Jan Bouwmeester (m) showt het nieuwe trainerspak voor de Happy Kidz-trainers.
Jan Bouwmeester (m) showt het nieuwe trainerspak voor de Happy Kidz-trainers. Foto: Gerard Meijeringh

Voetballers Happy Kidz niet meer weg te denken bij IJVV

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - In september 2019 ging IJVV van start met speciaal voetbal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar onder de noemer Happy Kidz. Het gaat om kinderen die in het reguliere voetbal hun plek niet kunnen vinden. Inmiddels is deze activiteit niet meer weg te denken bij de voetbalclub uit IJsselmuiden. Op zaterdag 2 juni houdt IJVV een Happy Kidz Vriendjes- en vriendinnetjesdag.

Vorige week woensdag was een bijzondere dag voor het Happy Kidz-voetbal bij IJVV. De trainers van Happy Kidz mochten trainingspakken in ontvangst nemen, beschikbaar gesteld door IJVV.

Eigen logo

Het geeft duidelijk aan dat Happy Kids echt een onderdeel is van de IJVV-familie. Op de trainingspakken staat het logo van Happy Kidz. “Dat is ontworpen door Barry Meuleman. Hij is coördinator bij Happy Kidz”, vertelt bestuurslid Jan Bouwmeester van IJVV.

Kwart-triatlon

Daarnaast werd er ook nog geld ingezameld voor Happy Kidz. Vijf Calo-studenten volbrachten een kwart-triatlon. Daarmee is 350 euro binnengehaald. Het geld is bestemd voor een leuke seizoensafsluiting van Happy Kidz.

Kwaliteit

Bouwmeester is een van de initiatiefnemers van Happy Kidz. In 2017 lanceerde hij samen met Jan van den Berg het idee om voetbal aan te bieden bij IJVV voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die in het reguliere voetbal buiten de boot vallen. Twee jaar later ging het project daadwerkelijk van start. Dat gebeurde nadat Gertrude van der Sluis de discussie over deze doelgroep met succes wist op te starten. Van der Sluis is ook een van de zes trainers van Happy Kidz. Bouwmeester: “We wisten niet wat we konden verwachten. Hoeveel kinderen zouden er komen? Met acht waren we al tevreden geweest. We zijn gestart met een groep van zestien. In coronatijd is dat aantal wel wat teruggelopen. We zitten nu op twaalf, maar dat is ook prima. Kwaliteit hangt niet af van het aantal kinderen.”

Meer begeleiders gewenst

Zes trainers zorgen voor de begeleiding. “Dat lijkt veel, maar je hebt te maken met grote verschillen in niveaus. En sommige spelers hebben één-op één-begeleiding nodig. Kinderen doen van alles en dat mag ook. Dat wordt gerespecteerd. Ze mogen zichzelf zijn.” Bouwmeester benadrukt dat IJVV zelfs op zoek is naar meer begeleiders. “De huidige situatie is kwetsbaar. Als er twee stoppen, komen we gelijk in de problemen. Het zou heel leuk zijn als er meerdere begeleiders bijkomen. Dan heb je ook meer speling en kunnen begeleiders ook een keer een training overslaan. We zijn altijd op zoek naar de ideale mix. Verschillende enthousiaste vrijwilligers en enkele professionals. Deze groep is zo afhankelijk van goede begeleiding. Bij te weinig begeleiders zijn we niet in staat om dit in stand te houden. Je moet deze doelgroep altijd een veilige omgeving kunnen bieden.”

Puur

De IJVV’er geniet met volle teugen bij de Happy Kidz-trainingen. “Ik kom bijna elke week kijken. Het is echt genieten. De wisselwerking tussen spelers en begeleiding is zo mooi om te zien. Er is een heel goede klik. De kinderen zijn zo puur. Het draait echt om plezier. Prachtig om te zien. Bij IJVV hebben we voetbal voor iedereen. Meisjes, jongens, vrouwen en mannen, de allerkleinsten, 65-plussers en Happy Kidz. Bij IJVV is plek voor iedereen. Dat wil je als club uitstralen. Bij IJVV draait niet alles om het eerste elftal. Het gaat om veel meer”, aldus Bouwmeester.

Flexibele leeftijdsgrens

De Happy Kidz-trainingen vinden iedere woensdag plaats van 15.30 tot 16.30 uur. Er worden geen officiële wedstrijden georganiseerd. Happy Kidz was gericht op kinderen van 8 tot en met 12 jaar. “Maar de voetballers zijn wat ouder geworden. Een aantal is de leeftijdsgrens van twaalf jaar gepasseerd. Bij nieuwe aanmeldingen gaan we het per geval bekijken. Iemand van 14 kan bijvoorbeeld heel geschikt zijn voor Happy Kidz.”

Vriendjes- en vriendinnetjesdag

Op zaterdag 2 juni kunnen mensen kennismaken met Happy Kidz als IJVV een Vriendjes- en vriendinnetjesdag organiseert. Een soort van inloopdag, waarbij belangstellenden de sfeer kunnen proeven. De voetbalclub hoopt op een grote opkomst. "Bij Happy Kidz gaat het om het bezighouden van de kinderen. Het is niet de bedoeling om dat aan prestaties te koppelen. Ze moeten plezier hebben en het gevoel hebben dat ze erbij horen", besluit Bouwmeester.

"De kinderen zijn zo puur. Alles draait om plezier. Prachtig om te zien."

Gerard Meijeringh

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44