Jazzdansers van IJGV vertonen hun kunsten op de nieuwe vloer.
Jazzdansers van IJGV vertonen hun kunsten op de nieuwe vloer. Foto: Tennekes

Sportclubs in coronatijd: Deel 11: Gymnastiekvereniging IJGV

· leestijd 3 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Brug een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 11 is het de beurt aan gymnastiekvereniging IJGV.

Sportverenigingen hebben veel last van de coronamaatregelen, maar het maakt sportbestuurders ook creatief. Gymnastiekvereniging IJGV is daar een goed voorbeeld van. Na de versoepeling van de coronamaatregelen konden de leden van IJGV vanaf maandag 29 maart weer buiten sporten. Voor de jazzdansers was dat toch wel een uitdaging om buiten te trainen op een plein of een grasveld, want gras is vochtig en steen is hard. Vervolgens ontstond er een idee: Wat zou het mooi zijn als de jazzdansers van IJGV op een vloer van vinyl konden trainen. Geen last van natte voeten en veilig.

Trainingsvloer van 7 bij 12

“Je moet wat verzinnen in deze tijd", zegt Geke Gorissen, bestuurslid jazzdans van IJGV. "Zo’n vloer kun je uitrollen over de natte ondergrond of over tegels, zodat de dansers niet bang hoeven te zijn dat ze hun voeten verwonden. Ik had nooit verwacht dat die vloer er zou komen, maar we wilden het proberen. En binnen veertien dagen was het geregeld. Met dank aan de ouders en de sponsors Van den Berg Interieur, Kloek Internetdiensten en softwear, Romall Round en Dennis Wijnhout Stukadoor. Je praat toch over een bedrag van 700 euro voor een vloer van 7 bij 9 meter. Inmiddels hebben we er zelfs nog een stuk bijgekocht. We zitten nu zelfs op een vloer van 7 bij 12 meter”, aldus een enthousiaste Gorissen.

Ze is blij dat de leden weer buiten kunnen sporten. Er wordt getraind in de buitenlucht bij Het Lokaal, het voormalig Ichthus College, aan de Erfgenamenstraat. Tijdens de eerste lockdown maakte IJGV hier ook al gebruik van. De aangeschafte vloer is alleen bestemd voor de jazzdansers. De andere afdelingen trainen op andere locaties in IJsselmuiden, zoals speeltuinen en de skatebaan.

Financieel gezond

Volgens Gorissen is IJGV aardig door de coronacrisis heen gekomen. “We hebben wel wat leden verloren, maar niet extreem veel. Daar mogen we echt niet over klagen. En we hebben aardig kunnen doortrainen. Jazzdans online, gym en turnen ook. Alleen Galm (sporten voor senioren) en de badminton hebben stilgelegen, maar die zijn ook weer naar buiten gegaan."

Toch heeft IJGV besloten om voor de maand april geen contributie in rekening te brengen. Want de club wil de leden in deze moeilijke tijd graag tegemoet komen. En financieel zijn er geen problemen. “We draaien geen winst, maar het kabbelt gewoon door. We kunnen onze kosten blijven betalen. Dat komt ook door de ouders, die de contributies steeds zijn blijven betalen. Daar zijn we heel erg blij mee. Als de coronacrisis drie jaar geleden was geweest, hadden we niet meer bestaan. Toen hadden we echt een vrijwilligersprobleem en ging niet goed met de vereniging. Nu hebben we financieel alles goed op orde."

Ontdekkingstocht

Voor de sporters is het vervelend dat er al tijden geen wedstrijden meer zijn. Gorissen hoopt dat IJGV met verschillende activiteiten de draad weer op kan pakken. “In mei gaan we dansfilmpjes maken voor een onlinewedstrijd van de KNGU. Die worden ingestuurd en beoordeeld. Voor onze jazzdansers toch iets om naar uit te kijken. En we hopen dat we in het eerste weekend van juli onze dansvoorstelling kunnen houden in de Stadsgehoorzaal. Hopelijk kan dat ook nog met publiek, anders gaan we een livestream verzorgen."

Op 26 juni staat de Zomerdansdag gepland in De Oosterholthoeve. "We gaan kijken wat we daar mee kunnen. Binnen of buiten? Het wordt voor ons een ontdekkingstocht wat de mogelijkheden zijn. Voor turnen is het lastiger. We proberen een uitvoering te houden in mei, maar of dat kan? Onze wens voor de toekomst is dat we straks weer lekker kunnen trainen in de zaal en dat we weer wedstrijden kunnen draaien.”

Bestuursleden gezocht

Daarnaast leeft er nog een wens bij IJGV. Het opvullen van vacatures in het bestuur. "Onze secretaris is voorzitter geworden. Daarom zoeken we een nieuwe secretaris. Daarnaast wil onze penningmeester stoppen. Daar moet ook een vervanger voor komen. Ook zoeken we mensen voor onze afdelingen. Het is lastig om vrijwilligers te vinden. Maar daar hebben veel verenigingen mee te maken", besluit Gorissen.

"Als de coronacrisis drie jaar geleden was geweest, hadden we niet meer bestaan."

Gerard Meijeringh