meer rek in deze groep. De vraag is altijd wat dat oplevert? Je hebt geen nacompetitie. Dan moet je altijd alle ploegen onder je houden. Dat is best lastig.”

Gemoedelijk

Beide trainers voelen zich op hun plek in Kampen. Toch leek het er aanvankelijk op dat Westland aan het einde van dit seizoen zou vertrekken bij Wit-Blauw. "Ik merkte dat ik behoefte had aan meer rust. Eerst heb ik tegen de club gezegd dat ik mijn contract niet zou verlengen. Vervolgens heeft Wit-Blauw me een voorstel gedaan. Op dinsdag en donderdag trainen en zaterdags vrij. Dat kon ik niet weigeren”. Voor Zegwaard was de keuze niet moeilijk. "Ik heb een kleine en met mijn gezin vlakbij is dit prima met elkaar te combineren. Ik ben een type dat zich snel thuis voelt. Dat is ook het geval bij Wit-Blauw en dat komt ook door de mensen van de club. Ik heb totaal niet het gevoel dat ik van buitenaf kom. Het is gemoedelijk en leuk qua sfeer. Voorlopig zit ik hier prima. Er moet een goede reden zijn om hier weg te gaan. En ik ben blij dat Jan doorgaat. Ik kijk uit naar de samenwerking en heb zin in een nieuw en ook volledig seizoen”, besluit Zegwaard.

"We zitten tactisch op één lijn. Mooi spelen, maar we willen wel winnen."

Gerard Meijeringh