Marwin van den Burg (l) en Wijtze Velema op één van de nieuwe banken.
Marwin van den Burg (l) en Wijtze Velema op één van de nieuwe banken. Foto: Gerard Meijeringh

Wit-Blauw kiest voor metamorfose van kantine in coronatijd

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - In deze tijd van corona heeft korfbalvereniging Wit-Blauw/Green Organics ervoor gekozen om door te pakken. Over enkele weken moet de verbouwing van de kantine helemaal zijn afgerond. Een gesprek met de bestuursleden Wijtze Velema en Marwin van den Burg.

Het is donderdagmiddag wanneer ik de kantine betreed. Velema en Van den Burg hebben alvast een plek ingenomen op de geriefelijke nieuwe banken. De vernieuwde kantine oogt uitnodigend met warme lichte kleuren en nieuw modern meubilair. Daarnaast is er een geheel nieuwe keuken geplaatst. “Alles is nog niet helemaal klaar. Het gaat nog om de finishing touch, de aankleding. Er komt nog een fotowand, een grote afbeelding van ons logo en een bartafel. Over een week of drie moet alles zijn afrond”, zegt Van den Burg.

Geen losse projecten

De wens om de kantine aan te pakken was er al geruime tijd. Vorig jaar werd er in het bestuur over gesproken. De kantine gaf niet de warmte van het thuisgevoel, wat de club graag wil uitstralen. Er moest wat gebeuren. “Maar we wilden alles wel in één keer aanpakken en geen losse projecten. Vervolgens kwam VDK. Toen is alles in een stroomversnelling gekomen. Zonder VDK hadden we dit niet kunnen realiseren”, zegt Velema.

Digitale ledenvergadering

Hanze Projectinrichting maakte een basisontwerp. Vervolgens was er goedkeuring nodig van de leden. Door de corona kon de ledenvergadering maart vorig jaar niet doorgaan. Wit-Blauw wilde echter graag in het najaar beginnen met de verbouwing. Daarom werd in mei 2020 een digitale algemene ledenvergadering gehouden. En dat was een groot succes. “De opkomst was groter dan normaal. Zeker zeventig leden. En er was veel positiviteit over het plan. De leden hebben unaniem voorgestemd”, aldus Van den Burg.

Botte bijl

Eind oktober gingen de werkzaamheden van start. “Toen zijn we begonnen met slopen. Alles is gestript. We zijn er met de botte bijl doorgegaan”, aldus Velema. Bij de werkzaamheden lag de regie bij VDK. “Bas Smit van VDK en zijn broer Fred Smit waren de stuwende factoren. Ze hebben de bedrijven aan elkaar gekoppeld, de mensen aangestuurd en er structuur ingebracht.”, aldus Velema. Vele vrijwilligers van Wit-Blauw staken de handen uit de mouwen. Met veel zelfwerkzaamheid is er flink bespaard op de kosten.

Warmte

Het resultaat mag er zijn. Velema: “We hebben gebruik gemaakt van moderne kleuren, zoals bruin, grijs, zwart, blauw en wit. De vloer is grijs. Dat straalt warmte uit. Mensen moeten zich thuis voelen.” Wit-Blauw heeft ook als doel om ruimtes te verhuren aan andere doelgroepen. Daarom is op de bovenetage één mooie ruimte gemaakt van drie aparte hokjes. Zo is een fraaie vergaderruimte gecreëerd.

Andere doelgroepen

Wit-Blauw wil sowieso over de eigen grenzen heen kijken. “We willen maatschappelijk opereren. Dan kon alleen niet met onze kantine, maar straks wel. We hebben onze accommodatie voor drie dagen per week verhuurd aan Landstede. Er komt hier een buitenschoolse opvang (BSO). Daar gaan we clinics aan koppelen. Dit past mooi bij onze jeugdvisie. We willen ons ook graag richten op ouderen. Misschien komt er een jeu de boulesbaan”, aldus Velema. “Sporten kun je je hele leven doen. Bij ons kun je van jongs af aan beginnen, maar bij een bepaalde leeftijd houdt het op. We willen deze generatie ook bij Wit-Blauw betrekken. Bijvoorbeeld met het organiseren van bingo’s”, vult Van den Burg aan.

Klaar voor de toekomst

Met de metamorfose van de kantine heeft Wit-Blauw in ieder geval een grote stap voorwaarts gezet. Met 31 zonnepanelen op het dak heeft de club ook een grote slag gemaakt in duurzaamheid met behulp van VDK en IJsselenergie. Eerder kwam er al nieuw kunstgras en werd de buitenkant van de accommodatie onder handen genomen. “We willen klaar zijn voor de toekomst. Dit geeft een positieve flow aan de hele vereniging. Als je over honderd jaar nog wilt bestaan, moet je met de tijd meegaan”, besluit Van den Burg.

Gerard Meijeringh